Lekarze i specjaliści żywieniowi są zgodni, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Kluczowa jest jednak różnorodność – warto sięgać po warzywa w różnych kolorach. Dziś przedstawimy wybrane warzywa z grupy korzeniowych.
Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze...
Nic tak nie tworzy atmosfery świąt, jak zapachy, unoszące się z kuchni. A jeśli nie lubimy lub nie mamy czasu gotować? Czy warto wydać pieniądze na catering świąteczny?
Wigilia nie może się odbyć bez czerwonego barszczu z uszkami. Chociaż w sklepach możemy znaleźć gotowe zupy w kartonie lub butelce, warto się postarać i przygotować czerwony barszcz samodzielnie.
Okrągłe, podłużne, miękkie, twarde, chropowate, gładkie, a przede wszystkim – kolorowe. Owoce i warzywa są niezwykle różnorodne nie tylko pod względem kształtu, ale i barwy. Czy ma ona znaczenie? Okazuje się, że tak! Kolor jest powiązany...
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jedna z najchętniej przyjmowanych witamin w okresie jesienno-zimowym. Powszechnie uważa się, że chroni ona przed sezonowymi infekcjami wirusowymi, wspomagając pracę układu immunologicznego. Jest w...
Podstawą zachowania dobrego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta i tryb życia, który nie będzie zwiększał ryzyka rozwoju poważnych schorzeń. Chcąc zdrowo się odżywiać, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to, po jakie produkty...
W ciągu świąt potrafimy pochłonąć nawet o kilkanaście tysięcy kalorii więcej. Dla osób dbających o linię może to być szczególnie trudny czas. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować świąteczne dania w nieco odchudzonej wersji.
„Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” – mówi znane przysłowie i trzeba przyznać, że w kwestii żywienia dzieci wpisuje się doskonale.
Wysokie dawki witaminy D u ciężko chorych pacjentów nie zmniejszają śmiertelności ani nie poprawiają innych rezultatów niepowodujących śmierci – wynika z badań, przeprowadzonych przez National Institute, Heart and Lung and Blood Institute.
Jak przybrać na wadze? Wbrew pozorom to pytanie spędza sen z powiek wielu osobom – nie tylko kobietom, ale także panom. „Winna” jest szybka przemiana materii? A może to objaw choroby? I najważniejsze – jak przytyć? Opieranie się na...
Ludzi można podzielić na dwie grupy: miłośników śledzi i tych, którzy omijają je szerokim łukiem. Tych pierwszych nie trzeba do nich przekonywać, choć z pewnością zaciekawią ich nowe formy podania. Drugich może zaskoczyć, jakie...
W wielu polskich domach już na początku grudnia piecze się świąteczne pierniczki. To zabawa dla całej rodziny, która pomaga wprowadzić świąteczną atmosferę. Choć przygotowanie pierniczków wydaje się proste, nie zawsze kradną one...
Przeziębienie w czasie ciąży powoduje strach o zdrowie nienarodzonego jeszcze dziecka. Złe samopoczucie przyszłej mamy, pojawiająca się gorączka, katar, kaszel oraz ból gardła i stan zapalny zwykle nie powodują większych problemów ze...
Banan jest owocem idealnym – jest smaczny i sycący, a poza tym można go zapakować do plecaka czy torebki i zabrać ze sobą, wychodząc z domu. O ile miąższ lubi większość z nas, tak skórki raczej nikt nie spożywa. A okazuje się, że warto.
Kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Kupimy go w każdym sklepie o dowolnej porze roku. Na ogół jesz go wyłącznie po ugotowaniu, a w dodatku z zasmażką z bułki tartej? Czas wprowadzić innowacyjne dania.
Stres dopada nas każdego dnia, w różnych sytuacjach – zarówno prywatnych, jak i zawodowych. Nie da się od niego uciec, trzeba nauczyć się radzić sobie z nim. Dlaczego jednym przychodzi to z łatwością, a inny chudną lub tyją?
Miłośników boczniaków z pewnością zadowoli wiadomość, że grzyby te można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Do tej pory jedynie je panierowałeś i smażyłeś jak kotlety? Koniecznie wypróbuj nowe przepisy. A tych, którzy nie przepadają...
Flawonoidy to związki naturalnie występujące w owocach i warzywach. Naukowcy od 20 lat wiedzą, że mogą pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego, ale nie w pełni było wiadomo, dlaczego.
Jedni kochają owsiankę, inni za nią nie przebadają. Jedni i drudzy powinni jednak spróbować wersji cynamonowo-pomarańczowej. Pierwsi ją pokochają, drudzy się do niej przekonają.