Taką zupę możesz spotkać w wielu restauracjach, ale możesz też przygotować ją w domu. Zajmie ci to nie więcej niż 30-40 minut. Proponujemy, aby od razu zrobić więcej, bo ta zupa zawsze znika błyskawicznie z talerzy.
Gruszka i pietruszka. Jakie mają właściwości?
Gruszka i pietruszka uzupełniają się nie tylko pod względem smaku. To znakomite połączenie na jesienno-zimowe dni. Taka zupa nasyci i dostarczy organizmowi wielu cennych składników. To między innymi flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami. Pietruszkowo-gruszkowa zupa pomoże obniżyć ciśnienie, dobrze wpłynie na odporność, pracę serca i poprawi nastrój.
Jak zrobić krem z gruszki i pietruszki?
Podstawowy przepis można modyfikować. Dla bardziej orientalnego smaku można dodać do zupy mleko kokosowe i odrobinę świeżego imbiru. Krem można podawać posypany świeżymi ziołami, prażonymi orzechami czy ziarnami. Jeśli zależy ci na efektownej wersji, weź kilka plastrów gruszki i przesmaż na maśle lub oliwie i kładź na kremie przed podaniem. Zupę można także posypać kawałkami koziego sera.
Przepis: Zupa krem z gruszki i pietruszki
Kremowa zupa idealna do obiadu albo na kolację.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 gruszki
- 500 g korzenia pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki mleka (może być tradycyjne lub roślinne, np. owsiane)
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj pietruszkę i gruszkęPietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę. Smaż chwilkę, dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy warzywa i owoce zrumienią się nieco, zalej wszystko bulionem warzywnym (powinien przykrywać wszystko). Przykryj i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.
- Zrób zupę kremDo zupy dodaj mleko i zmiksuj wszystko na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupyCzytaj też:
Jak zrobić dobry bulion warzywny? Jest jeden prosty sekret