-
Dlaczego twoja twarz marszczy się, gdy jesz cytryny i inne kwaśne potrawy?
Reakcja na cytryny jest napędzane przez prymitywne ludzkie instynkty, które kiedyś odegrały istotną rolę w przetrwaniu – wyjaśniają naukowcy.
Składniki odżywczeProdukty
-
Jak kawa wpływa na układ trawienny
Większości osób filiżanka gorącej kawy pomaga rozpocząć dzień. Dzieje się tak dlatego, że poza wyśmienitym smakiem zwiększa czujność, poprawia nastrój i dodaje więcej energii.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Sernik czy babka drożdżowa? Które ciasto ma więcej kalorii?
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez słodkości. Na naszych stołach najczęściej goszczą: sernik i babka drożdżowa. Które ciasto wybrać, gdy jesteśmy na diecie? Odpowiedź nie jest taka prosta...
ProduktyDiety
-
Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Jak sprawić, aby Wielkanoc była wyjątkowa mimo pandemii?
Wybuch koronawirusa radykalnie zmienił życie Polaków. Mimo to nadal możemy obchodzić zbliżające się święta Wielkanocy – dostosowując się do „nowej normy” i unikając kontaktów na żywo.
Produkty
-
Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?
Ile kalorii mają wielkanocne potrawy? Na ile świątecznych smakołyków możemy sobie pozwolić, aby później tego nie żałować? O tym w studio "Dzień Dobry TVN" opowiedziała dietetyczka Ula Somow.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie Wideo
-
Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki
Dwa ciasta, które obowiązkowo muszą się pojawić na każdym, polskim przyjęciu? Sernik i szarlotka. Dziś na tapetę wezmiemy to pierwsze. Sprawdź, jakie przepisy proponuje kucharz Wiktor Dopierała i dlaczego warto od czasu do czasu sięgnąć...
ProduktyŻywienie Wideo
-
Czy picie zielonej herbaty może pomóc w alergiach pokarmowych?
Wyniki badań sugerują, że drobnoustroje jelitowe mogą wpływać na alergiczne odpowiedzi immunologiczne. Tasuku Ogita, który niedawno dołączył do Shinshu University, jest ekspertem w dziedzinie herbat i ich wpływu na bakterie jelitowe. W...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Czy sterydy pomagają osiągnąć wymarzoną sylwetkę?
Deka, metka, teściu, czyli: deca–durabolin, metanabol i testosteron – to przykłady sterydowych środków anabolicznych, przez miłośników siłowni zwanych potocznie „koksami”. Uwaga! Stosowanie tego typu substancji poza ściśle kontrolowaną...
ProduktyŻywienie
-
Czy jedzenie kurkumy i innych przypraw przynosi korzyści zdrowotne?
Przyprawy są spożywane od tysiącleci. W szczególności kurkuma i chili były często badane w ostatnich dziesięcioleciach. I chociaż ich spożywanie jest skorelowane z niektórymi korzyściami zdrowotnymi, korzyści te – i ich powody – to nie...
ProduktyŻywienie
-
Dlaczego półki w sklepach spożywczych nie będą puste?
Podczas gdy widok pustych półek supermarketów może powodować, że kupujący obawiają się niedoborów żywności, eksperci w łańcuchu dostaw żywności twierdzą, że system został zbudowany, aby przetrwać.
Produkty
-
Co warto wiedzieć o jedzeniu surowych jaj?
Niektóre przepisy, takie jak ten na domowe lody, wymagają użycia surowych lub niedogotowanych jaj, a wiele osób spożywa surowe jaja ze względu na ich właściwości odżywcze. Jednak jedzenie surowych jaj może nie być bezpieczne.
ProduktyŻywienie
-
Suplementacja diety w czasie epidemii wirusowych
Na świecie mamy pandemię COVID-19, choroby wywoływanej przez rozprzestrzeniającego się koronawirusa SARS-CoV-2. Obecnie nie ma ani leku przeciw koronawirusowi, ani szczepionki. Nadzieją dla zainfekowanych pacjentów jest ich własny system...
Artykuł sponsorowany
-
Jak pokarmy bogate w witaminę D wpływają na zdrowie serca?
Według nowych badań opublikowanych w Journal of Human Nutrition and Dietetics spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D może mieć działanie ochronne na serce.
Produkty
-
Probiotyki mogą pomóc w leczeniu trądziku?
Wbrew pozorom trądzik nie występuje wyłącznie u nastolatków. Z nieestetycznymi krostami na twarzy (i nie tylko!) zmaga się wiele osób dorosłych. Czyżby modyfikacja diety mogła pomóc w walce z trądzikiem?
ProduktySkładniki odżywcze
-
Żółtko jaj: wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
Większość składników odżywczych w jajku jest obecnych w żółtku. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że niektóre związki mogą zapobiegać zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, zwiększać funkcje odpornościowe i obniżać ciśnienie krwi.
Składniki odżywczeProdukty
-
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach
Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez... jajek. To jeden z ich głównych symboli. Czy wiesz, czym różnią się poszczególne rodzaje jajek?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka praktycznych, zaskakujących zastosowań
Jajka to nieodłączny element Wielkiejnocy. Po świętach z reguły zostaje dużo skorupek. Co z nimi robić? Na pewno nie wyrzucać – mogą być bardzo przydatne!
Produkty
-
W portfelu pusto? Nadal możesz odżywiać się zdrowo! Wystarczy, że wprowadzisz w życie tych kilka zmian
Pożywne produkty nie muszą być droższe niż te przetworzone. Nie wierzysz nam? Za chwilę poznasz zalecenia dotyczące oszczędzania gotówki i kalorii jednocześnie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują jajka. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Czasem jednak liczą się nie tylko nasze upodobania smakowe, ale... zdrowie i szczupła sylwetka. O idealny przepis, spełniający...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze
-
Pandemia COVID-19 może zaostrzyć otyłość u dzieci
Naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym przewidują, że zamknięcie szkół z powodu pandemii COVID-19 zaostrzy epidemię otyłości wśród dzieci w Stanach Zjednoczonych. Podobne zjawisko może wystąpić także w Polsce.
OdchudzanieDietyProdukty