Sprawdź czy w twojej diecie nie brakuje tłuszczu! Niedobory mogą prowadzić do wielu groźnych chorób

Sprawdź czy w twojej diecie nie brakuje tłuszczu! Niedobory mogą prowadzić do wielu groźnych chorób

Dodano: 
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek Źródło:Pexels / Pixabay
Jedzony z umiarem tłuszcz nie powoduje tycia, jest istotną częścią zrównoważonej diety – wskazują eksperci ds. żywienia. Tłuszcz bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Jest niezbędny między innymi w przyswajaniu witamin i produkcji hormonów.

Rola tłuszczu w zachodzących w organizmie człowieka procesach jest nie do zastąpienia. Do najważniejszych zadań, jakie spełnia tłuszcz, należy:

  • Pomoc we wchłanianiu witamin. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że organizm może je wchłonąć tylko wtedy, gdy spożywasz je wraz z tłuszczem.
  • Wspieranie zdrowia mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) wspomagaja pracę mózgu, ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki. Pamiętaj, że twoje ciało nie wytwarza tych kwasów tłuszczowych – możesz je uzyskać wyłącznie z diety.
  • Przyspieszanie gojenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w gojeniu się ran i krzepnięciu krwi.
  • Udział w produkcji hormonów. Twoje ciało potrzebuje tłuszczu w diecie, aby wytwarzać określone hormony, w tym hormony płciowe testosteron i estrogen.
  • Dostarczanie energii. Każdy gram spożywanego tłuszczu dostarcza około 9 kalorii energii. Dla porównania: każdy gram węglowodanów lub białka daje tylko 4 kalorie energii.
  • Jak stwierdzić, czy masz wystarczającą ilość tłuszczu w diecie?

    Sprawdź, czy masz te 5 objawów, które mogą wskazywać na niedobór tłuszczu w diecie! Są to:

    • Wypadanie włosów. Cząsteczki tłuszczowe w organizmie zwane prostaglandynami stymulują wzrost włosów. Spożywanie zbyt małej ilości tłuszczu może zmienić teksturę włosów, ale też zwiększać ryzyko wypadania włosów na skórze głowy lub brwiach.
    • Powolne gojenie się ran. Może to być spowodowane niedoborem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A i witamina D, ich brak powoduje, że rany goją się wolniej, niż powinny.
    • Częste zapadanie na choroby. Poważne ograniczenie spożycia tłuszczu może osłabić układ odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla wytworzenia i wzrostu komórek odpornościowych. W szczególności organizm potrzebuje do tego celu kwasu tłuszczowego omega–3 alfa – linolenowego i kwasu tłuszczowego omega-6 kwasu linolowego.
    • Zapalenie skóry. Tłuszcz jest istotną częścią struktury komórek skóry i pomaga skórze utrzymać barierę wilgoci. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości tłuszczu w diecie, może to wpłynąć na zdrowie skóry i może prowadzić do zapaleń skóry, które objawia się suchą, łuszczącą się skórą i wysypką.
    • Niedobory witamin. Twoje ciało potrzebuje tłuszczu dietetycznego, aby pomóc mu wchłonąć rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Brak wystarczającej ilości tych niezbędnych składników odżywczych może powodować: opuchnięcie dziąseł, łatwe powstawanie siniaków, suchość włosów.

    Ile tłuszczu powinno znaleźć się w codziennej diecie?

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby pozyskiwać nie więcej niż 35% dziennego zapotrzebowania na kalorie z tłuszczu. Z tego tylko 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych, a mniej niż 1% z tłuszczów trans. Zaleca się:

    • do 97 gramów tłuszczu dziennie w diecie 2,500 kalorii
    • do 66 gramów tłuszczu dziennie w diecie 2000 kalorii
    • około 50 gramów tłuszczu dziennie w diecie 1,500 kalorii

    Jaki tłuszcz jest zdrowy?

    Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe – podkreślają dietetycy. Tłuszcze nienasycone, znane jako „dobre” tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zachować zdrowe serce. Można je znaleźć w żywności takiej jak awokado, oliwa z oliwek lub orzeszki ziemne. Istnieje jeszcze drugi rodzaj tłuszczu, przed którym przestrzegają dietetycy. To tzw. tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze mogą podnosić poziom cholesterolu i zwiększać ryzyko chorób serca. Często także są źródłem dodatkowych kilogramów prowadzących do otyłości.

    Czytaj też:
    Przez te błędy tylko przybierasz na wadze. Niektórzy myślą, że to zdrowe nawyki

    Źródło: Healthline