Stewia (Stevia rebaudiana) w ostatnich latach stała się wyjątkowo popularna. Wszystko, co jest bardzo słodkie i nie zawiera żadnych kalorii, szybko znajduje swoich zwolenników. Warto wiedzieć, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) w 1987 r. zakazała dodawania stewii do żywności. Dopiero w 1995 r. stewia znów została wprowadzona do produkcji żywności. Naukowcy od lat zajmują się badaniem jej wpływu na organizm człowieka, by jeszcze lepiej poznać ten słodki zamiennik cukru.
Ponieważ nadmiar cukru w diecie prowadzi do wielu chorób, eksperci od dawna szukają zdrowszych (często też niskokalorycznych) zamienników. Początkowo stawiano na sztuczne słodziki, jednak liczne badania wykazały, że mają one bardzo negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Mogą powodować nowotwory i zaburzać gospodarkę hormonalną. Stewia, jako substancja roślinna, a więc w pełni naturalna, wydaje się więc być idealnym rozwiązaniem. Jest znacznie słodsza od cukru, a w dodatku nie zawiera kalorii (jest ich tak mało, że można ją zakwalifikować do produktów bezkalorycznych).
Stewia – co to jest?
Stewia zawiera osiem glikozydów. Są to słodkie składniki wyizolowane i oczyszczone, pochodzące z liści stewii. Co ciekawe, surowa, nieprzetworzona roślina ma raczej nieprzyjemny, gorzki smak. Wyizolowanie słodkich substancji jest więc procesem czasochłonnym.
Stewia w diecie to korzyści dla zdrowia
Stewia zyskuje coraz więcej zwolenników, ze względu na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne:
-
Ten naturalny słodzik nie ma żadnego wpływu na stężenie glukozy we krwi ani na odpowiedź insulinową. Nie powoduje wzrostu ciśnienia krwi ani zwiększenia masy ciała.
-
Stewia może zastąpić cukier w diecie i ułatwić kontrolowanie wagi. Istnieje wiele przyczyn nadwagi i otyłości, takich jak brak aktywności fizycznej i zwiększone spożycie żywności wysokoenergetycznej, bogatej w tłuszcze i cukry. Wykorzystanie stewii zmniejsza więc wartość energetyczną posiłku.
- Stewia jest zalecana alergikom, ponieważ nie powoduje alergii (prawdopodobieństwo wystąpienia uczulenia jest bardzo niskie). Jest też bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię.
Czytaj też:
Truskawka - na co pomaga i czy jest zdrowa? Zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości
Czy stewia jest bezpieczna?
Organizacje zdrowia (m.in. Światowa Organizacja Zdrowia i FDA) są zgodne, że stewia może być bezpiecznie wykorzystywana do produkcji żywności. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI – Acceptable Daily Intake) stewii wynosi 4 mg na kilogram masy ciała.
Obecnie na rynku stewia dostępna jest w różnej formie (krople, drażetki, kryształki) i może być stosowana w domu. Jest idealnym dodatkiem do zimnych i gorących napojów, a także deserów, ciast, jogurtów i sosów. Trzeba jednak pamiętać, żeby używać stewii z umiarem ze względu na jej wyjątkową słodycz. Ma też charakterystyczny smak, przypominający nieco lukrecję – jedni za nim przepadają, inni niekoniecznie. Rzecz gustu.