-
Ten niepozorny składnik zwalcza chorobotwórcze bakterie. Wiedziałeś o tym działaniu?
Substancja wytwarzana przez drożdże w probiotycznym kefirze hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, w tym Vibrio cholerae i Salmonella enterica. Octan tryptofolu, bo o nim mowa, zakłóca komunikację między bakteriami. Odkrycie może...
Produkty -
To smoothie z masłem orzechowym nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia zdrowie twojego mózgu. Zobacz, jak je zrobić
Nie jest nowością, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego by nie postawić zatem na coś pysznego, co poprawi zdrowie naszego mózgu?
ProduktyŻywienie -
Te owoce polecają dietetycy. Oto 10 z nich
Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny. Spożywane w umiarze mają mnóstwo potrzebnych zwiazków odżywczych. Dlaczego jednak warto jeść poszczególne z nich?
ŻywienieDietyProdukty -
10 sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy może być stosowany w celu poprawy zdrowia i urody, w kuchni,a także do czyszczenia powierzchni.
Produkty -
Naukowcy: Jedzenie smakuje lepiej, jeśli obejrzysz je przed powąchaniem
Nowe badanie naukowe ujawnia istotną kolejność interakcji zmysłów z jedzeniem, które masz zamiar spożyć.
Produkty -
Zdrowe śniadanie – to znaczy jakie? Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień
Zdrowe śniadanie powinno zaspokoić głód, pobudzić organizm do pracy i dostarczyć dużo energii na cały dzień. Co jeść na śniadanie, żeby uniknąć napadów głodu?
ProduktyŻywienie -
Przepis na masło czekoladowe, które wykonasz zaledwie w 5 minut
Uwielbiasz słodycze domowej roboty? Wypróbuj domowy przepis na masło czekoladowe, którym zachwycisz gości.
Produkty -
To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiedziałeś, o którym mowa?
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. To cenne, zwłaszcza w czasach, gdy spotkała nas pandemia COVID-19.
Produkty -
8 pokarmów na lepszy metabolizm. Dzięki nim szybciej schudniesz
Pokarm pokarmowi nie jest równy – nawet jeśli zawiera taką samą liczbę kalorii. Co jeść, aby poprawić metabolizm?
OdchudzanieDiety -
Halibut: skarbnica kwasów omega-3, która wzmacnia odporność
Halibut to zdrowa ryba, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność organizmu. Jakie wartości odżywcze ma halibut?
ŻywienieProdukty -
Czy ciastka faktycznie mogą być zdrowe? Odpowiedź może cię zadziwić
Ciastka to popularna słodka przekąska, ale w dobie popularności fitnessu często szukamy zdrowszych alternatyw. Czy istnieje coś takiego, jak zdrowe ciastka, czy może to tylko mit? Sprawdźmy!
ProduktyŻywienie -
Zielone warzywa liściaste powinny być obowiązkowym elementem posiłku. Oto, dlaczego
Według nowych badań Edith Cowan University spożywanie zaledwie równowartości jednej filiżanki zielonych warzyw liściastych każdego dnia może poprawić siłę i wydajność mięśni.
Produkty -
Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc – dzięki nim żołądek wytrzyma wszystkie smakołyki
Wielkanoc to wspaniałe święto, które możemy spędzić na jedzeniu pysznych potraw i jednoczesnym dbaniu o dietę.
Produkty -
Sztuczne słodziki – są zdrowsze niż cukier, czy nie? Oto, co myślą eksperci
Sztuczne słodziki mają słodki smak zbliżony do cukru, ale są pozbawione kalorii lub mają ich dużo mniej. Czy jednak są zdrowsze niż cukier?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kofeina może ci służyć... dostarczana z umiarem. Oto, jak sprawdzić, czy dostarczasz jej za dużo
Uzależnienie od kofeiny wydaje się absurdem. Ale nadmiar tego składnika może nam zaszkodzić. Jak sprawdzić, ile kofeiny dostarczamy do organizmu w ciągu dnia?
ProduktyŻywienie -
8 ważnych powodów, dla których warto przejść na wegetarianizm
Wiele mówi się o dietach wegetariańskich jako tych, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia na długie lata.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wielkanocny mazurek według Magdy Gessler: przepis
Magda Gessler wśród wielu swoich przepisów ma również ten na pyszny wielkanocny mazurek. Wypróbuj go w te święta!
Żywienie -
Prawdopodobnie nie pijesz wystarczająco dużo wody. Zobacz, jak prosto możesz to sprawdzić
To, ile wody należy pić dziennie, różni się w zależności od osoby. Oto, jak zyskać pewność, że od teraz już zawsze będziesz odpowiednio nawodniony.
Produkty -
Migdałowa granola to pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź, jak ją przygotować
Słodzona miodem łatwa domowa granola to marzenie miłośnika czekolady. Zobacz, jak prosta jest w przygotowaniu i spróbuj sam!
ProduktyŻywienie -
Czeremcha: pomoże na przeziębienie i... spowolni starzenie!
Czeremcha jest chętnie wykorzystywana w zielarstwie, bo ma silne właściwości lecznicze. Na jakie problemy zdrowotne pomaga i do czego ją wykorzystywać?
ŻywienieProdukty -
Zupa Pho to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jak ją przygotować?
Pho to wietnamska zupa zrobiona na bazie bulionu, z makaronem ryżowym, ziołami i mięsem, tofu lub drobiem.
Produkty