Przepis na zdrowy makaron z kurczakiem i cukinią. Sekretem jest rodzaj makaronu

Przepis na zdrowy makaron z kurczakiem i cukinią. Sekretem jest rodzaj makaronu

Dodano: 
Makaron na widelcu
Makaron na widelcu Źródło:Unsplash / Mae Mu
Dania z razowego makaronu są pożywne i zdrowe. Zapewniają na długo uczucie sytości, pozwalają utrzymać poziom cukru na stałym poziomie i są źródłem cennych witamin z grupy B, a nawet poprawiają humor.

Przy okazji włączania makaronu do diety, warto zapoznać się z właściwościami zdrowych makaronów, czyli tych zrobionych z mąki razowej.

Dlaczego makaron z mąki razowej jest zdrowy?

Makaron z pełnoziarnistej maki zawiera znacznie więcej witamin, soli mineralnych i błonnika niż klasyczny. To właśnie dzięki błonnikowi poprawia się metabolizm, nie występują problemy z trawieniem ani zaparcia. Polecany jest również osobom chorym na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i zapewnia na długo uczucie sytości. W makaronie razowym występują również cenne dla organizmu pierwiastki: cynk, potas, wapń, magnez, żelazo, selen, chrom i jod.

Dania z makaronu razowego są niskokaloryczne.

Makaron razowy jest niskokaloryczny: 100 gramów tego produktu ma jedynie 140 kalorii. Ważne jest, żeby nie rozgotowywać makaronu, podawać lekko twardy, jak mówią Włosi „al dente”. Makaron razowy dobrze komponuje się z chudym mięsem z drobiu i warzywami. Można go podawać z różnymi dodatkami, ale najlepiej komponuje się z warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek.

Dieta a choroby

Makarony są podstawą diety mieszkańców regionu Morza Śródziemnego. Stwierdzono, że ten rodzaj żywienia znacznie ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo–naczyniowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe oraz chude mięso i ryby wzmacniają pracę serca i naczyń krwionośnych, dzięki czemu Grecy i Włosi rzadziej zapadają na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę. Nie cierpią też z powodu cukrzycy. Duża ilość produktów pochodzenia roślinnego w diecie, bogactwo flawonoidów i antyoksydantów obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Przepis: Razowy makaron z kurczakiem i cukinią

Zdrowy makaron razowy z kurczakiem i cukinią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 300g razowego penne
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 papryki (użyliśmy 1 żółtej i 1 pomarańczowej)
  • 1 duża cukinia (160g), grubo starta
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno starte
  • 500g karton pomidorów passata
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 11/2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
  • 25g oliwek Kalamata (około 8), pokrojonych w plastry
  • 400g piersi z kurczaka (2 duże), pokrojone na kawałki
  • duża garść bazylii, posiekana, plus dodatkowe do podania
  • 100g ricotty
  • 20g drobno startego dojrzałego cheddaru

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuGotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do wentylatora 180C / 160C
  2. Podsmaż warzywaW międzyczasie podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i smaż paprykę przez 8 minut, mieszając, aż zaczną mięknąć. Dodaj cukinię i czosnek, mieszaj jeszcze przez kilka minut, a następnie włóż pomidorową passatę i wymieszaj wędzoną paprykę, bulion, chili, jeśli używasz, i oliwki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
  3. Przygotuj sosOdcedź makaron, przelewając do miski wodę z makaronu. Przełóż makaron do mieszanki passata wraz z kurczakiem, dodaj pół kubka wody z makaronu i bazylią. Dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia do pieczenia.
  4. Upiecz potrawęWymieszaj ricottę w misce z 5 łyżkami wody, która została po ugotowaniu makaronu i rozprowadź na wierzchu makaronu. Posyp cheddarem, a następnie piecz przez 35 minut. Rozprowadź z kilkoma dodatkowymi liśćmi bazylii, jeśli chcesz, i podawaj

Czytaj też:
Ranking diet: najlepsza znowu śródziemnomorska, keto wśród najgorszych

Źródło: Good Food