-
Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 2
Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak,...
DietyProdukty -
Czym różni się masa od składu ciała?
Mówiąc o odchudzaniu mamy na myśli utratę zbędnych kilogramów. Jednak proporcje masy mięśniowej i masy tłuszczu w ciele są także ważnym aspektem naszej wagi. Do jego pomiaru stosuje się jednak zupełnie inne metody.
Odchudzanie -
Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni?
Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.
ProduktyŻywienie -
Trądzik u dorosłych. Jakie pokarmy mogą go powodować?
Naukowcy twierdzą, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i składników mlecznych może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku u dorosłych. Produkty takie jak mleczna czekolada, frytki i słodkie napoje mogą przyczyniać się do...
Produkty -
Czy picie wody może być szkodliwe? Lekarz odpowiada
Korzyści z picia wody płynie całe mnóstwo. Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że nic tak jak woda nie ugasi pragnienia. Poza tym dzięki niej jest regulowana temperatura naszego ciała, a także wsparte zostaje nasze trawienie.
Produkty Wideo -
10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija
Wiele naszych ulubionych potraw może wyzwalać i intensyfikować odbijanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie kontroli jest wprowadzenie kilku zmian w diecie. Niektóre pokarmy sprawiają bowiem, że łatwiej nam połykać powietrze, które...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy nasiona dyni mogą pomóc schudnąć?
Nasiona dyni to smaczna i bogata w składniki odżywcze przekąska. Badania pokazują, że oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawa zdrowia serca, a nawet zmniejszenie ryzyka niektórych...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Objawy niedoboru witaminy D u mężczyzn. Co powinno skłonić do badań?
Niedobór witaminy D podobnie objawia się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Okazuje się jednak, że w większym stopniu brak witaminy D w organizmie może odbijać się m.in. na męskiej płodności. Jakie typowe objawy powoduje niedobór...
Produkty -
Kefir wodny. Co to takiego i kto powinien po niego sięgnąć?
Kefir wodny to napój, który podbija serca zwolenników zdrowego odżywiania i stosowania naturalnych metod leczenia różnych dolegliwości. Napój ten nie zawiera w swoim składzie mleka i coraz częściej polecany jest jako zdrowy zamiennik...
Produkty -
Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?
Jeśli lubisz idealnie delikatną kukurydzę, możesz się zastanawiać, jak długo należy ją gotować. Odpowiedź zależy od jej świeżości i słodyczy, a także od tego, czy nadal znajduje się na kolbie, w łusce, czy też ma wyodrębnione same ziarna.
Produkty -
Co zjeść po ciężkim treningu?
Po treningu o dużej intensywności uzupełnij paliwo wysokobiałkowymi, bogatymi w przeciwutleniacze pokarmami. Mogą to być potrawy z jajek, awokado, a także jagody.
-
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nadmiar soli w diecie sprzyja nie tylko nadciśnieniu. Może powodować problemy jelitowe
Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
DietyProdukty -
Jak szybko zmiękczyć masło?
Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.
Produkty -
Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra?
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Idealne na gorące dni. Oto napoje, które nawadniają lepiej niż woda
Może trudno w to uwierzyć, że cokolwiek lepiej nawadnia organizm niż woda. A jednak! Zobaczcie dlaczego warto pić aloes czy na przykład... sok z buraków.
Produkty Wideo -
Czy jedzenie marchwi chroni przed rakiem? Podaż karotenoidów a ryzyko raka pęcherza moczowego
Podczas gdy coraz więcej osób choruje na raka, trwają badania nad czynnikami zwiększającymi i zmniejszającymi ryzyko rozwoju nowotworu. Badania wykazują, że podaż pewnych podgrup karotenoidów zmniejsza ryzyko raka pęcherza moczowego.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Domowy syrop z młodych pędów sosny lub szyszek. Na co pomaga?
Coraz chętniej sięgamy po domowe, naturalne syropy. Mają one wiele cennych właściwości leczniczych, które warto wykorzystać podczas wspomagania leczenia różnych dolegliwości zdrowotnych. Jednym z takich naturalnych syropów o wyjątkowych...
ProduktyŻywienie -
Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać?
Brie to miękki ser z krowiego mleka, który pochodzi z Francji, ale obecnie jest popularny na całym świecie. Ma kremową konsystencję i wyjątkowy, łagodny smak charakterystyczny dla serów dojrzewających. Zwykle podaje się go z chlebem lub...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ćwiczysz? Postaw na suplementację kreatyną. Przynosi fenomenalne korzyści
Kreatyna jest jednym z najbardziej uzasadnionych naukowo suplementów na rynku. Jest korzystna dla krótkotrwałych ćwiczeń o wysokiej intensywności, a także dla treningu siłowego. Typowa dawka kreatyny to 3–5 gramów dziennie.
Produkty -
Czy warto dodawać kolagen do kawy?
Przy rzekomych korzyściach, takich jak poprawa stanu skóry i zmniejszenie bólu stawów, wiele osób zastanawia się nad sprytnymi sposobami na przemycenie do diety dodatkowej ilości kolagenu. Co ciekawe, jednym z nich jest dodanie go do...
Żywienie