Najlepsze pieczone ziemniaki. Wypróbuj szwedzki przepis na to danie

Najlepsze pieczone ziemniaki. Wypróbuj szwedzki przepis na to danie

Dodano: 
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki HasselbackŹródło:Shutterstock
Ziemniaki Hasselback wymyślił szwedzki kucharz. Chrupiące i widowiskowo podane szybko podbiły domowe kuchnie. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Zaczęło się od pomysłu kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Potrawa zrobiła furorę. Cienko ponacinane ziemniaki po upieczeniu wyglądają wyjątkowo estetycznie, a forma, w jakiej się je piecze, sprawia, że są chrupiące i pyszne.

Jak zrobić ziemniaki Hasselback?

Sekretem potrawy jest tak naprawdę odpowiednie nacięcie ziemniaków. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Najważniejsze, to nie przeciąć ziemniaków. Jest jeden prosty trick, aby sobie pomóc. Wystarczy ułożyć ziemniak na łyżce i kroić, aż nóż zatrzyma się na jej krawędziach. Jeśli mimo wszystko przetniesz ziemniaka, nic się nie stało. Połówkę również możesz piec, jak w przepisie. W tym przypadku to praktyka czyni mistrza.

Jak podać ziemniaki Hasselback?

Ziemniaki Hasselback mogą być podane jako danie główne, ale świetnie sprawdzą się też jako dodatek do warzyw, mięs czy ryb. Sam przepis też można modyfikować. Ziemniaki możesz przyprawić papryką, możesz dodać ulubione ziołaczosnek (jak w naszym przepisie), możesz posypać je tartym serem. Do ziemniaków doskonale będą pasowały orzeźwiające sosy na bazie jogurtu.

Przepis: Ziemniaki Hasselback z czosnkiem i ziołami

Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki mogą być daniem głównym lub dodatkiem do mięs i warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Skandynawska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju (może być rzepakowy lub kokosowy)
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziemniakiZiemniaki dobrze wyszoruj. Nie musisz ich obierać, jeśli to ziemniaki młode lub ziemniaki odmian przeznaczonych do pieczenia. Ponacinaj ziemniaki w poprzek, tak, aby ich nie przeciąć.
  2. Upiecz ziemniakiRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, ząbki czosnku, gałązkę tymianku. Polej ziemniaki częścią oleju, posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika. Po ok. 20 minutach polej resztą oleju i piecz kolejne 20-25 minut.
  3. Podaj ziemniakiPrzed podaniem udekoruj ziemniaki świeżym tymiankiem.

Czytaj też:
Kremowa zupa z kalafiora. Takiej jeszcze nie jadłeś!
Czytaj też:
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie