-
Diabetyku! Oto 10 najlepszych produktów spożywczych obniżających poziom cukru we krwi
Dla osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą lub innymi schorzeniami, które wpływają na poziom cukru we krwi, dieta jest głównym elementem utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi. Podczas gdy niektóre produkty spożywcze mogą...
Produkty -
Jak pokochać zdrowe odżywianie? Oto 9 sposobów
Spożywanie zdrowej żywności jest filarem zdrowego stylu życia, ale bez względu na to, jak bardzo poprawna jest twoja dieta i ile porcji warzyw jesz dziennie, prawdopodobnie istnieją sposoby na jeszcze większą poprawę nawyków żywieniowych.
Żywienie -
Stresujesz się? Ta nalewka pomoże ci zwalczyć lęki i napięcia
Czujesz się, jakbyś żył trochę na krawędzi? Istnieje prosty sposób, który może skutecznie ci pomóc. Ta ogromna moc tkwi w niepozornej nalewce.
Produkty -
Bezglutenowa mąka bananowa – czy warto ją stosować do wypieków?
Domowe wypieki naprawdę się rozwinęły, więc nie jest zaskoczeniem, że ludzie chętnie próbują nowych składników, aby urozmaicić swoje przepisy. Ostatnio wiele osób eksperymentuje z mąką bananową, która od wieków jest powszechna w Afryce,...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ta mikstura zwalczy każdy stan zapalny? Ma aż 7 naturalnych składników
Utrzymujący się stan zapalny powoduje wiele nieprzyjemnych objawów, od zmęczenia po ból. Jeśli masz do czynienia z przewlekłym zapaleniem, to wiedz, że pewne pokarmy, płyny i inne naturalne środki mogą ci pomóc.
Produkty -
Czy dieta nordycka pozwala skutecznie schudnąć?
Modnych diet nie brakuje, jednak wciąż pojawiają się nowe. Jednak dieta nordycka nie wpisuje się w schemat typowej kuracji odchudzającej. Właściwie jest to pewien model żywieniowy, które przestrzeganie ma fantastyczny wpływ na zdrowie.
DietyProdukty Wideo -
Zaskakujące właściwości czarnuszki. Nie uwierzysz, co kryje się w tych małych ziarenkach
Czarnuszka coraz częściej dodawana jest do pieczywa. Te małe, czarne ziarenka można także wsypać do domowej sałatki. Choć wyglądają niepozornie, mają niesamowite właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nie jak...
Produkty Wideo -
Nie tylko antybiotykoterapia. Przy jakich dolegliwościach pomogą probiotyki?
Antybiotykoterapia to jedno ze wskazań do kuracji probiotykami. Antybiotyki nie działają wybiórczo, co oznacza, że niszczą zarówno chorobotwórcze, jak i pożyteczne bakterie, które dbają m.in. o odporność naszego organizmu. Kiedy warto...
Produkty -
Chcesz schudnąć bez wysiłku? Jedz posiłki w tych godzinach
Planowanie posiłków w czasie odchudzania nie polega wyłącznie na ograniczaniu kalorii. Okazuje się, że ogromne znaczenie może mieć także to, kiedy jemy. Najnowsze badania pokazują, jak czas posiłków wpływa na metabolizm.
OdchudzanieProdukty -
Źródlana, mineralna, stołowa czy lecznicza. Jaką wodę wybrać i dlaczego?
Woda stanowi ok. 60% masy ciała dorosłego człowieka. Według zaleceń powinna być podstawowym płynem przyjmowanym w ciągu dnia, gdyż nie tylko gasi pragnienie, ale również nawadnia, reguluje poziom ciśnienia krwi i gospodarkę...
ProduktySonia Młodzianowska
-
3 zaskakujące zalety melona. O tym nie wiedział prawie nikt
Melon spadziowy to owoc należący do gatunku melona cucumis melo (muskmelon). Słodki miąższ spadzi jest zazwyczaj jasnozielony, a skórka ma biało-żółty odcień. Jego rozmiar i kształt są podobne do jego krewnego, kantalupy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Korzyści zdrowotne herbaty bananowej, które cię zaskoczą
Banany oferują wiele korzyści zdrowotnych, od pomocy w kontrolowaniu ciśnienia krwi po zapobieganie astmie i rakowi. Oprócz jedzenia na surowo możesz również cieszyć się korzyściami zdrowotnymi banana, przygotowując herbatę. Jest łatwa w...
Produkty -
Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?
Arbuz jest zazwyczaj ulubionym smakiem lata. Oprócz utrzymywania nawodnienia arbuz może pomóc w przestrzeganiu diety i kontroli wagi. Ponieważ zawiera naturalne cukry, duża ilość spożytego arbuza może mieć wpływ na poziom cukru we krwi.
Produkty -
Te orzechy uznawane są za pełnowartościowe źródło białka. Czy już zagościły w twojej kuchni?
Spożywanie diety roślinnej zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia jelit i serca. Niestety znalezienie różnorodnych źródeł pełnowartościowych białek, bez spożywania mięsa i nabiału, może być trudne. Jednak okazuje...
Produkty -
Dieta, która ma leczyć autyzm. Co mówią o niej lekarze?
Dieta GAPS jest promowana jako naturalna metoda dla osób z chorobami wpływającymi na mózg, takimi jak autyzm. Jednak lekarze, naukowcy i specjaliści od żywienia krytykują ją za jej restrykcyjny schemat. Na czym właściwie polega dieta GAPS?
Bezpieczeństwo żywnościOdchudzanie -
Czy picie soku z marchwi może zagrażać zdrowiu?
Sok z marchwi to bogate źródło beta-karotenu i witaminy A. Wydaje się zdrowy – i rzeczywiście taki jest. Ale czy picie tego specjału może w pewnych przypadkach być szkodliwe?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
8 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania winogron
Winogrona były uprawiane od tysięcy lat i wykorzystywane przez kilka starożytnych cywilizacji do produkcji wina. Istnieje kilka rodzajów winogron, w tym zielone, czerwone, czarne, żółte i różowe. Oferują wiele korzyści zdrowotnych ze...
Produkty -
Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.
Produkty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
ProduktyŻywienie