Podczas pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa – powiedzieli specjaliści na otwarcie XIV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, który rozpoczął się w Jachrance pod...
Do najcenniejszych zbóż należy owies, który ma niewielkie wymagania względem jakości gleby, na której jest uprawiany. Słoma i ziarno owsa mają, o czym nie wszyscy wiedzą, właściwości lecznicze.
Wiosna wróciła na dobre, czas odkurzyć grilla i zaprosić znajomych na soczystą kiełbaskę. Z drugiej strony lato tuż za rogiem, a zimą i w święta przybyło nam trochę ciałka, którego warto by było się pozbyć. Czy można połączyć grillowanie...
Zmęczenie, brak powietrza, stres, brak snu, zła dieta, to wszystko powoduje, że wygląd cery pozostawia wiele do życzenia. Co zrobić, kiedy specjalistyczne kosmetyki okazują się niewystarczające? Oto kilka porad.
Od 23 kwietnia mieszkańcy kilku miast Polski - Warszawy, Bytomia, Bydgoszczy, Jeleniej Góry, Tarnobrzegu i Zielonej Góry – mogą zgłaszać się na bezpłatne badania na cukrzycę typu 2 – informują organizatorzy akcji...
Przeszkodą w efektywnej terapii jest niesystematyczne przyjmowanie leków przez pacjenta. Leczenie po pół roku kontynuuje co drugi pacjent z chorobą przewlekłą. Ogromną rolę ma dobra komunikacja między pacjentem i jego lekarzem -...
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – przekonują...
Produkty light to te, które mają obniżoną wartość kaloryczną. Reklamowane są zwłaszcza osobom dbającym o sylwetkę albo będącym na diecie. Czy jednak rzeczywiście "lekkie" produkty na pewno są zdrowe dla organizmu?
Nadejście wiosny to czas kiedy zaczynamy bardziej dbać o swoją sylwetkę i odpowiednią wagę ciała. Tymczasem, Wielkanoc, domowe wypieki i smakołyki nie sprzyjają zachowywaniu diety. Jak jeść, żeby cieszyć się smakami świąt i jednocześnie...
Gdy w 1941 roku Stanley Burroughs wymyślił koktajl oczyszczający z dodatkiem soku z cytryny, pieprzy cayenne oraz syropu klonowego, pewnie nie śnił nawet o tym, że ponad pół wieku później jego dieta będzie biła rekordy popularności wśród...
Spożywanie odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Jej niedobory mogą mieć niekorzystne skutki. Duże odwodnienie niekiedy może być nawet niebezpieczne dla zdrowia. Niewielkie, wpływa na...
Oczyszczająca głodówka stosowana co drugi dzień poprawia pracę mózgu i serca, pomaga w odchudzaniu oraz wydłuża życia. Do takich wniosków doszli amerykańscy uczeni.
Do niedawna królowała opinia, że mleko jest jednym z najzdrowszych pokarmów, których można dostarczyć organizmowi. Stopniowo zaczęto odchodzić od tego poglądu. Coraz częściej mówi się nawet o negatywnych skutkach jego spożywania. Jaka...
Kebab, frytki, hot dogi – tak żywi się przeciętny Polak. Nie ma czasu i pieniędzy, by spokojnie zjeść obiad w restauracji – wynika z raportu firmy badawczej Soliditet Polska z grupy Bisonde, wykonanego na zamówienie...
Po urodzeniu dziecka, życie kobiety diametralnie się zmienia. Jest szczęśliwa, ale też bardzo zmęczona i na nic nie ma czasu. Tryb dnia i cała uwaga podporządkowane są nowemu członkowi rodziny. Jak mimo wszystko znaleźć chwilę, aby...
Nieodpowiednio dobrana dieta wpływa negatywnie nie tylko na naszą wagę i samopoczucie. Może też skutkować bezsennością. Z problemami ze snem można walczyć zmieniając nawyki żywieniowe.
Kiwi jest bogate w różnorodne mikroelementy zbawienne dla naszego organizmu. Zawarte w tym owocu witaminy B, C, E, potas i cynk, wspomagają walkę z przeziębieniem, wpływają na poprawę samopoczucia, a nawet przeciwdziałają chorobom serca...