Ciasto à la Raffaello to hit i mój sposób na poprawę humoru. Jest znacznie lepsze niż sklepowe słodkości

Ciasto à la Raffaello to hit i mój sposób na poprawę humoru. Jest znacznie lepsze niż sklepowe słodkości

Dodano: 
Ciasto à la Raffaello
Ciasto à la Raffaello Źródło:Archiwum prywatne / Pauliny Cywki
Lubisz pralinki Raffaello? W takim razie ciasto inspirowane popularnymi słodkościami z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest pyszne, a w dodatku nie wymaga wiele pracy.

Przepis na ciasto à la Raffaello zdradziła mi siostra. Muszę przyznać, że skradło moje serce od pierwszego kęsa. Teraz nie wyobrażam sobie, by zabrakło tego przysmaku w moim menu. Robię go przy wielu różnych okazjach, takich jak na przykład urodziny, imieniny czy spotkania w gronie znajomych i przyjaciół. Często też jest dla mnie „kołem ratunkowym”, na przykład, gdy dopada mnie kiepski nastrój.

Jak zrobić ciasto à la Raffaello? Prosty przepis

Ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie musisz wyrabiać ciasta ani nagrzewać piekarnika. Spód i warstwy ciasta zrobisz z ciastek. Ja zwykle wybieram herbatniki maślane, ale możesz też sięgnąć po inne rodzaje przekąsek, na przykład solone czy pełnoziarniste krakersy. Dzięki temu ta słodka przekąska zyska ciekawszy smak. Zrobisz go naprawdę szybko. Jedyna niedogodność to konieczność schłodzenia ciasta w lodówce. Musi w niej spędzić minimum godzinę. Niska temperatura sprawia, że składniki mogą stężeć, a ciasto lepiej kroi się na kawałki.

Przepis: Ciasto à la Raffaello

Smakuje lepiej niż praliny ze sklepu, poza tym jest proste w przygotowaniu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 600 g herbatników
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPokrusz herbatniki. Możesz to zrobić za pomocą blendera albo wałka do ciasta. Jeśli wybierzesz drugi sposób, pamiętaj, by schować herbatniki do strunowej torebki i dopiero wtedy „potraktować” je wałkiem. Unikniesz bałaganu w kuchni.
  2. Robienie masy budyniowejWlej do garnka 300 ml mleka, wsyp mąkę, skrobię, cukier, 100 g wiórków i cukier waniliowy. Dodaj też żółtka i wymieszaj wszystko, by nie powstały grudki. Gotuj całość aż składniki dobrze się połączą. Cały czas mieszaj zawartość garnka. Do osobnego naczynia wlej pozostałą część mleka i zagotuj je, a następnie wlej do niego miksturę z mąką. Zagotuj całość (cały czas mieszając). Do gorącej masy dodaj kawałki masła i mieszaj aż się rozpuszczą.
  3. Robienie ciastaNasmaruj formę do pieczenia masłem. Wyłóż na nią połowę pokruszonych herbatników. Wylej na nie połowę masy budyniowo-kokosowej. Powtarzaj tę czynności do wykończenia masy i herbatników. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  4. Podawanie ciastaCiasto należy schłodzić przed podaniem. Powinno spędzić minimum godzinę w lodówce.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz użyć całych herbatników lub krakersów, ale wtedy czas chłodzenia ciasta wydłuży się do kilku godzin.

Z czym podawać ciasto à la Raffaello?

Ciasto możesz serwować z ulubionymi owocami, na przykład borówkami amerykańskimi, truskawkami, bananami etc. Dobrze sprawdzą się zarówno te świeże, jak i mrożone. Ten przysmak świetnie smakują też w połączeniu z lodami czekoladowymi, śmietankowymi, waniliowymi itp. Małą kulkę lodów możesz umieścić na wierzchu ciasta i całość posypać wiórkami kokosowymi, wtedy deser będzie jeszcze bardzo przypominać popularne pralinki. Wybór dodatków to kwestia wielce indywidualna i w zasadzie zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej. Nie bój się jednak eksperymentować, możesz przyozdobić ciasto też listkami mięty – będzie wtedy prezentować się jeszcze bardziej apetycznie.

Inne propozycje prostych deserów bez pieczenia

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj też przepisy na inne słodkości bez pieczenia, na przykład ciasto 3 Bit albo sernik na zimno. Możesz też sięgnąć po recepturę na fit budyń z nasionami chia lub jaglane kulki kokosowe. Propozycji jest naprawdę mnóstwo. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę pyszne. Przygotujesz je z kilku łatwo dostępnych składników, nie mając nawet dużego kulinarnego doświadczenia. Wystarczy chwila wolnego czasu, by wyczarować wyborne przysmaki, którymi będzie się zajadać cała rodzina.

Czytaj też:
Ten fit budyń pomaga w odchudzaniu, cały jego sekret tkwi w 1 składniku. Wcinam i nie tyję
Czytaj też:
To ciasto z rabarbarem piekę przez całą wiosnę. Stosuję patent, dzięki któremu zawsze się udaje

Źródło: Odżywianie WPROST.pl