-
Co łączy najskuteczniejsz diety na świecie? Jest kilka cech wspólnych
Nie istnieje jedna uniwersalna strategia odchudzania. Od diety śródziemnomorskiej po ketogeniczną, istnieje wiele różnych planów żywieniowych, które pomagają osiągnąć cele w odchudzaniu. Istnieją jednak pewne cechy, które mogą zapewnić...
OdchudzanieProdukty -
Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny
Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
ProduktyDietyŻywienieWideo -
8 napojów, które pomogą ci schudnąć. Pij na zdrowie
Czy to, co pijesz, wpływa na odchudzanie? Odpowiedź brzmi: tak. Kalorie, które czają się w napojach odgrywają ogromną rolę w naszym dbaniu o zdrowie, a ilość, którą spożywasz, jest bezpośrednio związana z twoją zdolnością kontrolowania...
OdchudzanieŻywienie -
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?
Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Dieta odchudzająca Slow-Carb – zalety i wady
W diecie Slow-Carb chodzi o to, aby zastosować schemat bardzo niskowęglowodanowy, który zwiększy zdolność organizmu do przemiany tłuszczu na energię. Ma także zmniejszyć ogólne zapasy tłuszczu, dzięki jedzeniu określonych pokarmów przez...
OdchudzanieProdukty -
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Codzienne nawyki, które najbardziej niszczą środowisko
W dobie globalnego kryzysu klimatycznego eliminacja złych nawyków może przynieść poprawę środowiska naturalnego. Unikać powinniśmy m.in. czerwonego mięsa i dezodorantów w sprayach.
-
Suplementy diety stanowią ważną broń do walki z COVID-19?
Suplementy zawierające witaminy C i D i inne mikroelementy są bezpiecznym, skutecznym i niedrogim środkiem wspomagającym układ odpornościowy w walce z COVID-19 i innymi ostrymi chorobami dróg oddechowych – twierdzi badacz z Oregon State...
ProduktyŻywienie -
Najzdrowszy sposób parzenia kawy. Może wydłużyć twoje życie!
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A ta jest nie tylko smaczna, ale również może być bardzo zdrowa. Więcej! Naukowcy donoszą, że może także wydłużyć twoje życie.
Żywienie -
Pokarmy, które jesz razem, mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko demencji
W nowym badaniu żywność powiązana z demencją charakteryzowała się głównie przetworzonym mięsem łączonym z ziemniakami i innymi produktami ze skrobią. Okazało się, że ważne jest to, co spożywamy na jednym talerzu.
Produkty -
Sok z brzozy – wiosenny zastrzyk energii. Jakie ma właściwości?
Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa? Prowadząca cykl...
ProduktyŻywienieWideo -
Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?
Słodkie jedzenie jest jeszcze słodsze, gdy pijesz kawę. Wskazują na to wyniki badań Uniwersytetu w Aarhus. Analizy zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie naukowym Foods. I wbrew pozorom jest to bardzo dobra wiadomość szczególnie dla...
ProduktyDietyŻywienie -
5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj
Przyrządzanie posiłków w domu weszło nam w krew i chociaż jest bardzo rozsądne, możemy nieumyślnie popełniać błędy. Zaliczamy do nich m.in. niemycie warzyw i nadużywanie soli w kuchni.
ProduktyŻywienie -
Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś
Coraz częściej w sklepowych lodówkach można zobaczyć jarmuż. Czy warto go spożywać? Zdecydowanie tak. A tutaj dowiesz się, dlaczego tak jest.
Żywienie -
7 błędów, których nie wolno popełniać przy korzystaniu z piekarnika
Izolacja społeczna sprawiła, że więcej czasu spędzamy w domu. To dobra okazja, by więcej czasu spędzić na przyrządzaniu zdrowych posiłków. Trzeba uważać jednak, by nie popełnić błędów związanych z użytkowaniem niektórych sprzętów.
Produkty -
Bezpieczne opalanie podczas pandemii, czyli jak przyjmować witaminę D ze słońca
Po zimie każdy z nas wyczekuje pierwszych cieplejszych dni, by w końcu móc z wygrzać się w promieniach słońca. Agnieszka Cegielska wyjaśniła w jaki sposób bezpiecznie i zdrowo się opalać. W których godzinach najlepiej wychodzić na...
ProduktyWideo -
Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić?
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i dzięki temu uniemożliwiają powstawanie wielu chorób, w tym także nowotworów. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa, dlatego specjaliści zalecają wdrożenie ich do codziennej diety. Czy jednak...
ProduktyDiety -
5 leczniczych ziół, które możesz hodować na balkonie
Zioła lecznicze z powodzeniem można hodować na balkonie lub przydomowym ogródku. Większość z nich jest łatwa w uprawie, dlatego warto zdecydować się na ich posadzenie, by gdy pojawią się dolegliwości, mieć je pod ręką. Oto zioła, które...
Produkty -
Piołun wraca do łask. Co potrafi to ziele?
Piołun to ziele, które do tej pory stosowano w ramach domowych, babcinych sposobów na uciążliwe dolegliwości. Coraz częściej jednak sięga się po napary z piołunu, które mogą między innymi przyspieszać trawienie. Co warto o nim wiedzieć i...
Produkty -
Najadłeś się białej kiełbasy? Sprawdź, czy warto sięgać po nią częściej
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest dodawana do żuru, często smażona – czy jednak jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto ją jeść częściej i na stałe wdrożyć do codziennej diety.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy już można przestać suplementować witaminę D?
Niedobór witaminy D dotyczy już co drugiej osoby na świecie. Trzeba wiedzieć, że jest ona ważna nie tylko dla mocnych kości, ale też dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a dodatkowo jej właściwy poziom zmniejsza ryzyko...
ProduktyŻywienieSonia Młodzianowska