Łatwy przepis na domowy falafel. Przygotuj ten wegański przysmak w domu

Łatwy przepis na domowy falafel. Przygotuj ten wegański przysmak w domu

Dodano: 
falafel
falafel Źródło: Shutterstock
Falafel to popularna wegańska przekąska powszechnie spożywana na ulicach Libanu, Izraela, Egiptu czy Arabii Saudyjskiej. Podstawowym składnikiem tego dania jest pożywna i zdrowa ciecierzyca, zwana też cieciorką.

Ziarna ciecierzycy są bogatym źródłem białka, dlatego falafel to sycące danie. Do przyrządzania potrawy wykorzystuje się namoczone, ale wciąż surowe ziarna ciecierzycy.

Jaką ciecierzycę wybrać do przygotowania falafeli?

W Polsce można zakupić ciecierzycę w puszcze, lub w formie twardych, suchych ziaren. Te, przed przyrządzeniem z reguły namacza się w wodzie nawet dobę, a następnie długo gotuje do otrzymania pożądanej konsystencji. Namoczoną ciecierzyce należy zmielić, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub robot kuchenny. Zmieloną ciecierzycę można przyprawić w dowolny sposób. Najczęściej jednak dodaje się do niej świeżą kolendrę, sól, pieprz i czosnek.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Ponadto ciecierzyca jest:

  • niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję (ok.28 gramów)
  • ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
  • zawiera rozpuszczalny błonnik, który pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu
  • jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, mogącymi pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów

Zobacz przepis na falafel Ani Starmach!

Przepis: Falafel

Przepis Ani Starmach na domowy falafel

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 marchewki
  • 4 chlebki pita
  • 0.5małej cebuli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1ząbek czosnku
  • 1duża szczypta kuminu
  • 1garść kiełków (rzeżuchy, rzodkiewki, buraka)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marchewkęMarchewki obierz (lub dokładnie wyszoruj), przekrój na połówki, skrop oliwą z oliwek. Dodaj tymianek i sól.
  2. Upiecz marchewkęWłóż marchewkę do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.
  3. Przygotuj ciecierzycęNamoczoną ciecierzycę wrzuć do miski robota kuchennego, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, całość zmiksuj.
  4. Uformuj kuleczki z ciecierzycyZ masy lep małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej, smaż na oleju na złoty kolor.
  5. Podgrzej chlebki pitaChlebki pita podgrzej w piekarniku lub na patelni, nafaszeruj falafelami, marchewką, dodaj kiełki, skrop oliwą!

Czytaj też:
Ciecierzyca na raka - czy leczenie raka ciecierzycą i pietruszką jest skuteczne?

Źródło: Ania Starmach Blog