-
Czy można przedawkować chleb? Skutki uboczne, o których mogłeś nie wiedzieć
Chleb zazwyczaj jest pierwszy na liście, jeśli ktoś próbuje ograniczyć jedzenie węglowodanów i zrzucić kilka kilogramów. Ale jakie są skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości chleba?
ProduktyŻywienie -
Picie soku owocowego we wczesnych latach ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe
Nowe badanie z Boston University opublikowane w BMC Nutrition przez Lynn L. Moore i współpracowników, wykazało, że picie 100% soku owocowego we wczesnym okresie życia wiązało się ze zdrowszymi wzorcami żywieniowymi w późniejszym...
Produkty -
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?
Ze względu na naturalną słodycz daktyli, ich wpływ na poziom cukru we krwi może stanowić problem dla osób z cukrzycą. Ponieważ jednak mają niski indeks glikemiczny, są bezpieczne dla osób z umiarkowaną postacią choroby.
Produkty -
Jak budować swoją odporność psychiczną? Pomogą te suplementy
„Nasze umysły mają wiele do zrobienia; czy to planowanie codziennego życia, spełnianie oczekiwań w miejscu pracy, dbanie o nasze rodziny i dzieci. Jeśli dodamy do tego niepewność związaną z COVID-19, łatwo pojawia się kryzys” – piszą...
Produkty -
Niedobór witaminy B12 a przyrost masy ciała – co należy wiedzieć?
Problem otyłości dotyczy wielu z nas. Czy możliwe jest, że przyczynę takiego stanu rzeczy stanowi niedobór jakiejś witaminy – a konkretnie B12?
OdchudzanieŻywienie -
Jesteś na diecie odchudzającej? Tych owoców lepiej unikaj
Powszechnie wiadomo, że podstawę naszej diety powinny stanowić produkty roślinne. O ile po owoce sięgamy chętnie, z warzywami bywa już gorzej. Niestety te pierwsze mogą sprzyjać tyciu. Dowiedz się, które owoce mają najwięcej cukru.
OdchudzanieProdukty Wideo -
Jak przekonać się do szpinaku? Sprawdzone przepisy Darii Ładochy
Szpinak z całą pewnością można zaliczyć do grona superżywności, czyli produktów spożywczych, które mają wspaniały wpływ na zdrowie. Te małe, zielone listki zawierają mnóstwo białka, żelaza, witamin i minerałów. Poprawiają stan włosów i...
ProduktyŻywienie Wideo -
Spożywanie pełnotłustego nabiału zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy i nadciśnienia
Spożywanie nabiału zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy oraz nadciśnienia. Najnowsze badania podkreślają zalety spożywania większej ilości produktów mlecznych.
ProduktyŻywienieMikołaj Kamiński
-
Koronawirus a niedobory składników odżywczych. Eksperci komentują
Nawet jeśli nie mamy zdiagnozowanych chorób przewlekłych nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że nasz organizm jest gotowy stawić czoła przeróżnym infekcjom, w tym zakażeniu koronawirusem. Niedobory pewnych składników odżywczych mogą...
Artykuł sponsorowany -
Jak Bruksela chce zmienić naszego cheeseburgera?
Komisja Europejska dąży do tego, aby nawyki żywieniowe na całym kontynencie były bardziej zrównoważone. Chce stopniowo zmienić to, jak się żywimy. W tym nawet skład fastfoodowych burgerów. Jak będą wyglądać i smakować za 10 lat?
Produkty -
Jak uchronić się przed stanem zapalnym? Lekarstwo mamy w lodówce
To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre produkty pobudzają bardziej, inne dostarczają nam mniej energii. Chociaż wpływu jedzenia nie odczuwamy natychmiast, ma ono znaczenie na poziomie komórkowym. Obecne badania...
Produkty -
10 świetnych zamienników pietruszki
Pietruszka jest dobra do gotowania i dekoracji potraw, ale jeśli nie masz jej akurat pod ręką, istnieje kilka świetnych alternatyw. Najczęściej wymienia się szczypiorek i suszoną bazylię, ale doskonale sprawdzi się też kolendra,...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Dwie szklanki jogurtu dziennie receptą na cukrzycę i nadciśnienie? Nowe odkrycia
Badanie z udziałem prawie 150 000 uczestników wykazało, że wyższe spożycie produktów mlecznych, zwłaszcza odmian pełnotłustych, wiąże się z niższym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy.
-
Zdrowe odżywianie może być przyczyną problemów żołądkowych
Ironia losu: kiedy zdecydujesz się uporządkować swoją dietę, wybierać tylko nieprzetworzone jedzenie i dużo warzyw, oczekujesz, że poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek, ale tak nie jest. Masz wzdęcia, biegunkę lub mdłości. O co chodzi?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy można przedawkować witaminy?
Chociaż wskazówki dotyczące bezpiecznego dawkowania są wymienione na większości opakowań suplementów, powszechną praktyką jest przyjmowanie ich w ilości większej niż zalecana. Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie – co nam wtedy grozi?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości?
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów...
Produkty Wideo -
Dlaczego ludzie z cukrzycą powinni dodawać pistacje do swojej diety?
Czy jesteś jedną z wielu osób cierpiących na cukrzycę? Jeśli tak, to możesz skorzystać na dodaniu niektórych produktów do swojej diety. Jednym z nich są pistacje. Dlaczego mogą pomóc?
-
Czy można pić kawę na pusty żołądek? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Kawa jest tak popularnym napojem, że jej spożycie zajmuje drugie miejsce po wodzie w niektórych krajach. Wielu z nas zaczyna od niej dzień. Ale czy można pić kawę na pusty żołądek?
ProduktyŻywienie -
5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni
Czy warto spożywać lecznicze przyprawy? Zdecydowanie tak, ponieważ ich właściwości przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Wśród najbardziej popularnych wymienia się kurkumę, imbir czy ginkgo biloba. Ale nie tylko. Czy wiesz, co warto...
Produkty -
Tę przyprawę w proszku naprawdę warto stosować. Zwalcza stany zapalne i zmniejsza cholesterol
Curry w proszku to mieszanka przypraw o jasnozłotym odcieniu. Może być wytwarzana z różnych przypraw, w tym kurkumy, kolendry, kminku, kozieradki i papryczki chili. Curry w proszku może oferować wiele korzyści zdrowotnych ze względu na...
Produkty -
Czy dieta ketogeniczna może łagodzić objawy migreny? Dobre wieści dla migrenowców
Istnieje teoria, że dieta ketogeniczna (lub inne diety ketonowe) może faktycznie złagodzić migrenę i jej objawy. Ale czy istnieją na to dowody naukowe?
Żywienie