-
Dlaczego usuwamy z potraw liście laurowe?
Liście laurowe są powszechnym ziołem, z którego korzysta wielu kucharzy, przygotowując zupy i gulasze lub dusząc mięso. Nadają potrawom subtelny, ziołowy smak, ale w przeciwieństwie do innych ziół kulinarnych, zwykle zaleca się usunięcie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Czy można uzależnić się od napojów gazowanych? Naukowcy alarmują
Jeśli chęć wypicia napoju gazowanego zmieni się w uzależnienie, mogą wystąpić problemy ze zdrowiem psychicznym i fizycznym. Uzależnienie od takich napojów może prowadzić do przyrostu masy ciała, cukrzycy typu 2, stłuszczenia wątroby,...
ProduktyŻywienie
-
Ograniczasz sól w diecie? Oto 6 negatywnych skutków rezygnacji z soli
Wiele mówi się o tym, że sól szkodzi. Okazuje się jednak, że odstawienie tej przyprawy też może nie przynieść dobrych rezultatów.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
-
10 naturalnych środków tłumiących apetyt. Pomogą ci schudnąć
Idzie lato, coraz więcej osób czuje, że to już ostatni dzwonek, by zrzucić kilka kilogramów. Ale nie jest to proste. Czym się wspomóc? Z odsieczą przychodzi natura.
ProduktyOdchudzanieŻywienie
-
Czy można mrozić jajka? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Podczas gdy karton jaj może przechowywać przez 3-5 tygodni w lodówce, możesz zastanawiać się, czy bezpiecznie jest zamrozić te, których nie będziesz mógł użyć, zanim się zepsują. Za chwilę rozwiejemy te wątpliwości.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
-
Nawet naturalne produkty mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka? Nowe badania
Produkty roślinne spożywane przez kobiety w ciąży podczas ich diety są rozkładane przez mikroflorę jelitową na substancje chemiczne, z których niektóre mogą przekroczyć barierę łożyskową i dotrzeć do płodu. Te obce substancje mogą...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Ten owoc może osłabić działanie leków na nadciśnienie, cholesterol i erekcję
Grejpfrut to smaczny owoc cytrusowy o wielu korzyściach zdrowotnych. Może jednak wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zmieniając ich wpływ na twoje ciało.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
O jakiej porze brać magnez, aby zadziałał skutecznie?
Dzienne spożycie magnezu wynosi 310–420 mg dla zdrowego dorosłego. Podczas gdy większość ludzi może zaspokoić swoje potrzeby za pomocą żywności, w niektórych przypadkach mogą być konieczne suplementy. Dowiedz się, kiedy je przyjmować –...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić? Przepisy, które sprzyjają odchudzaniu
W kuchni programu Dzień dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Jakie rodzaje tego warzywa możemy dostać w sklepach? Kucharz podał przepis m.in. na wyjątkową kalafiorową sałatkę. Jak ją przyrządzić?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Czy kiełkujące ziemniaki są bezpieczne do spożycia?
Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności
-
Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia?
Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają...
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki
Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Lubisz pić kawę? A czy wiesz, ile tak naprawdę ma kalorii?
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, w dużej mierze ze względu na zawartość kofeiny. Zwykła kawa może zapewnić zastrzyk energii, choć nie zawiera prawie żadnych kalorii. Jednak różne dodatki, takie jak mleko,...
ProduktyŻywienie
-
Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś
Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
5 sposobów na kaca. Co może pomóc?
Warto znać sposoby na kaca, ponieważ często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu wypitego alkoholu na nasze samopoczucie o poranku. Dlatego warto o nich pomyśleć jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Oto kilka sposobów, jak złagodzić skutki...
ProduktyŻywienie Wideo
-
Czy jedzenie ryb zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych? Nowe badania
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Universitat Rovira i Virgili (URV) i Harvard Medical School wykazało, że spożywanie omega-3 głównie z ryb, ale także w suplementach zawierających te kwasy tłuszczowe, może modulować lipoproteiny,...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Dodanie tej mieszanki przypraw do posiłku może pomóc zmniejszyć stan zapalny
Dodanie szeregu przypraw do posiłku to niezawodny sposób, aby uczynić go smaczniejszym, ale nowe badania Penn State sugerują, że może również zwiększyć jego korzyści zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Wpływ spożycia ryb i ekspozycji na rtęć w czasie ciąży na zdrowie potomstwa. Nowe badanie
Uważa się, że ryby mogą być źródłem rtęci niebezpiecznej dla kobiet w ciąży i ich potomstwa. Niedawno zbadano, czy spożywanie ryb oraz ekspozycja na rtęć w ciąży mają negatywne konsekwencje zdrowotne dla dzieci.
Produkty
Mikołaj Kamiński
-
Dlaczego warto jeść bób? Właściwości zdrowotne i lecznicze
Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Mocno przytyliśmy na kwarantannie. Diety pudełkowe wracają
Wygląda na to, że pofolgowaliśmy sobie podczas kwarantanny. Cateringi dietetyczne – częściej zwane dietami pudełkowymi – spadły o połowę, ale przekroczyły już poziom sprzed pandemii.
DietyOdchudzanieProdukty
-
Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania
Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności