Sekretem tej potrawy są odpowiednio ponacinane warzywa. Buraki, marchewka i ziemniaki przygotowane w ten sposób nie tylko są smaczne, ale zachwycają też wyglądem.
Co to są ziemniaki Hasselback?
Wszystko zaczęło się od ziemniaków, a potrawę wymyślił szwedzki kucharz z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Potrawa natychmiast zrobiła furorę. Cienko ponacinane ziemniaki po upieczeniu wyglądają wyjątkowo estetycznie, a forma, w jakiej się je piecze, sprawia, że są chrupiące i pyszne.
Najważniejsze w przygotowaniu ziemniaków Hasselback jest odpowiednie nacięcie warzyw. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Najważniejsze, to nie przeciąć ziemniaków. RADA: Jest jeden prosty trick, aby sobie pomóc w przygotowaniu ziemniaków Hasselback. Wystarczy ułożyć ziemniak na łyżce i kroić, aż nóż zatrzyma się na jej krawędziach. 
Jak zrobić warzywa Hasselback?
Tak naprawdę przepis na pieczone warzywa niewiele różni się od przepisu na pieczone ziemniaki Hasselback. Marchewkę i buraki należy dokładnie tak samo ponacinać. Warto zadbać, aby buraki i ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości, a marchewki tak podzielić na kawałki, żeby długością odpowiadały pozostałym warzywom.
Do pieczenia warzyw można też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy (nasz przepis to tylko jedna z opcji). Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie podania ziemniaczków Hasselback (oraz warzyw) bez okraszenia ich masłem. Takie danie podaje się w towarzystwie zimnych sosów (np. sosu czosnkowego albo jogurtowego z ziołami), będą też doskonałym dodatkiem do obiadu i dowolnych mięs.
Przepis: Pieczone warzywa Hasselback
Pieczone warzywa upieczone w szwedzkim stylu.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Skandynawska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 1 godz.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- 4 średnie ziemniaki
 - 4 małe buraki
 - 2 duże marchewki
 - 6 łyżek oleju (może być rzepakowy lub kokosowy)
 - sól, pieprz
 - świeży tymianek
 - świeży koperek
 - kilka ząbków czosnku
 
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaWarzywa dobrze wyszoruj, obierz, jeśli trzeba. Ponacinaj ziemniaki i buraki w poprzek, tak, aby ich nie przeciąć. Marchewkę ponacinaj, ale wcześniej możesz podzielić ją na kawałki długości ziemniaków.
 - Upiecz warzywaRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, ząbki czosnku, gałązkę tymianku. Polej warzywa częścią oleju, posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika. Po ok. 20 minutach polej resztą oleju i piecz kolejne 20-25 minut. Podawaj udekorowane koperkiem.
 
Czytaj też:
Najlepsze pieczone ziemniaki. Wypróbuj szwedzki przepis na to danieCzytaj też:
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”
