Ten jogurt z Biedronki bije inne na głowę. Ekspertka nie ma najmniejszych wątpliwości

Ten jogurt z Biedronki bije inne na głowę. Ekspertka nie ma najmniejszych wątpliwości

Dodano: 
Kobieta czyta etykietę produktu w  sklepie, zdjęcie ilustracyjne
Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik
Kupujesz jogurty w Biedronce? Sprawdź, który produkt wybrać, by nie przepłacać i nie zaszkodzić zdrowiu. Zdaniem znanej ekspertki faworyt może być tylko jeden. Zobacz, czy masz go w lodówce.

Większość jogurtów, jakie można kupić w sklepach spożywczych i dużych sieciach handlowych może bardziej zaszkodzić zdrowiu niż pomóc (przede wszystkim z uwagi na dużą ilość cukru i zbędnych dodatków). Wśród wielu niezbyt dobrych produktów znajdują się jednak również prawdziwe „perełki”, które z całą pewnością warto włączyć do codziennego jadłospisu. Jedną z nich jest produkt dostępny w ofercie Biedronki. Zwróciła na to uwagę dietetyk Dominika Hatala w jednym z nagrań udostępnionych w sieci. Jej spostrzeżenie nie pozostawiają wątpliwości.

Najlepszy jogurt z Biedronki zdaniem dietetyka

Na miano najlepszego jogurtu w Biedronce zdaniem ekspertki zasługuje Fruvita Pure. Ma krótki i prosty skład, który obejmuje tylko trzy elementy. Na pierwszym miejscu znalazł się jogurt naturalny. Stanowi 70 procent zawartości całego produktu. Kolejne pozycje zajmują natomiast owoce – banany i jagody (odpowiednio 18 i 12 procent).

Bez cukru i innych zbędnych dodatków. Jedno opakowanie [o wadze 150 gramów – przyp. red] ma tylko 136 kalorii. Zapłacimy za nie 2 złote i 59 groszy – podsumowuje specjalistka.

Dobrym wyborem będzie też na przykład naturalny skyr, czyli jogurt typu islandzkiego. Najlepiej sięgać po ten z największą ilością białka. Dzięki niemu przekąska zapewni dłuższe uczucie sytości po posiłku, co z kolei pozwoli zmniejszyć ryzyko podjadania i sięgania po wysokoprzetworzone produkty spożywcze, na przykład chipsy, batoniki, wafelki, ciastka etc. To ważna informacja zwłaszcza dla osób, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Jak wykorzystać jogurt w kuchni?

Jogurt doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska. Można go również dodawać do owsianek czy koktajli. Naturalne produkty typu skyr z powodzeniem zastępują śmietanę czy majonez w sałatce. Na ich bazie można przygotować również rozmaite placuszki, ciasteczka czy inne desery.

Czytaj też:
Test Bosackiej zaskakuje. Ten chrzan wygrał. Sprawdź, czy masz go w lodówce
Czytaj też:
Dietetyk poleca najlepszy majonez z Biedronki. Inne są kaloryczne i pełne sztucznych dodatków

Opracowała:
Źródło: Dominika Hatala/TikTok
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl