-
Potrawy gotowane na parze nie muszą być bez smaku. Piotr Kucharski zdradza swoje triki
Gotowanie na parze, choć jest najzdrowszą formą przygotowywania potraw, nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Głównym zarzutem jest to, że dania wychodzą bez smaku. Czy to prawda? Jak gotować na parze, by zachwycić domowników?
ProduktyDietyOdchudzanie Wideo
-
Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami
Miłośnicy szparagów z pewnością już wypatrzyli na straganach swoje ulubione warzywo. Ci, którzy za szparagami nie przepadają, powinni chociaż poznać ich właściwości odżywcze. A nuż się do nich przekonają?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Zespół jelita drażliwego – jak pomóc sobie dietą?
Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich zapytanych o wzdęcia, niestrawności, gazy, biegunki i zaparcia potwierdza...
DietyProduktySkładniki odżywcze
-
Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł?
Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDiety
-
Czy musztarda może leczyć? 7 właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć
Musztarda to popularny dodatek do wielu potraw, dlatego znajdziemy ją niemal w każdej kuchni. Co ciekawe, musztarda to także skuteczny lek na kilka powszechnych dolegliwości. Dzięki właściwościom prozdrowotnym gorczycy, która jest...
ProduktyOdchudzanieDietySkładniki odżywcze
-
Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych
Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew
W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Czy jem za dużo soli? 8 sygnałów, które wysyła ci organizm
Sól kuchenna to główne źródło sodu w naszej diecie. Sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak trzeba pamiętać, że w nadmiarze szkodzi, prowadząc m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Sprawdź, jakie...
DietyProdukty
-
Prosty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzy
Coraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Jedz te produkty, a będziesz mieć niższe ciśnienie krwi. Czy już masz je w kuchni?
Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Nikogo nie oszczędzają: młodzi i starzy, ludzie z różnych grup etnicznych – dosłownie każdy może zachorować. Ale są rzeczy, które można jeść, by obniżyć to ryzyko.
ProduktyŻywienie
-
Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu?
Ostatnio Adele poza swoim oszałamiającym głosem zadziwia także spektakularną metamorfozą sylwetki – piosenkarka schudła aż ok. 45 kg. Podobno stosowała dietę Sirtfood, mocno ograniczającą kalorie. Czy taki plan żywieniowy jest zdrowy i...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?
Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Poziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związek
Według najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
DietySkładniki odżywczeProduktyŻywienie
-
3 trendy w odżywianiu, które budzą niepokój dietetyków
Modne diety nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia – często szybki efekt związany jest z wyniszczaniem organizmu i powrotem do pierwotnej wagi. Warto zachować ostrożność i nie popadać w pułapki dietetyczne. O ich niebezpieczeństwie...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze
-
Czy zielona herbata sprzyja odchudzaniu? Nowe badania
Powszechnie wiadomo, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Chętnie sięgają po nią także osoby, będące na diecie redukcyjnej. Czy faktycznie pomaga schudnąć?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze
-
Czy dieta i suplementy przyspieszają opalanie?
Z dnia na dzień mamy coraz więcej słońca, a ponieważ sezon bikini zbliża się wielkimi krokami, niektórzy z nas już myślą o opalaniu. Czy da się je przyspieszyć? Jak bezpiecznie wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych?
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Dziś Międzynarodowy Dzień bez Diety! Zrób chociaż błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej
Diety śnią ci się po nocach? Najwyraźniej już zdominowały całe twoje życie. Pamiętaj, że dieta jest sposobem odżywiania – naszymi codziennymi wyborami. By dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i odżywcza.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości
Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Produkty, które zmniejszają hormon stresu – dzięki nim także schudniesz
Nie powinieneś „zajadać” swoich emocji, ale zawsze możesz wybierać potrawy, które walczą ze stresem. Dzięki nim ciało będzie gromadzić mniej tłuszczu, a ty poczujesz się lepiej.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze
-
Masz problemy trawienne w czasie kwarantanny? Przetestuj te herbatki i uwolnij swoje jelita
Siedzimy w domu, więc eksperymentujemy w kuchni. A z trawieniem bywa ciężko – w każdą stronę. Jak uspokoić układ trawienny? Z pomocą przychodzi kilka herbatek, które potrafią zdziałać cuda.
ProduktyŻywienie
-
Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać?
Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in....
ProduktySkładniki odżywcze Wideo