Dieta bez cukru i soli, aktywność fizyczna i jak najpóźniejsza emerytura – to sposoby na to, aby wolniej się starzeć, polecane przez ekspertów medycyny przeciwstarzeniowej. Warto też ustalić, na co zmarli nasi przodkowie i stosować...
Fundacja Banku Ochrony Środowiska alarmuje: w polskich szkołach coraz bardziej widoczny jest problem otyłości uczniów: dzieci jedzą wszystko, co słodkie, słone i tłuste, czyli niezdrowe. Według ekspertów BOŚ w ciągu najbliższej dekady...
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
W upalne dni jedzmy lekkostrawne posiłki, pijmy dużo wody i unikajmy alkoholu. Nie żałujmy czasu, żeby przed jazdą przewietrzyć samochód i starajmy się częściej odpoczywać - radzą eksperci.
Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów – wynika z duńsko-amerykańskich badań.
Ograniczenie używania alkoholu i palenia papierosów przez kobiety w wieku prokreacyjnym - to główny cel programu profilaktycznego, który rozpoczyna Główny Inspektorat Sanitarny. GIS chce z nim dotrzeć do pięciu milionów osób.
W upalne dni pijmy wodę i unikajmy alkoholu, zakupy róbmy rano lub wieczorem a samochód schładzajmy przed jazdą - radzą eksperci. Za to kleszczy możemy obawiać się mniej niż zwykle. One również nie lubią upałów i unikają nasłonecznionych...
Niedobór witaminy A sprzyja powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym i w nerkach. Jeśli chcemy się przed nimi uchronić, nie możemy zapominać o diecie bogatej w beta-karoten, który jest prowitaminą A. Oznacza to, że dostarczany z...
Piłkarska reprezentacja Hiszpanii podczas mistrzostw UEFA Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie stawia na owoce. Specjalnie dla sportowców do Polski przysłano arbuzy i czereśnie, a przy okazji meczu z Irlandią Hiszpanie częstowani byli...
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
Długo działający analog insuliny, glargina, nie zwiększa ryzyka raka u pacjentów z cukrzycą – wynika z kilku dużych badań przedstawionych na 72. Sesji Naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, która odbywa się w dniach...
Węglowodany znajdują się w wielu produktach, które spożywamy i trudno się od nich uwolnić. Trzeba jednak uważać, bo mogą one przyczynić się do tycia. By temu zapobiec należy nauczyć się jak osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
Dania z jajek na śniadanie, lekki rosół oraz grillowany kurczak i ryba na obiad, a na kolację barszcz czerwony z uszkami, kaczka pieczona, steki wołowe i krewetki - tak wygląda menu piłkarzy polskiej reprezentacji w dniu meczu z Grecją...
Jakie jest najbardziej energetyczne źródło energii? To nie bogate w cukier i witaminy owoce, które staramy się codziennie jeść. Nie chodzi też o węglowodany, które spożywamy po każdym treningu. Najwięcej energii dostarczają nam produkty...
Jeśli szukasz zdrowej i pożywnej przekąski, koniecznie sięgnij po garść orzechów laskowych. Orzech zamknięty w twardej łupinie zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz witaminę C.
Podczas pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa – powiedzieli specjaliści na otwarcie XIV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, który rozpoczął się w Jachrance pod...
Do najcenniejszych zbóż należy owies, który ma niewielkie wymagania względem jakości gleby, na której jest uprawiany. Słoma i ziarno owsa mają, o czym nie wszyscy wiedzą, właściwości lecznicze.