Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Dodano: 
Tatar z łososia Leszka Wodnickiego
Tatar z łososia Leszka Wodnickiego Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Tatar z łososia w wyjątkowej wersji. Danie efektowne, proste do zrobienia i zachwycające delikatnymi smakami. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na wielkanocne (i nie tylko) przyjęcia. To propozycja Leszka Wodnickiego – półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef – specjalnie dla „Wprost”.

Jeśli szukasz pomysłu na lekką, prostą, ale jednocześnie efektowną przystawkę, to ten przepis jest dla ciebie! Sekretem jest przyrządzenie dania w stylu orientalnym i wykorzystanie ryżu do sushi. Składniki do dania bez problemu kupisz w marketach na półkach z azjatyckimi produktami (to ryż do sushi, olej sezamowy, ocet ryżowy i czarny sezam).

Jakiego łososia wykorzystać do zrobienia tatara?

– To bardzo delikatny tatar, to jest coś podobnego do sushi, ponieważ ważnym składnikiem jest tu ryż do sushi. Ale głównym bohaterem jest marynowany w sosie sojowym, occie ryżowym, oleju sezamowym i miodzie łosoś. Awokado doprawiamy jedynie solą, sokiem z limonki i skórką z limonki. To połączenie daje niezwykłą lekkość temu daniu – mówi o przepisie Leszek Wodnicki. Radzi, aby do zrobienia tatara wykorzystać łososia atlantyckiego. – Lepiej wybrać rybę niehodowlaną. Jeśli robimy tego typu dania, zawsze warto stawiać na dobrej jakości składniki – dodaje.

Jak przygotować ryż do sushi?

Podstawą ryżu do sushi jest nie tylko wybranie odpowiedniej odmiany ryżu (w sklepach jest zwykle opisany jako ryż do sushi), ale przede wszystkim zaprawienie ryżu po ugotowaniu zalewą z octu ryżowego. – Na proporcje wykorzystane w naszym przepisie dodałem do ryżu zalewę zrobioną z 60 g octu ryżowego trzyprocentowego, 35 g cukru i pół łyżeczki soli. Taką zalewę trzeba dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem i odstawić wszystko na chwilę – tłumaczy Leszek Wodnicki.

Zabieg krótkiego płukania ryżu opisany w przepisie na tatar jest wykorzystany po to, aby ryż nie kleił się tak bardzo, jak przy robieniu sushi. – Zależy nam, aby tu był jednak bardziej sypki – mówi Wodnicki.

Jak podawać tatar z łososia?

Czarny sezam i mikroliście są tu użyte do dekoracji (mikroliście można ewentualnie zastąpić kiełkami). Do podania tatara można też użyć dowolnej oliwy smakowej (kupionej lub zrobionej samodzielnie). Warto przy każdej porcji położyć ćwiartkę limonki, aby można było dodatkowo skropić danie świeżym sokiem. – To nie jest danie główne. Taki tatar to zawsze przystawka. Proponuję, aby wykorzystać ten przepis podczas Wielkanocy. Bo kto powiedział, że w święta musimy jeść tłusto i ciężko? Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! – mówi Leszek Wodnicki.

Galeria:
Tatar z łososia z ryżem, awokado, czarnym sezamem i mikroliśćmi

Przepis: Tatar z łososia z ryżem, awokado, czarnym sezamem i mikroliśćmi

Przepis Leszka Wodnickiego na tatara z łososia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g łososia atlantyckiego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 szklanki ugotowanego japońskiego ryżu krótkoziarnistego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki japońskiego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 limonka: skórka i sok
  • mikroliście do dekoracji
  • sól i pieprz
  • olej smakowy (np. szczypiorkowy)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ryż
    Przygotuj ryż
    Ugotuj ryż według przepisu do sushi. Ugotowany ryż przepłucz zimną wodą i pozwól mu się odsączyć przez kilka minut na sitku.
  2. Przygotuj łososia i marynatę
    Przygotuj łososia i marynatę
    W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, tarty imbir, sok z 1/2 limonki, sól i pieprz. Łososia pokrój w drobną kostkę i dodaj do marynaty.
  3. Odstaw łososia do zamarynowania
    Odstaw łososia do zamarynowania
    Dobrze wymieszaj, aby równomiernie pokryć łososia marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ryba dobrze się zamarynowała.
  4. Uszykuj awokado i czarny sezam
    Uszykuj awokado i czarny sezam
    Pokrój awokado w kostkę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1/2 limonki. Dodaj do awokado, doprawić solą, wymieszaj i odstaw. Upraż ziarna czarnego sezamu na suchej patelni na średnim ogniu (praż przez kilka minut).
  5. Uformuj danie
    Uformuj danie
    W ringu na talerzu ułóż warstwę ryżu, warstwę awokado, a na koniec marynowanego łososia. Ostrożnie usuń z talerza ring. Na wierzchu ułóż kilka kostek awokado, posyp czarnym sezamem i udekoruj tatara mikroliśćmi. Dookoła polej olejem smakowym.

Tatar z łososia Leszka Wodnickiego

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy będą pojawiać się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Jaki skład powinien mieć dobry majonez? Ekspertka odpowiada
Czytaj też:
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez

Źródło: odzywianie.wprost.pl