Chleb mleczny to wspaniale delikatny i puszysty wypiek, który zawdzięcza swoją wyjątkową strukturę dodatkowi mleka. Często jest określany jako japońska klasyka. Charakteryzuje się on przyjemnie wilgotnym miąższem. Jeśli lubicie piec własny chleb – spróbujcie zrobić go według japońskiego przepisu, a nie pożałujecie. Idealnie sprawdzi się zamiast popularnych drożdżówek czy chałek.
Jak zrobić chleb mleczny? Prosty przepis
Dzięki specjalnej technice przygotowania, chleb mleczny ma wyjątkowo lekką i przyjemną strukturę. Ten wywodzący się z Japonii specjał dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatkowo jest naprawdę łatwy w przyrządzeniu. Doskonale smakuje „na słodko”, więc będzie się świetnie komponować na przykład z dżemem, kremem czekoladowym czy miodem. Tak przyrządzony chleb zachowa świeżość przez 3-4 dni.
Najważniejsza w całym przepisie jest masa przygotowana z mleka i mąki pszennej, która konsystencją przypomina budyń – jest to tangzhong. Taka mieszanka jest bardzo ważna, ponieważ zatrzymuje wilgoć w pieczywie, przez co chlebek jest mięciutki i świeży przez dłuższy czas. Wyjaśniam więc, jak zrobić tangzhong i następnie upiec z niego chlebek.
Przepis: Tangzhong do chleba mlecznego
Przygotowana masa jest kluczowa w całym przepisie na chleb mleczny
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 80 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Połączenie składnikówNajpierw należy wlać do niedużego garnka mleko, a później dosypać mąkę.
- Gotowanie tangzhongCałość mieszajcie co jakiś czas i podgrzewajcie do momentu, aż mieszanka swoją konsystencją będzie przypominać budyń. Na koniec masę odstawcie do ostudzenia.
Przepis: Chleb mleczny
Jeśli raz spróbujecie zrobić taki chlebek, z pewnością będziecie powtarzać to częściej
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 350 g mąki
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuDodajcie drożdże do lekko ciepłego mleka. Później dołóżcie 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, a całość wymieszajcie i odstawcie później w ciepłe miejsce.
- Wyrabianie ciastaMąkę, 1 łyżkę cukru oraz sól wsypcie do miski. Dodajcie jajko, zaczyn, a także miękkie masło. Następnie wyróbcie ciasto – możecie to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodawajcie stopniowo przygotowany wcześniej tangzhong. Po wyrobieniu odstawcie ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, by wyrosło.
- Pieczenie chlebaKeksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części. Każdą z nich uformujcie delikatnie rozpłaszczając, a następnie zwińcie w rulon. Wszystkie części ciasta umieśćcie w blaszce blisko siebie (tak, żeby się ze sobą stykały). Blachę należy przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Później posmarujcie ciasto jajkiem rozrobionym z łyżką mleka. Pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Inne, ciekawe przepisy na chleb
Samodzielne pieczenie chleba to wspaniała przygoda dla każdego miłośnika domowych wypieków. To nie tylko satysfakcja z przygotowania czegoś własnoręcznie, ale także możliwość eksperymentowania. Miłośnicy takich wypieków mogą także spróbować przygotować w domu chlebek z patyka – to właśnie tym przysmakiem zajadają się Niemcy i Szwajcarzy. Przepisów na chleb jest naprawdę mnóstwo, a wiele z nich zaskakuje swoją oryginalnością. Bardzo popularny jest chlebek bananowy, ale okazuje się, że można przygotować też chleb z cukinii. Swego czasu bardzo popularny był też „monkey bread”, czyli małpi chlebek – słodkie i lepkie ciasto podawane w Stanach Zjednoczonych.
Czytaj też:
Biorę szklankę płatków owsianych i jabłka. Robię z nich ekspresowe i zdrowe ciastoCzytaj też:
Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy z Harvardu podpowiadają, co jeść o poranku