W organizmie człowieka żyją biliony różnych mikroorganizmów, które tworzą naturalną florę bakteryjną jelit, jamy ustnej oraz skóry. Zwane są mikrobiomem. Jak dowodzą badania, mikrobiom każdego z nas jest inny. Ma to związek między innymi ze stosowaną dietą, trybem życia, a nawet miejscem zamieszkania. Jak wskazują badania, mikrobiom człowieka ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym na prawidłową pracę jelit.
Jaka dieta jest korzystna dla naszych jelit?
Dietetycy napominają, żeby przede wszystkim wyeliminować z diety szkodliwe cukry proste oraz ograniczyć spożycie alkoholu. Zalecają, żeby zwiększyć w codziennym jadłospisie ilość produktów roślinnych, które dostarczają organizmowi skrobię oporną, a także zwiększyć spożycie naturalnych probiotyków, których źródłem są np. kiszonki i fermentowane przetwory mleczne. Jak się okazuje, ważne jest również stosowanie odpowiednich przypraw.
Jakie przyprawy polecają dietetycy?
Aby poprawić funkcjonowanie jelit, dietetycy polecają stosowanie przypraw znanych od ponad 5 tys. lat. Badania potwierdziły, że są to przyprawy, które korzystnie wpływają na trawienie, pobudzają produkcję enzymów, wydzielanie żółci oraz łagodzą procesy zapalne. W twojej kuchni nie powinno więc zabraknąć: kopru włoskiego, kminku, kurkumy i goździków.
Koper włoski
- w nasionach kopru włoskiego zidentyfikowano ponad 28 związków, w tym anetol i limonen, które mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz pomagają zwalczać wolne rodniki
- dietetycy zalecają moczenie nasion kopru włoskiego w ciepłej wodzie i picie go jako herbaty
Kminek
- ma działanie zwiększające produkcję enzymów trawiennych i wydzielanie żółci, co pomaga organizmowi lepiej trawić tłuste pokarmy
- zapobiega wzdęciom
- wykazuje właściwości wiatropędne
- zapobiega zgadze i odświeża oddech.
- dietetycy podpowiadają, że dobrze komponuje się z daniami z soczewicy i kapusty
Kurkuma
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu
- ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
-
dietetycy wskazują, że aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy (substancji zawartej w kurkumie) przez organizm, najlepiej łączyć ją z czarnym pieprzem oraz z tłuszczem
Goździki
- ze względu na zawartość eugenolu goździki okazują się skutecznym wsparciem w leczeniu zakażeń pasożytniczych np. lambliozy
- działają rozgrzewająco, przyspieszają przemianę materii, co powoduje redukcję masy ciała
- płukanie jamy ustnej naparem z goździków lub ich żucie redukuje nieświeży oddech i ogranicza rozwój powodujących go bakterii
- dietetycy polecają picie naparów z goździków
Czytaj też:
Domowe sposoby na gazy – herbatki ziołowe, masaż, kąpiel i inne