-
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
ProduktyŻywienie -
Chcesz dożyć późnej starości? Koniecznie wprowadź te zmiany w diecie
Każdy z nas chce żyć długo i w dobrym zdrowiu. Jak to zrobić? Odpowiedź wcale nie jest taka trudna i nieoczywista.
Diety -
Które bakterie naprawdę kwalifikują się jako probiotyki? Eksperci wyjaśniają
Częste nadużywanie tego terminu zmniejsza przejrzystość dla konsumentów i wprowadza zamieszanie co do tego, co naprawdę daje spożycie probiotyków.
Produkty -
Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Siarczyny to szeroko stosowany w winiarstwie środek konserwujący, który jest tak popularny dzięki zdolności do zachowania smaku i świeżości wina. Badania sugerują, że te związki mogą mieć wpływ na niektórych ludzi.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz zdrowo się zestarzeć? Zmień dietę na ten wariant
Starzenie to nieubłagany proces, który dotknie każdego z nas. Jak pomóc sobie w miarę upływu czasu, by zachować zdrowie? Wystarczy zmienić dietę.
Diety -
Często sięgasz po kofeinę? To może być kwestia genów
Niektórzy ludzie nie mogą rozpocząć dnia bez filiżanki gorącej kawy (lub dwóch... albo trzech). Teraz naukowcy zidentyfikowali gen, który może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie piją więcej kawy niż inni.
-
Czy picie kawy bezkofeinowej w ciąży jest bezpieczne?
Kawa to popularny napój z kofeiną znany ze swoich właściwości pobudzających. Jednak kobiety w ciąży często zmniejszają spożycie kofeiny, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia dziecka. Kawa bezkofeinowa to popularna alternatywa,...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Żywienie -
Nie tylko dieta. Jak zadbać o zdrowie jelit?
Trawią i wchłaniają pokarm, zatem oczywiste jest, że dla ich zdrowia istotna jest odpowiednia dieta. Ale nie tylko. Na to, jak będą działać jelita, olbrzymi wpływ ma dużo więcej czynników. Sprawdź, jak możesz o nie zadbać nie tylko za...
DietyProdukty -
Sassy Water – rewelacyjny napój na płaski brzuch czy zwykła ściema?
Sassy Water to prosty w przygotowaniu napój na płaski brzuch, który ma pomóc w pozbyciu się zbędnego tłuszczu. Pokochały go wielkie gwiazdy kina i muzyki, a także celebrytki, jednak czy faktycznie jest to dietetyczny hit? Poznaj prawdę...
OdchudzanieProduktyDiety -
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pełnowartościowe pokarmy roślinne są dla ciebie dobre. Coraz więcej badań pokazuje, że odpowiednie spożycie błonnika może korzystnie wpłynąć na trawienie i zmniejszyć ryzyko chorób...
Żywienie -
Jak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?
Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
ProduktyŻywienie -
Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi
Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inni kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu...
Produkty -
Sondaż: Jak zmieniło się odżywianie Polaków po domowej izolacji? Zaskakujące wyniki
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
ProduktyDiety -
Czy jedzenie czereśni razem z pestkami jest niebezpieczne?
Jedzenie czereśni z pestkami może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przypadkowe połknięcie jednej lub dwóch pestek nie zakończy się poważnymi problemami zdrowotnymi, jednak spożycie większej ilości pestek czereśni, wiśni i innych owoców...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jak sprawdzić, czy śliwki są robaczywe?
Sezon na krajowe śliwki dopiero się rozpoczyna, jednak w sklepach już od dłuższego czasu dostępne są śliwki importowane m.in. z Holandii i Mołdawii. Pojawiają się one na rynku znacznie wcześniej i raczej nie znajdziemy w ich wnętrzu...
Produkty -
Jelita mają swój własny układ nerwowy. Jak wpływa na nasze samopoczucie? Fascynujące fakty naukowe
Jelita wpływają nie tylko na dobre samopoczucie, ale również na stan umysłu. Przywrócenie równowagi jelitowej pomaga uwolnić się od bólu, zmęczenia, alergii, chorób autoimmunologicznych i stanu zapalnego. Jelita i mózg tworzą wyjątkowy...
-
7 nasion, które powinieneś jeść. Mają fantastyczne działanie zdrowotne
Nasiona są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka wegetariańskiego, błonnika i polifenoli przeciwutleniających. Są niezwykle łatwe do dodania do sałatek, jogurtów, płatków owsianych i koktajli.
Produkty -
5 składników, których nigdy nie powinieneś dodawać do smoothie
Ponieważ koktajle stają się coraz bardziej stałym elementem diety, masz większe szanse na popełnienie błędu, przygotowując go samodzielnie. Aby zrobić naprawdę zdrowy koktajl, spójrz na sześć najgorszych składników, których nie powinno...
ProduktyOdchudzanie -
Zaskakujące fakty na temat cynamonu. Cukrzycy będą tym zainteresowani
Badania wykazały, że cynamon wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi w stanie przedcukrzycowym. Podczas gdy nauka nadal testuje skuteczność cynamonu, eksperci twierdzą, że może być on dobrym substytutem cukru, soli i innych środków...
Produkty -
6 produktów, których nigdy nie powinieneś mieć w swojej kuchni
Dietetycy w tej kwestii wydają się być zgodni – tych produktów nie warto trzymać w kuchni. Są wypełnione cukrem, sztucznymi dodatkami lub konserwantami. Jeśli nie masz nawyku czytania etykiet, sprawdź, czego powinieneś unikać w sklepie.
ProduktyBezpieczeństwo żywności