-
Korzeń łopianu – dlaczego jest dobry dla zdrowia? Oto 5 powodów
Łopian to roślina ciesząca się uznaniem z powodu właściwości leczniczych. Co oferuje i w jakiej postaci warto spożywać korzeń łopianu?
Produkty -
Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać...
ProduktyŻywienie -
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś...
DietyProdukty Wideo -
Jak schudnąć 10 kg? Czasem trudniej niż 30
Jak schudnąć 10 kg? Z pozoru może się wydawać, że stosunkowo łatwo, jednak często okazuje się, że redukcja niewielkiej nadwagi jest trudniejsza niż walka z otyłością. Poznaj 5 zasad odchudzania, które sprawdzą się w przypadku problemów z...
OdchudzanieDietyProdukty -
Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Piotr Kucharski i jego przepis na prosty sernik z mango i... kozim serem
Kto z nas nie kocha sernika? Oczywiście, kwestia rodzynek jest dyskusyjna, ale sam sernik? To zdecydowanie jedno z najlepszych i najprostszych ciast. Jeśli masz ochotę zaszaleć, spróbuj sernika z kozim serem i mango.
Produkty Wideo -
Niedobór żelaza w okresie niemowlęcym zmniejsza skuteczność szczepień
Wyniki dwóch badań klinicznych z dziećmi w Kenii sugerują, że niedobór żelaza w okresie niemowlęcym może zmniejszyć ochronę, jaką zapewniają szczepienia. W swoim pierwszym badaniu grupa badawcza kierowana przez Michaela Zimmermanna z...
-
Witamina B3 pomoże pacjentom z jaskrą?
Pierwsze na świecie badanie kliniczne prowadzone przez Centre for Eye Research Australia wykazało, że witamina B3 (nikotynamid) może odgrywać ważną rolę w ochronie przed uszkodzeniem komórek nerwowych, które prowadzi do ślepoty w jaskrze.
Produkty -
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
ProduktyŻywienie -
Chcesz dożyć późnej starości? Koniecznie wprowadź te zmiany w diecie
Każdy z nas chce żyć długo i w dobrym zdrowiu. Jak to zrobić? Odpowiedź wcale nie jest taka trudna i nieoczywista.
Diety -
Które bakterie naprawdę kwalifikują się jako probiotyki? Eksperci wyjaśniają
Częste nadużywanie tego terminu zmniejsza przejrzystość dla konsumentów i wprowadza zamieszanie co do tego, co naprawdę daje spożycie probiotyków.
Produkty -
Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Siarczyny to szeroko stosowany w winiarstwie środek konserwujący, który jest tak popularny dzięki zdolności do zachowania smaku i świeżości wina. Badania sugerują, że te związki mogą mieć wpływ na niektórych ludzi.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz zdrowo się zestarzeć? Zmień dietę na ten wariant
Starzenie to nieubłagany proces, który dotknie każdego z nas. Jak pomóc sobie w miarę upływu czasu, by zachować zdrowie? Wystarczy zmienić dietę.
Diety -
Często sięgasz po kofeinę? To może być kwestia genów
Niektórzy ludzie nie mogą rozpocząć dnia bez filiżanki gorącej kawy (lub dwóch... albo trzech). Teraz naukowcy zidentyfikowali gen, który może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie piją więcej kawy niż inni.
-
Czy picie kawy bezkofeinowej w ciąży jest bezpieczne?
Kawa to popularny napój z kofeiną znany ze swoich właściwości pobudzających. Jednak kobiety w ciąży często zmniejszają spożycie kofeiny, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia dziecka. Kawa bezkofeinowa to popularna alternatywa,...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Żywienie -
Nie tylko dieta. Jak zadbać o zdrowie jelit?
Trawią i wchłaniają pokarm, zatem oczywiste jest, że dla ich zdrowia istotna jest odpowiednia dieta. Ale nie tylko. Na to, jak będą działać jelita, olbrzymi wpływ ma dużo więcej czynników. Sprawdź, jak możesz o nie zadbać nie tylko za...
DietyProdukty -
Sassy Water – rewelacyjny napój na płaski brzuch czy zwykła ściema?
Sassy Water to prosty w przygotowaniu napój na płaski brzuch, który ma pomóc w pozbyciu się zbędnego tłuszczu. Pokochały go wielkie gwiazdy kina i muzyki, a także celebrytki, jednak czy faktycznie jest to dietetyczny hit? Poznaj prawdę...
OdchudzanieProduktyDiety -
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pełnowartościowe pokarmy roślinne są dla ciebie dobre. Coraz więcej badań pokazuje, że odpowiednie spożycie błonnika może korzystnie wpłynąć na trawienie i zmniejszyć ryzyko chorób...
Żywienie -
Jak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?
Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
ProduktyŻywienie -
Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi
Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inni kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu...
Produkty -
Sondaż: Jak zmieniło się odżywianie Polaków po domowej izolacji? Zaskakujące wyniki
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
ProduktyDiety