Przepis na małpi chlebek. Co to jest monkey bread?

Przepis na małpi chlebek. Co to jest monkey bread?

Dodano: 
Małpi chlebek.
Małpi chlebek. Źródło:Shutterstock / Stephanie Frey
Można powiedzieć, że małpi chlebek to po prostu ciasto drożdżowe z cynamonem. Ale nie jest to zwykła cynamonowa drożdżówka. Między innymi za sprawą kształtu i pieczenia cynamonowych bułeczek w formie na babkę.

Monkey bread to ciasto rodem z kuchni amerykańskiej. Jest słodkie, klejące i obłędnie pachnące cynamonem. Odrywanie niewielkich kawałków małpiego chlebka to czysta przyjemność.

Jak zrobić małpi chlebek?

Sekretem puszystego i miękkiego ciasta jest jego odpowiednio długie wyrabianie – jak przy każdym cieście drożdżowym. Trzeba też dać ciastu spokojnie wyrosnąć, także już po włożeniu do formy. Przy tradycyjnym małpim chlebku znaczenie ma wykorzystanie foremki do babki – ale jeśli nie masz takiej w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. keksówki lub tortownicy.

Ważne rady:

  • Mieszankę masła, cukru, miodu i cynamonu możesz też przygotować inaczej: wymieszaj osobno masło z miodem, a cukier z cynamonem. Najpierw maczaj bułeczki w maśle z miodem, a potem obtaczaj w cukrze z cynamonem.
  • Jeśli nie masz drożdży instant, odpowiednikiem będą drożdże tradycyjne – w tym przypadku 50 g. Jeśli wykorzystujesz takie drożdże, pamiętaj, aby najpierw zrobić zaczyn (drożdże trzeba wymieszać z częścią ciepłego mleka, mąki i cukru).

Jak podawać małpi chlebek?

Małpi chlebek najlepiej smakuje świeży, podany krótko po upieczeniu. Tradycyjnie Amerykanie lubią go dodatkowo polać lukrem (wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem cytrynowym) albo karmelem. Monkey bread jest też bardzo często ozdabiany orzechami – w tym przypadku najczęściej wykorzystywane są orzechy pekan.

Małpi chlebek jest doskonałą opcją na słodkie śniadanie albo popołudniowy deser. Podaj go w towarzystwie mleka albo kawy, a jeśli chcesz przełamać słodycz ciasta, udekoruj je świeżymi owocami, np. borówkami.

Przepis: Małpi chlebek (monkey brad)

Małpi chlebek z dodatkiem orzechów pekan

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Północnoamerykańska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży instant (w sumie 14 g)
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 100 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka cynamonu
  • Dodatkowo: garść orzechów pekan oraz masło, cukier i cynamon do przygotowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto drożdżowePrzesiej mąkę i wymieszać z drożdżami instant. Dodaj cukier i sól. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj składniki (można robotem kuchennym z końcówką do drożdżowego ciasta). Dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  2. Przygotuj polewę cynamonowąRoztop 100 g masła, wymieszaj z cukrem trzcinowym, miodem i cynamonem. Formę na babkę dodatkowo wysmaruj masłem i posyp cukrem i cynamonem. .
  3. Uszykuj małpi chlebekWyrośnięte ciasto wyłóż na blat, delikatnie rozwałkuj i podziel na mniej więcej równe, niewielkie kwadraty. Każdy z nich maczaj w mieszance roztopionego masła, cukru i cynamonu i układaj w przygotowanej formie na babkę. Kolejne warstwy bułeczek przesyp posiekanymi orzechami pekan. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
  4. Upiecz ciastoWstawić wyrośnięte ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 30-35 minut.

Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hit
Czytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój