Przepis na domowy sękacz. Możesz upiec go na blasze

Przepis na domowy sękacz. Możesz upiec go na blasze

Dodano: 
Domowy sękacz
Domowy sękacz Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
Wielbiciele sękacza z pewnością uwielbiają jego tradycyjną wersję, ale to nie jedyny sposób przygotowania tego ciasta. Sprawdź, jak odtworzyć je w piekarniku.

Sękacz to tradycyjny wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Pieczony był nad otwartym ogniem, na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Stąd kusił nie tylko smakiem, ale i fantazyjnym wyglądem. Popularny jest szczególnie na Podlasiu, chociaż wywodzi się z kuchni niemieckiej.

Domowy sękacz pieczony na blasze

Dziś jednak mało kto przygotowuje ciasto w tradycyjny sposób. Szybko stworzono prostszą wersję, do odtworzenia w domu. Wymaga posiadania standardowych sprzętów, takich jak piekarnik czy mikser. Przygotowanie sękacza na blasze nie powinno więc stanowić już dla nikogo problemu. Ciasto możemy postawić na stole wielkanocnym, ale i podczas innych świąt.

Przepis: Sękacz

Tradycyjny sękacz do odtworzenia w domu przy użyciu blaszki i piekarnika.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru białego kryształu
  • 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Zapach pomarańczowy lub waniliowy
  • 3 łyżki wódki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj suche składnikiPiekarnik rozgrzać do 200 st.C. Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
  2. Przygotuj masę na ciastoW misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką). Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Dodać zapach.rnKiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać — krótko — wystarczy, że ciasto będzie jednolite i gładkie.
  3. Ubij pianę i dodaj do ciastaZ białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach. Powinna powstać sztywna i lśniąca piana. Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto. Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nie za długo, żeby piana nie opadła.
  4. Nałóż pierwszą warstwę i upiecz jąŁyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem. Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190 st.C. z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno, złotego koloru.
  5. Upiecz kolejne warstwy ciastaKiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika. Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.rnUpieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce.
  6. Wyjmij i udekorujKiedy ciasto jest zupełnie zimne, obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki. Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia. Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.

Autorem przepisu jest Restauracja Dwór Korona Karkonoszy.

Smacznego!

Czytaj też:
Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na święta

Źródło: Dwór Korona Karkonoszy