-
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe?
Robaki w czereśniach świadczą o tym, że owoce nie były opryskiwane w celu zabezpieczenia ich przed szkodnikami. To dobry znak, bo możemy cieszyć się smakiem naturalnych i wolnych od chemicznych substancji owoców, jednak nawet...
ProduktyŻywienie -
Tajny sekret pięknych włosów: skrzyp. Czego jeszcze o nim nie wiemy?
Skrzyp to popularna paproć, która była używana jako lek ziołowy od czasów imperium greckiego i rzymskiego. Uważa się, że ma wiele właściwości leczniczych i jest głównie stosowany do poprawy zdrowia skóry, włosów i kości. Jednak zioło to...
Produkty -
Owoce mocy, czyli figi. Jakie są ich korzyści zdrowotne?
Figi – i ich liście – są pełne składników odżywczych i oferują wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mogą promować zdrowe trawienie, zmniejszać ryzyko chorób serca i pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
OdchudzanieProdukty -
Dieta 1200 kalorii: skuteczna, ale czy bezpieczna?
Niektórzy ludzie przestrzegają diety 1200 kalorii, aby promować utratę tłuszczu i jak najszybciej osiągnąć docelową wagę. Chociaż prawdą jest, że redukcja kalorii jest skutecznym sposobem na utratę wagi, badania pokazują, że zbyt...
OdchudzanieProdukty -
Ile hot dogów może zjeść człowiek w ciągu 10 minut? Naukowcy obliczyli rekord
Amerykański badacz wykorzystał ustalone modele plastyczności jelit, aby określić absolutnie maksimum hot dogów, jakie człowiek może spożyć w ciągu 10 minut. Naukowiec wykazał także, że postępy, jakie można zrobić w tej dziedzinie, nie...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Prebiotyki i probiotyki w leczeniu zaburzeń lękowych oraz depresji u dorosłych
W ciągu ostatnich kilku lat coraz większe zainteresowanie wśród naukowców wzbudza relacja między przewodem pokarmowym a funkcjonowaniem mózgu. Do badanych obecnie kwestii należy wpływ stanu mikrobiomu jelitowego na leczenie depresji i...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Przepis na długowieczność? Eksperci mają prostą radę: Odstaw białko zwierzęce
Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie białka z roślin zamiast ze zwierząt zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci.
DietyProdukty -
Koronawirus. Czy suplementy z cynkiem zmniejszają ryzyko zachorowania? Naukowcy to sprawdzili
Naukowcy z Uniwersytetu Sechenov we współpracy z kolegami z Niemiec, Grecji i Rosji dokonali przeglądu artykułów naukowych na temat roli cynku w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych i zapalenia płuc, z prognozami dotyczącymi tych...
Produkty -
Niesamowite doniesienia na temat marynowanych kaparów. Od dziś będziesz je jadł częściej
Wykazano, że związek powszechnie występujący w marynowanych kaparach aktywuje białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu i serca, a nawet może prowadzić do przyszłych terapii w leczeniu padaczki i nieprawidłowych...
Produkty -
Dzięki tej diecie można w zdrowiu dożyć starości. W dodatku jest wyjątkowo smaczna
Przyjęcie diety roślinnej może pomóc w promowaniu zdrowego starzenia się i złagodzić globalne obciążenie chorobami, jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie Journal of American College of Nutrition.
DietyProdukty -
Jęczmień czy pszenica: co jest lepsze dla zdrowia?
Jęczmień i pszenica mogą wyglądać bardzo podobnie, ale w rzeczywistości mają pewne kluczowe różnice pod względem sposobu ich przetwarzania, odżywiania i skutków zdrowotnych. Skład pokarmowy jęczmienia i pszenicy różni się w zależności od...
Produkty -
Zaparcia i nie tylko. Tak organizm mówi ci, że nie jesz wystarczająco dużo warzyw
Chrupiące, świeże warzywa – któż z nas ich nie lubi? Jednak często zdarza się, że jemy ich za mało. Organizm sam o tym przypomina w postaci kilku osobliwych oznak.
Żywienie -
Pokarmy bogate w witaminę D – przydadzą się w czasie infekcji koronawirusa
Dla wielu osób, które od miesięcy ukrywały się w swoich domach w obawie przed zarażeniem, wyjście na zewnątrz nadal jest stresujące. Naraża to ich na niedobór „witaminy słońca”, co prowadzi do różnych długoterminowych problemów...
Produkty -
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
Produkty Wideo -
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów
To, co jemy po porodzie, może nam pomóc zebrać energię na kolejne nieprzespane godziny, regenerację fizyczną i karmienie piersią. Nie chodzi o to, by posiłek był olbrzymi, lecz zapewniał cenne składniki odżywcze.
Produkty -
Kto naraża nas na jedzenie nieświeżych potraw? Jak pokazują badania, przyszli teściowie
Naukowcy zapytali o jedzenie wątpliwej jakości dań w różnych sytuacjach społecznych i naszą skłonność do odmowy. Okazało się, że ludzie częściej wyrażali chęć, aby mimo wszystko zasiąść do stołu, w sytuacjach uznanych za mające duże...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
4 popularne herbaty, których lepiej nie przedawkować
Herbaty uważane są za zdrowe napoje. Takie same zdanie mamy na temat naparów ziołowych i herbat owocowych, jednak nawet naturalne napoje mogą nam zaszkodzić, jeżeli nie zachowamy umiaru podczas ich spożywania. Jakie skutki uboczne niesie...
Produkty -
Niedobór selenu może mieć poważne konsekwencje. Oto kilka z nich
O niedoborze selenu nie mówi się tyle, co o niedoborach witamin B i D. A jednak, jest to bardzo ważny pierwiastek. Co może być konsekwencją jego niedoboru?
Żywienie -
Czy za tycie zawsze odpowiada nadmierna ilość kalorii w diecie? Niekoniecznie
Niekoniecznie. Choć najczęściej osoby z nadwagą i otyłością rzeczywiście za dużo jedzą i za mało się ruszają, to jednak warto wiedzieć, że są pewne choroby, których efektem lub objawem jest przybieranie na wadze, i to pomimo stosowania...
DietyOdchudzanieProdukty -
Skończyłaś 40 lat? Sięgaj często po te produkty – są najlepsze dla twojego zdrowia
Po 40. roku życia wiele rzeczy ulega zmianie. Zmienić należy też jedzenie, po jakie sięgasz. Co warto wtedy jeść?
ProduktyŻywienie -
Post wodny, czyli najbardziej ryzykowna z diet. Jakie ma korzyści, a jakie wady?
Eksperci medyczni zalecają, aby pić co najmniej sześć do ośmiu szklanek wody każdego dnia. Niektóre osoby idą o wiele dalej i decydują się na post wodny, czyli zastępowanie określonych posiłków piciem wody.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościProdukty