Monkey bread to ciasto rodem z kuchni amerykańskiej. Jest słodkie, klejące i obłędnie pachnące cynamonem. Odrywanie niewielkich kawałków małpiego chlebka to czysta przyjemność.
Jak zrobić małpi chlebek?
Sekretem puszystego i miękkiego ciasta jest jego odpowiednio długie wyrabianie – jak przy każdym cieście drożdżowym. Trzeba też dać ciastu spokojnie wyrosnąć, także już po włożeniu do formy. Przy tradycyjnym małpim chlebku znaczenie ma wykorzystanie foremki do babki – ale jeśli nie masz takiej w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. keksówki lub tortownicy.
Ważne rady:
- Mieszankę masła, cukru, miodu i cynamonu możesz też przygotować inaczej: wymieszaj osobno masło z miodem, a cukier z cynamonem. Najpierw maczaj bułeczki w maśle z miodem, a potem obtaczaj w cukrze z cynamonem.
- Jeśli nie masz drożdży instant, odpowiednikiem będą drożdże tradycyjne – w tym przypadku 50 g. Jeśli wykorzystujesz takie drożdże, pamiętaj, aby najpierw zrobić zaczyn (drożdże trzeba wymieszać z częścią ciepłego mleka, mąki i cukru).
Jak podawać małpi chlebek?
Małpi chlebek najlepiej smakuje świeży, podany krótko po upieczeniu. Tradycyjnie Amerykanie lubią go dodatkowo polać lukrem (wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem cytrynowym) albo karmelem. Monkey bread jest też bardzo często ozdabiany orzechami – w tym przypadku najczęściej wykorzystywane są orzechy pekan.
Małpi chlebek jest doskonałą opcją na słodkie śniadanie albo popołudniowy deser. Podaj go w towarzystwie mleka albo kawy, a jeśli chcesz przełamać słodycz ciasta, udekoruj je świeżymi owocami, np. borówkami.
Przepis: Małpi chlebek (monkey brad)
Małpi chlebek z dodatkiem orzechów pekan
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Północnoamerykańska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży instant (w sumie 14 g)
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 2-3 łyżki cynamonu
- Dodatkowo:
- 100 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka miodu
- łyżka cynamonu
- Dodatkowo: garść orzechów pekan oraz masło, cukier i cynamon do przygotowania formy
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto drożdżowePrzesiej mąkę i wymieszać z drożdżami instant. Dodaj cukier i sól. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj składniki (można robotem kuchennym z końcówką do drożdżowego ciasta). Dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Przygotuj polewę cynamonowąRoztop 100 g masła, wymieszaj z cukrem trzcinowym, miodem i cynamonem. Formę na babkę dodatkowo wysmaruj masłem i posyp cukrem i cynamonem. .
- Uszykuj małpi chlebekWyrośnięte ciasto wyłóż na blat, delikatnie rozwałkuj i podziel na mniej więcej równe, niewielkie kwadraty. Każdy z nich maczaj w mieszance roztopionego masła, cukru i cynamonu i układaj w przygotowanej formie na babkę. Kolejne warstwy bułeczek przesyp posiekanymi orzechami pekan. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
- Upiecz ciastoWstawić wyrośnięte ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 30-35 minut.
Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hitCzytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój