Skończyłeś 50 lat? Koniecznie jedz te owoce!

Skończyłeś 50 lat? Koniecznie jedz te owoce!

Dodano: 
Jagody
Jagody Źródło:Pixabay / StockSnap
Jeśli stosujesz zdrowe diety, zwracasz uwagę na to co jesz, w twoim codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć jagód. Te bogate w przeciwutleniacze owoce mogą być szczególnie korzystne jeśli przekroczyłeś 50 rok życia. Dietetycy wyjaśniają dlaczego.

Rozpoczyna się sezon na jagody. Warto więc włączyć je do codziennej diety Świetnie smakują w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Dietetycy zwracają uwagę na ich walory zdrowotne.

Właściwości odżywcze jagód

Jagody zaliczane są do tzw. superfoods, owoców, które mają wiele właściwości odżywczych, dostarczają witamin i mikroelementów. Zawierają między innym:

Badania dowodzą, że jagody są bogate w przeciwutleniacze i antyoksydanty, które wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i toksyn. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.

Zapobiegają chorobie Alzcheimera

Badanie przeprowadzone w 2020 roku przez naukowców z Tufts Uniwersity wykazało, że jedzenie jagód spowalnia proces starzenia mózgu. Ci, którzy stosowali dietę bogatą w owoce zawierające antocyjany, rzadziej zapadali na demencję i chorobę Alzcheimera. Dietetycy polecają je więc zwłaszcza osobom, które ukończyły 50 rok życia.

Jagody zmniejszają stan zapalny

Okazuje się, że jagody zwalczają stany zapalne. Może być to spowodowane wysokim stężeniem przeciwutleniaczy, jakie mają te owoce. Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają uszkodzenia zapalne powodowane przez wolne rodniki. Badanie wykazało, że przyjmowanie 300 miligramów antocyjanów – związków roślinnych o właściwościach przeciwutleniających wyekstrahowanych z jagód – przez trzy tygodnie pomogło znacząco zmniejszyć poziom kilku biomarkerów zapalnych. Podobne właściwości mają również jeżyny, truskawki, maliny i jagody goji, a także żurawina.

Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego

Ponieważ jagody są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie serca. Zawierają antocyjany polifenolowe, fitochemikalia, które zapobiegają krzepnięciu krwi, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co nie tylko poprawia zdrowie serca, ale także zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Kontrolowanie poziomu cholesterolu u osób powyżej 50 roku życia jest szczególnie ważne, bo ryzyko wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych wzrasta aż o 40 proc.

Wspierają układ odpornościowy

Zawartość przeciwutleniaczy i witaminy C w jagodach sprawia, że włączenie ich do diety podnosi odporność organizmu. Dowiedziono, że zawarte w jagodach antocyjany wspomagają systemy antyoksydacyjne chroniące komórki organizmu przed stresem.

Czytaj też:
Lek na długowieczność? Okazuje się, że to możliwe

Opracowała:
Źródło: Eat This, Not That