-
Prebiotyki a probiotyki. Co to jest, jak działa i czym się różni?
Dużo mówi się i pisze o probiotykach, czyli kulturach pożytecznych bakterii, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i układu immunologicznego. Wiemy, że powinniśmy je przyjmować np. podczas antybiotykoterapii, jednak,...
ŻywienieProdukty -
Kuskus to nietypowa „kasza”. Czym jest, jak go przygotować i czy jest zdrowy?
Kuskus to jeden z produktów zbożowych, które tradycyjnie spożywane są m.in. w Afryce. Kasza kuskus stała się popularna w Polsce stosunkowo niedawno i nadal mało wiemy na jej temat. To produkt spożywczy, który cechuje się właściwościami...
ProduktyŻywienie -
Najlepsze białka, owoce i zboża na śniadanie. Jest zdrowo, ale i pysznie!
Te propozycje śniadaniowe pozwolą ci dostarczyć drogocenne składniki odżywcze oraz utrzymać poziom energii.
ProduktyOdchudzanie -
To zdecydowanie najlepsze dania na świecie. Przedstawiamy wyjątkowo smaczny ranking
CNN przygotowało wyjątkowy ranking najsmaczniejszych dań, jakie kiedykolwiek zostały stworzone. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę tego wyjątkowo pysznego zestawienia.
ŻywienieProdukty -
Żelatyna – źródło naturalnego kolagenu. Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Żelatyna to jeden ze składników wielu produktów spożywczych. Często korzystamy z niej także podczas samodzielnego przygotowywania posiłków, którym chcemy nadać odpowiednią konsystencję. Żelatyna spożywcza to produkt o naturalnym...
ProduktyŻywienie -
5 najzdrowszych zbóż, które warto dodać do swojej diety
Zdrowe produkty pełnoziarniste (całe ziarna) są kluczowym składnikiem każdej pożywnej diety. Które z nich wybrać?
Produkty -
Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie powoduje efektów ubocznych
„Niektóre osoby, np. chore na celiakię, muszą stosować dietę bezglutenową. Jeśli jednak taka dieta jest dobrze zbilansowana, nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu” – zapewnia dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska.
Produkty -
Owoc kaki, czyli persymona. Jakie go jeść i jakie ma właściwości?
Pochodzący z Chin oraz Japonii owoc kaki (Diospyros L.) znany jest także pod innymi nazwami m.in. persymona oraz jabłko orientu. Swoim wyglądem przypomina nieco pomarańczowe pomidory lub niewielkie jabłka. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
ŻywienieProdukty -
Nawłoć pospolita – właściwości i zastosowanie
Nawłoć pospolita, inaczej złotnik, złota rózga czy polska mimoza, ma liczne właściwości lecznicze. Dowiedz się, dlaczego warto zainteresować się nawłocią i jakie zastosowanie ma to ziele.
Produkty -
Znaleziono drożdże, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Znajdują się w kefirze
Naukowcy odkryli, że drożdże Kluyveromyces marxianus zawarte w kefierze zakłócają komunikację bakteryjną.
Bezpieczeństwo żywności -
Ten niepozorny składnik zwalcza chorobotwórcze bakterie. Wiedziałeś o tym działaniu?
Substancja wytwarzana przez drożdże w probiotycznym kefirze hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, w tym Vibrio cholerae i Salmonella enterica. Octan tryptofolu, bo o nim mowa, zakłóca komunikację między bakteriami. Odkrycie może...
Produkty -
To smoothie z masłem orzechowym nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia zdrowie twojego mózgu. Zobacz, jak je zrobić
Nie jest nowością, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego by nie postawić zatem na coś pysznego, co poprawi zdrowie naszego mózgu?
ProduktyŻywienie -
Te owoce polecają dietetycy. Oto 10 z nich
Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny. Spożywane w umiarze mają mnóstwo potrzebnych zwiazków odżywczych. Dlaczego jednak warto jeść poszczególne z nich?
ŻywienieDietyProdukty -
10 sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy może być stosowany w celu poprawy zdrowia i urody, w kuchni,a także do czyszczenia powierzchni.
Produkty -
Naukowcy: Jedzenie smakuje lepiej, jeśli obejrzysz je przed powąchaniem
Nowe badanie naukowe ujawnia istotną kolejność interakcji zmysłów z jedzeniem, które masz zamiar spożyć.
Produkty -
Zdrowe śniadanie – to znaczy jakie? Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień
Zdrowe śniadanie powinno zaspokoić głód, pobudzić organizm do pracy i dostarczyć dużo energii na cały dzień. Co jeść na śniadanie, żeby uniknąć napadów głodu?
ProduktyŻywienie -
Przepis na masło czekoladowe, które wykonasz zaledwie w 5 minut
Uwielbiasz słodycze domowej roboty? Wypróbuj domowy przepis na masło czekoladowe, którym zachwycisz gości.
Produkty -
To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiedziałeś, o którym mowa?
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. To cenne, zwłaszcza w czasach, gdy spotkała nas pandemia COVID-19.
Produkty -
8 pokarmów na lepszy metabolizm. Dzięki nim szybciej schudniesz
Pokarm pokarmowi nie jest równy – nawet jeśli zawiera taką samą liczbę kalorii. Co jeść, aby poprawić metabolizm?
OdchudzanieDiety -
Halibut: skarbnica kwasów omega-3, która wzmacnia odporność
Halibut to zdrowa ryba, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność organizmu. Jakie wartości odżywcze ma halibut?
ŻywienieProdukty -
Czy ciastka faktycznie mogą być zdrowe? Odpowiedź może cię zadziwić
Ciastka to popularna słodka przekąska, ale w dobie popularności fitnessu często szukamy zdrowszych alternatyw. Czy istnieje coś takiego, jak zdrowe ciastka, czy może to tylko mit? Sprawdźmy!
ProduktyŻywienie