-
Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce?
Korzystanie z zamrażarki ułatwia oszczędzanie czasu i zmniejsza marnotrawienie żywności. Zamrażarka pomaga wydłużyć żywotność niegotowanych warzyw i owoców na kilka miesięcy i utrzymać świeżość innych składników.
Produkty -
Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność
Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany....
ProduktyŻywienieWideo -
Jak uniknąć zakażenia salmonellą w czasie Wielkanocy?
Zakażenie salmonellą jest powszechne i wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce. Bakteria może występować w mięsie, jajach i mleku, ale jej źródłem mogą być także lody, majonez, tatar oraz ciasta. Dowiedz się, jak uniknąć zakażenia...
ProduktyŻywienieSonia Młodzianowska -
W te święta postaw się i nie przytyj!
Zasiadamy przy świątecznym stole z poczuciem, że znowu przegramy tę walkę. Odwieczną walkę o to kto ma rację w kwestii naszego żołądka i co jest ważniejsze, tradycja rodzinna czy my sami i nasze wybory..? Spokojnie, jedzenie w święta to...
OdchudzanieDietyProduktyEwelina Celejewska -
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść
Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
Produkty -
Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym
Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co...
ProduktySonia Młodzianowska -
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
Produkty -
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyDietyOdchudzanieEwelina Celejewska -
Jak dieta może zmienić odczuwanie słodkiego smaku?
Naukowcy z University of Sydney odkryli podstawowe fakty na temat tego, jak percepcja słodkiego smaku jest dostosowywana do różnych diet. Chociaż od dawna wiadomo, że jedzenie może smakować inaczej na podstawie wcześniejszych...
DietyProdukty -
Korzyści z diety ketogenicznej – może pomóc w leczeniu astmy
Dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych, co może następnie pomóc leczeniu chorób układu oddechowego.
Produkty -
Dlaczego twoja twarz marszczy się, gdy jesz cytryny i inne kwaśne potrawy?
Reakcja na cytryny jest napędzane przez prymitywne ludzkie instynkty, które kiedyś odegrały istotną rolę w przetrwaniu – wyjaśniają naukowcy.
Produkty -
Jak kawa wpływa na układ trawienny
Większości osób filiżanka gorącej kawy pomaga rozpocząć dzień. Dzieje się tak dlatego, że poza wyśmienitym smakiem zwiększa czujność, poprawia nastrój i dodaje więcej energii.
Produkty -
Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.
Produkty -
Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?
Ile kalorii mają wielkanocne potrawy? Na ile świątecznych smakołyków możemy sobie pozwolić, aby później tego nie żałować? O tym w studio "Dzień Dobry TVN" opowiedziała dietetyczka Ula Somow.
ProduktyOdchudzanieWideo -
Czy picie zielonej herbaty może pomóc w alergiach pokarmowych?
Wyniki badań sugerują, że drobnoustroje jelitowe mogą wpływać na alergiczne odpowiedzi immunologiczne. Tasuku Ogita, który niedawno dołączył do Shinshu University, jest ekspertem w dziedzinie herbat i ich wpływu na bakterie jelitowe. W...
Produkty -
Czarna sól – czy jest lepsza niż zwykła sól kuchenna?
Jedną różnicą między solą czarną a zwykłą solą stołową jest to, w jaki sposób każda z nich jest produkowana i wytwarzana.
Żywienie -
Probiotyki mogą pomóc w leczeniu trądziku?
Wbrew pozorom trądzik nie występuje wyłącznie u nastolatków. Z nieestetycznymi krostami na twarzy (i nie tylko!) zmaga się wiele osób dorosłych. Czyżby modyfikacja diety mogła pomóc w walce z trądzikiem?
Produkty -
Żółtko jaj: wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
Większość składników odżywczych w jajku jest obecnych w żółtku. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że niektóre związki mogą zapobiegać zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, zwiększać funkcje odpornościowe i obniżać ciśnienie krwi.
Produkty -
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach
Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez... jajek. To jeden z ich głównych symboli. Czy wiesz, czym różnią się poszczególne rodzaje jajek?
ProduktyŻywienieWideo -
W portfelu pusto? Nadal możesz odżywiać się zdrowo! Wystarczy, że wprowadzisz w życie tych kilka zmian
Pożywne produkty nie muszą być droższe niż te przetworzone. Nie wierzysz nam? Za chwilę poznasz zalecenia dotyczące oszczędzania gotówki i kalorii jednocześnie.
ProduktyŻywienie -
Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują jajka. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Czasem jednak liczą się nie tylko nasze upodobania smakowe, ale... zdrowie i szczupła sylwetka. O idealny przepis, spełniający...
ProduktyOdchudzanie