-
Kefir wodny. Co to takiego i kto powinien po niego sięgnąć?
Kefir wodny to napój, który podbija serca zwolenników zdrowego odżywiania i stosowania naturalnych metod leczenia różnych dolegliwości. Napój ten nie zawiera w swoim składzie mleka i coraz częściej polecany jest jako zdrowy zamiennik...
Produkty -
Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?
Jeśli lubisz idealnie delikatną kukurydzę, możesz się zastanawiać, jak długo należy ją gotować. Odpowiedź zależy od jej świeżości i słodyczy, a także od tego, czy nadal znajduje się na kolbie, w łusce, czy też ma wyodrębnione same ziarna.
Produkty -
Co zjeść po ciężkim treningu?
Po treningu o dużej intensywności uzupełnij paliwo wysokobiałkowymi, bogatymi w przeciwutleniacze pokarmami. Mogą to być potrawy z jajek, awokado, a także jagody.
-
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nadmiar soli w diecie sprzyja nie tylko nadciśnieniu. Może powodować problemy jelitowe
Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
DietyProdukty -
Jak szybko zmiękczyć masło?
Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.
Produkty -
Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra?
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Idealne na gorące dni. Oto napoje, które nawadniają lepiej niż woda
Może trudno w to uwierzyć, że cokolwiek lepiej nawadnia organizm niż woda. A jednak! Zobaczcie dlaczego warto pić aloes czy na przykład... sok z buraków.
Produkty Wideo -
Czy jedzenie marchwi chroni przed rakiem? Podaż karotenoidów a ryzyko raka pęcherza moczowego
Podczas gdy coraz więcej osób choruje na raka, trwają badania nad czynnikami zwiększającymi i zmniejszającymi ryzyko rozwoju nowotworu. Badania wykazują, że podaż pewnych podgrup karotenoidów zmniejsza ryzyko raka pęcherza moczowego.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Domowy syrop z młodych pędów sosny lub szyszek. Na co pomaga?
Coraz chętniej sięgamy po domowe, naturalne syropy. Mają one wiele cennych właściwości leczniczych, które warto wykorzystać podczas wspomagania leczenia różnych dolegliwości zdrowotnych. Jednym z takich naturalnych syropów o wyjątkowych...
ProduktyŻywienie -
Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać?
Brie to miękki ser z krowiego mleka, który pochodzi z Francji, ale obecnie jest popularny na całym świecie. Ma kremową konsystencję i wyjątkowy, łagodny smak charakterystyczny dla serów dojrzewających. Zwykle podaje się go z chlebem lub...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ćwiczysz? Postaw na suplementację kreatyną. Przynosi fenomenalne korzyści
Kreatyna jest jednym z najbardziej uzasadnionych naukowo suplementów na rynku. Jest korzystna dla krótkotrwałych ćwiczeń o wysokiej intensywności, a także dla treningu siłowego. Typowa dawka kreatyny to 3–5 gramów dziennie.
Produkty -
Czy warto dodawać kolagen do kawy?
Przy rzekomych korzyściach, takich jak poprawa stanu skóry i zmniejszenie bólu stawów, wiele osób zastanawia się nad sprytnymi sposobami na przemycenie do diety dodatkowej ilości kolagenu. Co ciekawe, jednym z nich jest dodanie go do...
Żywienie -
Czy można przedawkować chleb? Skutki uboczne, o których mogłeś nie wiedzieć
Chleb zazwyczaj jest pierwszy na liście, jeśli ktoś próbuje ograniczyć jedzenie węglowodanów i zrzucić kilka kilogramów. Ale jakie są skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości chleba?
ProduktyŻywienie -
Picie soku owocowego we wczesnych latach ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe
Nowe badanie z Boston University opublikowane w BMC Nutrition przez Lynn L. Moore i współpracowników, wykazało, że picie 100% soku owocowego we wczesnym okresie życia wiązało się ze zdrowszymi wzorcami żywieniowymi w późniejszym...
Produkty -
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?
Ze względu na naturalną słodycz daktyli, ich wpływ na poziom cukru we krwi może stanowić problem dla osób z cukrzycą. Ponieważ jednak mają niski indeks glikemiczny, są bezpieczne dla osób z umiarkowaną postacią choroby.
Produkty -
Jak budować swoją odporność psychiczną? Pomogą te suplementy
„Nasze umysły mają wiele do zrobienia; czy to planowanie codziennego życia, spełnianie oczekiwań w miejscu pracy, dbanie o nasze rodziny i dzieci. Jeśli dodamy do tego niepewność związaną z COVID-19, łatwo pojawia się kryzys” – piszą...
Produkty -
Niedobór witaminy B12 a przyrost masy ciała – co należy wiedzieć?
Problem otyłości dotyczy wielu z nas. Czy możliwe jest, że przyczynę takiego stanu rzeczy stanowi niedobór jakiejś witaminy – a konkretnie B12?
OdchudzanieŻywienie -
Jesteś na diecie odchudzającej? Tych owoców lepiej unikaj
Powszechnie wiadomo, że podstawę naszej diety powinny stanowić produkty roślinne. O ile po owoce sięgamy chętnie, z warzywami bywa już gorzej. Niestety te pierwsze mogą sprzyjać tyciu. Dowiedz się, które owoce mają najwięcej cukru.
OdchudzanieProdukty Wideo -
Jak przekonać się do szpinaku? Sprawdzone przepisy Darii Ładochy
Szpinak z całą pewnością można zaliczyć do grona superżywności, czyli produktów spożywczych, które mają wspaniały wpływ na zdrowie. Te małe, zielone listki zawierają mnóstwo białka, żelaza, witamin i minerałów. Poprawiają stan włosów i...
ProduktyŻywienie Wideo -
Spożywanie pełnotłustego nabiału zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy i nadciśnienia
Spożywanie nabiału zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy oraz nadciśnienia. Najnowsze badania podkreślają zalety spożywania większej ilości produktów mlecznych.
ProduktyŻywienieMikołaj Kamiński