-
Koronawirus. Czy suplementy z cynkiem zmniejszają ryzyko zachorowania? Naukowcy to sprawdzili
Naukowcy z Uniwersytetu Sechenov we współpracy z kolegami z Niemiec, Grecji i Rosji dokonali przeglądu artykułów naukowych na temat roli cynku w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych i zapalenia płuc, z prognozami dotyczącymi tych...
Produkty -
Niesamowite doniesienia na temat marynowanych kaparów. Od dziś będziesz je jadł częściej
Wykazano, że związek powszechnie występujący w marynowanych kaparach aktywuje białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu i serca, a nawet może prowadzić do przyszłych terapii w leczeniu padaczki i nieprawidłowych...
Produkty -
Dzięki tej diecie można w zdrowiu dożyć starości. W dodatku jest wyjątkowo smaczna
Przyjęcie diety roślinnej może pomóc w promowaniu zdrowego starzenia się i złagodzić globalne obciążenie chorobami, jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie Journal of American College of Nutrition.
DietyProdukty -
Jęczmień czy pszenica: co jest lepsze dla zdrowia?
Jęczmień i pszenica mogą wyglądać bardzo podobnie, ale w rzeczywistości mają pewne kluczowe różnice pod względem sposobu ich przetwarzania, odżywiania i skutków zdrowotnych. Skład pokarmowy jęczmienia i pszenicy różni się w zależności od...
Produkty -
Zaparcia i nie tylko. Tak organizm mówi ci, że nie jesz wystarczająco dużo warzyw
Chrupiące, świeże warzywa – któż z nas ich nie lubi? Jednak często zdarza się, że jemy ich za mało. Organizm sam o tym przypomina w postaci kilku osobliwych oznak.
Żywienie -
Pokarmy bogate w witaminę D – przydadzą się w czasie infekcji koronawirusa
Dla wielu osób, które od miesięcy ukrywały się w swoich domach w obawie przed zarażeniem, wyjście na zewnątrz nadal jest stresujące. Naraża to ich na niedobór „witaminy słońca”, co prowadzi do różnych długoterminowych problemów...
Produkty -
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
Produkty Wideo -
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów
To, co jemy po porodzie, może nam pomóc zebrać energię na kolejne nieprzespane godziny, regenerację fizyczną i karmienie piersią. Nie chodzi o to, by posiłek był olbrzymi, lecz zapewniał cenne składniki odżywcze.
Produkty -
Kto naraża nas na jedzenie nieświeżych potraw? Jak pokazują badania, przyszli teściowie
Naukowcy zapytali o jedzenie wątpliwej jakości dań w różnych sytuacjach społecznych i naszą skłonność do odmowy. Okazało się, że ludzie częściej wyrażali chęć, aby mimo wszystko zasiąść do stołu, w sytuacjach uznanych za mające duże...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
4 popularne herbaty, których lepiej nie przedawkować
Herbaty uważane są za zdrowe napoje. Takie same zdanie mamy na temat naparów ziołowych i herbat owocowych, jednak nawet naturalne napoje mogą nam zaszkodzić, jeżeli nie zachowamy umiaru podczas ich spożywania. Jakie skutki uboczne niesie...
Produkty -
Niedobór selenu może mieć poważne konsekwencje. Oto kilka z nich
O niedoborze selenu nie mówi się tyle, co o niedoborach witamin B i D. A jednak, jest to bardzo ważny pierwiastek. Co może być konsekwencją jego niedoboru?
Żywienie -
Czy za tycie zawsze odpowiada nadmierna ilość kalorii w diecie? Niekoniecznie
Niekoniecznie. Choć najczęściej osoby z nadwagą i otyłością rzeczywiście za dużo jedzą i za mało się ruszają, to jednak warto wiedzieć, że są pewne choroby, których efektem lub objawem jest przybieranie na wadze, i to pomimo stosowania...
DietyOdchudzanieProdukty -
Skończyłaś 40 lat? Sięgaj często po te produkty – są najlepsze dla twojego zdrowia
Po 40. roku życia wiele rzeczy ulega zmianie. Zmienić należy też jedzenie, po jakie sięgasz. Co warto wtedy jeść?
ProduktyŻywienie -
Post wodny, czyli najbardziej ryzykowna z diet. Jakie ma korzyści, a jakie wady?
Eksperci medyczni zalecają, aby pić co najmniej sześć do ośmiu szklanek wody każdego dnia. Niektóre osoby idą o wiele dalej i decydują się na post wodny, czyli zastępowanie określonych posiłków piciem wody.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Składniki odżywcze w mikroalgach. Przyjazna dla środowiska alternatywa dla ryb?
Mikroglony mogą stanowić alternatywne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 dla ludzi, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż popularne gatunki ryb. Jest to wynik nowego badania naukowców z Martin...
ProduktyŻywienie -
Zbyt mało węglowodanów w diecie skraca życie?
To FAKT! W ostatnich latach popularność zyskały diety niskowęglowodanowe. Faktycznie, pozwalają schudnąć, ale ceną może okazać się nowotwór lub choroby układu krążenia.
DietyProduktyŻywienie -
Znajdziesz ją w lodach, jogurcie i sosach. Co to jest guma guar i czy na pewno jest zdrowa?
Znana również jako guaran, guma guar jest wytwarzana z roślin strączkowych zwanych fasolą guar. Guma guar jest często stosowana jako dodatek do żywności w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nowe rekomendacje: Osoby o wysokim poziomie cholesterolu powinny wyeliminować węglowodany, a nie tłuszcze nasycone
Przez dziesięciolecia ludzie, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, byli pouczani, aby zminimalizować spożycie tłuszczów nasyconych w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Jednak nowe...
Produkty -
Naukowcy: Probiotyki same lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję
Probiotyki przyjmowane osobno lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję – sugeruje przegląd dostępnych dowodów opublikowany w BMJ Nutrition Prevention & Health. Jednak naukowcy twierdzą, że nie jest jeszcze jasne, czy...
Produkty -
8 korzyści zdrowotnych związanych z pigwą. Jak włączyć ją do diety?
Pigwa (Cydonia oblonga) to starożytny owoc pochodzący z różnych części Azji i Morza Śródziemnego. Jest stosowana w medycynie ludowej od dziesięcioleci, a badania naukowe nad jej korzyściami są wciąż na wczesnym etapie.
Produkty -
6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie
Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Ale co się stanie, gdy mamy jej za dużo?
ProduktyŻywienie