-
Zielone warzywa liściaste powinny być obowiązkowym elementem posiłku. Oto, dlaczego
Według nowych badań Edith Cowan University spożywanie zaledwie równowartości jednej filiżanki zielonych warzyw liściastych każdego dnia może poprawić siłę i wydajność mięśni.
Produkty -
Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc – dzięki nim żołądek wytrzyma wszystkie smakołyki
Wielkanoc to wspaniałe święto, które możemy spędzić na jedzeniu pysznych potraw i jednoczesnym dbaniu o dietę.
Produkty -
Sztuczne słodziki – są zdrowsze niż cukier, czy nie? Oto, co myślą eksperci
Sztuczne słodziki mają słodki smak zbliżony do cukru, ale są pozbawione kalorii lub mają ich dużo mniej. Czy jednak są zdrowsze niż cukier?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kofeina może ci służyć... dostarczana z umiarem. Oto, jak sprawdzić, czy dostarczasz jej za dużo
Uzależnienie od kofeiny wydaje się absurdem. Ale nadmiar tego składnika może nam zaszkodzić. Jak sprawdzić, ile kofeiny dostarczamy do organizmu w ciągu dnia?
ProduktyŻywienie -
8 ważnych powodów, dla których warto przejść na wegetarianizm
Wiele mówi się o dietach wegetariańskich jako tych, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia na długie lata.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wielkanocny mazurek według Magdy Gessler: przepis
Magda Gessler wśród wielu swoich przepisów ma również ten na pyszny wielkanocny mazurek. Wypróbuj go w te święta!
Żywienie -
Prawdopodobnie nie pijesz wystarczająco dużo wody. Zobacz, jak prosto możesz to sprawdzić
To, ile wody należy pić dziennie, różni się w zależności od osoby. Oto, jak zyskać pewność, że od teraz już zawsze będziesz odpowiednio nawodniony.
Produkty -
Migdałowa granola to pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź, jak ją przygotować
Słodzona miodem łatwa domowa granola to marzenie miłośnika czekolady. Zobacz, jak prosta jest w przygotowaniu i spróbuj sam!
ProduktyŻywienie -
Czeremcha: pomoże na przeziębienie i... spowolni starzenie!
Czeremcha jest chętnie wykorzystywana w zielarstwie, bo ma silne właściwości lecznicze. Na jakie problemy zdrowotne pomaga i do czego ją wykorzystywać?
ŻywienieProdukty -
Zupa Pho to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jak ją przygotować?
Pho to wietnamska zupa zrobiona na bazie bulionu, z makaronem ryżowym, ziołami i mięsem, tofu lub drobiem.
Produkty -
Semolina to nie kasza manna. Czym jest i dlaczego warto mieć ją w kuchni?
Semolina to mąka i kasza uzyskiwane z pszenicy durum. Od zwykłej mąki różnią się tym, że są zdrowsze. Jakie właściwości ma semolina i do czego jej używać?
ŻywienieProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
3 pomysły na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka
W dobie zamkniętych restauracji gotowanie obiadów spada na nasze barki. Jednak istnieją przepisy, dzięki którym zrobimy to w prosty i szybki sposób.
Produkty -
Kasza bulgur: skarbnica kwasu foliowego, witamin i minerałów
Kasza bulgur to królowa witamin i minerałów. Spożywanie kaszy bulgur ma ogromne walory zdrowotne, obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę układu krwionośnego.
ŻywienieDietyProdukty -
Czy cukrzycy mogą jeść daktyle? Odpowiedź może zaskoczyć
Daktyle są bardzo smaczne. Jednak ze względu na naturalną słodycz i wysoką zawartość węglowodanów w daktylach osoby chore na cukrzycę często zastanawiają się, czy mogą je bezpiecznie spożywać. Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
Produkty -
Jak codzienne picie kawy wpływa na mózg?
Czy wiesz, że niektóre badania powiązały kawę z funkcjonowaniem mózgu, a szczególnie pamięci? Zobacz, co na ten temat wiadomo.
Bezpieczeństwo żywności -
Dieta 75 proc. ludzi na świecie nie dostarcza odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Dlaczego?
Co pomaga twojemu sercu bić i może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2? Odpowiedzią jest często pomijany, ale potężny minerał: magnez. Problem w tym, że dieta zdecydowanej większości z nas nie zawiera dostatecznych ilości tego pierwiastka.
Żywienie -
Budyń jaglany: pomysł na pożywne i zdrowe drugie śniadanie
Budyń jaglany to pomysł na smaczne i sycące drugie śniadanie lub podwieczorek. Jakie wartości ma budyń jaglany i jak go zrobić?
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
3 przepisy na zdrowe i proste desery. Skosztuj ich bez poczucia winy!
Czy słowa „zdrowy” i „deser” można wypowiedzieć obok siebie? Absolutnie tak, jeśli odnajdziesz dobry przepis.
ProduktyOdchudzanie -
Pokarmy, które źle wpływają na żołądek. Unikaj ich dla własnego zdrowia
Jeśli chcesz, żeby twój układ trawienny funkcjonował w jak najlepszym stanie, zapewnij mu zdrowy pokarm.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
5 witamin, które mogą poprawiać nastrój. Czy którejś z nich ci brakuje?
Dietetycy wskazali witaminy i minerały, które są istotne dla dobrego samopoczucia i zdrowia psychicznego.
Produkty -
Żywieniowy postrach i wróg zdrowia? Poznaj gluten – i przestań wierzyć w mity na jego temat
Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza ze względu na obawy przed nietolerancją glutenu. Ale czym właściwie jest gluten i jaka jest jego rola w żywności? Czy powinniśmy się go bać? Zostań z nami, aby się tego...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywienie