-
Głóg – właściwości lecznicze i zastosowanie
Głóg to jedna z roślin ozdobnych, która od wielu wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Głóg pospolity jest ciernistym krzewem o dość pokaźnych rozmiarach, który w okresie kwitnienia staje się wyjątkową ozdobą ogrodów i...
ProduktyŻywienie -
Jedna szklanka zielonych warzyw liściastych dziennie zmniejsza ryzyko tej choroby
Zwiększa się liczba dowodów łączących warzywa liściaste z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Produkty -
6 olejów do stosowania w kuchni. Które są najlepsze?
Tłuszcze stanowią niezbędny element diety, a wybierając olej warto sprawdzać jego wartości odżywcze i zastosowanie. Podpowiadamy, które oleje są najpopularniejsze i często używane w kuchni.
ŻywienieProdukty -
Tego tłuszczu nie porzucaj nawet przy odchudzaniu. Ma niezwykle cenne właściwości
Masło ghee, znane również jako masło klarowane, to zdrowy i wartościowy tłuszcz, którego spożycie zalecają eksperci.
OdchudzanieProdukty -
Te pokarmy sprawią, że twoje włosy będą gęste i mocne
Zastanawiasz się, co jeść, by poprawić kondycję swoich włosów? Sprawdź poniższe propozycje – zdrowe i pyszne!
Produkty -
Makaron z pesto – szybki przepis na obiad lub kolację
Makaron z pesto to popularne danie, którego zaletą jest szybkość przygotowania. Jest także pożywny i bardzo smaczny.
Produkty -
Czy można jeść surowe brokuły? Ma to swoje wady i zalety
Brokuły można przygotowywać na różne sposoby, jednak czy warto sięgać po te warzywa w surowej wersji? Jak dowodzą eksperci, brokuły podczas gotowania tracą więcej witamin, ale jedzenie surowych brokułów ma zarówno plusy, jak i minusy.
ŻywienieProdukty -
7 zdrowych produktów bogatych w witaminę D
Zwana „witaminą słońca”, witamina D to niezwykle potrzebny składnik w codziennej diecie. Dowiedz się, skąd ją czerpać.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety
Dietetycy przekonują, że istnieją produkty, których włączenie do codziennego jadłospisu, będzie miało zbawienny wpływ na zdrowie u niemal każdego z nas. Nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie kobiet.
ŻywienieDietyProdukty -
Czy woda kokosowa pomaga w odchudzaniu?
Przekonaj się, jak działa woda kokosowa i czy jej skład pomaga schudnąć – zarówno ta prosto z kokosa, jak i ze sklepu.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Aminokwasy endogenne i egzogenne – co to jest? Źródła i rola w diecie
Organizm człowieka zbudowany jest z wielu różnych związków. Jednym z nich są grupy aminowe, czyli aminokwasy, z których syntetyzowane są białka. Budowa chemiczna aminokwasów uwzględnia tlen, wodór, azot i węgiel oraz inne związki, które...
Żywienie -
Prebiotyki a probiotyki. Co to jest, jak działa i czym się różni?
Dużo mówi się i pisze o probiotykach, czyli kulturach pożytecznych bakterii, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i układu immunologicznego. Wiemy, że powinniśmy je przyjmować np. podczas antybiotykoterapii, jednak,...
ŻywienieProdukty -
Kuskus to nietypowa „kasza”. Czym jest, jak go przygotować i czy jest zdrowy?
Kuskus to jeden z produktów zbożowych, które tradycyjnie spożywane są m.in. w Afryce. Kasza kuskus stała się popularna w Polsce stosunkowo niedawno i nadal mało wiemy na jej temat. To produkt spożywczy, który cechuje się właściwościami...
ProduktyŻywienie -
Najlepsze białka, owoce i zboża na śniadanie. Jest zdrowo, ale i pysznie!
Te propozycje śniadaniowe pozwolą ci dostarczyć drogocenne składniki odżywcze oraz utrzymać poziom energii.
ProduktyOdchudzanie -
To zdecydowanie najlepsze dania na świecie. Przedstawiamy wyjątkowo smaczny ranking
CNN przygotowało wyjątkowy ranking najsmaczniejszych dań, jakie kiedykolwiek zostały stworzone. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę tego wyjątkowo pysznego zestawienia.
ŻywienieProdukty -
Żelatyna – źródło naturalnego kolagenu. Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Żelatyna to jeden ze składników wielu produktów spożywczych. Często korzystamy z niej także podczas samodzielnego przygotowywania posiłków, którym chcemy nadać odpowiednią konsystencję. Żelatyna spożywcza to produkt o naturalnym...
ProduktyŻywienie -
5 najzdrowszych zbóż, które warto dodać do swojej diety
Zdrowe produkty pełnoziarniste (całe ziarna) są kluczowym składnikiem każdej pożywnej diety. Które z nich wybrać?
Produkty -
Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie powoduje efektów ubocznych
„Niektóre osoby, np. chore na celiakię, muszą stosować dietę bezglutenową. Jeśli jednak taka dieta jest dobrze zbilansowana, nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu” – zapewnia dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska.
Produkty -
Owoc kaki, czyli persymona. Jakie go jeść i jakie ma właściwości?
Pochodzący z Chin oraz Japonii owoc kaki (Diospyros L.) znany jest także pod innymi nazwami m.in. persymona oraz jabłko orientu. Swoim wyglądem przypomina nieco pomarańczowe pomidory lub niewielkie jabłka. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
ŻywienieProdukty -
Nawłoć pospolita – właściwości i zastosowanie
Nawłoć pospolita, inaczej złotnik, złota rózga czy polska mimoza, ma liczne właściwości lecznicze. Dowiedz się, dlaczego warto zainteresować się nawłocią i jakie zastosowanie ma to ziele.
Produkty -
Znaleziono drożdże, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Znajdują się w kefirze
Naukowcy odkryli, że drożdże Kluyveromyces marxianus zawarte w kefierze zakłócają komunikację bakteryjną.
Bezpieczeństwo żywności