-
Insulinooporność jest wynikiem złej diety?
Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka oporności na insulinę i cukrzycy. Ale w jaki sposób i dlaczego nadmierna masa ciała napędza tę przemianę metaboliczną?
DietySkładniki odżywczeProdukty -
Naukowcy: Ta kontrowersyjna dieta może wspomóc leczenie raka
Nowe badania na myszach sugerują, że kontrolowanie poziomu cukru we krwi za pomocą diety ketogenicznej lub leku przeciwcukrzycowego może pomóc w leczeniu niektórych nowotworów poprzez zwiększenie skuteczności standardowej chemioterapii.
DietyProdukty -
Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch
Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
„Herbatka baletnicy”? Lepiej na nią uważaj!
Herbatka baletnicy jest to napar, który ostatnio zyskał popularność ze względu na jego rzekomy związek z odchudzaniem i innymi korzyściami zdrowotnymi. Jej nazwa obrazuje ideę, jakoby miał pomagać w osiągnięciu szczupłej i zgrabnej...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Od pięciu do..? Ile kilogramów można przytyć w czasie wakacji?
Teoretycznie 3/4 wakacji mamy już za sobą, choć wiele osób urlop planuje dopiero na wrzesień. Co zrobić, żeby w czasie długo wyczekiwanego wyjazdu nie przytyć? Dietetyczka Anna Radowicka w rozmowie z prowadzącymi program „Dzień dobry...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Naukowcy z SGGW wyprodukowali innowacyjny suszony miód
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt jest w formie proszku i może być doskonałym składnikiem wielu produktów...
Produkty -
Nie lubisz warzyw? Sprawdź, jak „przeprogramować” swoje kubki smakowe
Powszechnie wiadomo, że warzywa w codziennej diecie są ważnym elementem profilaktyki zdrowia. Obniżają poziom cholesterolu, są pełne cennych składników odżywczych i błonnika, a także sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Co zrobić,...
ProduktyDietyOdchudzanie -
Dietetyk wytyka błędy w diecie. „Sałatka nie powinna składać się z samych warzyw”
Jak pokazują badania przeprowadzone na potrzeby kampanii edukacyjnej „Otyłość kontra zdrowie”, nadwaga dotyczy 68 proc. polskich mężczyzn i 53 proc. kobiet. Otyłych jest natomiast ponad 25 proc. Polaków. Konieczna jest zmiana stylu życia...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo -
Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety
Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Przewlekłe zmęczenie: 10 najczęstszych przyczyn
Czujesz się ciągle zmęczony lub wyczerpany? Ulgi nie przynosi ci ani sen, ani nawet dwutygodniowy urlop? Nie lekceważ tego stanu, bo mogą się za nim kryć groźne choroby. Podpowiadamy, jakie są najczęstsze przyczyny przewlekłego...
Produkty -
Ile kilogramów lodów rocznie zjadają Polacy? Można się zdziwić
Jak wynika z badań firmy LOTTE Wedel, sięga po nie prawie 100 proc. Polaków. Które smaki cieszą się największą popularnością i ile kilogramów lodów rocznie je przeciętny Polak?
Produkty Wideo -
Oszukać przeznaczenie? Ta dieta zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 32 proc.
Naukowcy nie mają złudzeń – zmiana codziennych nawyków żywieniowych może zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kolejny raz udowodnili, że należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a...
Składniki odżywczeProdukty -
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda
Mogą być małe i bardzo słodkie lub duże i dość cierpkie. Śliwki, bo o nich mowa, potrafią spełnić oczekiwania każdego – wystarczy jedynie znaleźć swoją ulubioną odmianę. Dlaczego warto w okresie letnim jeść je jak najczęściej?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
„Czytam etykiety, bo nie chcę się truć chemią!” – czy wszystkie „E” są szkodliwe?
Lekarze i specjaliście ds. żywienia od dawna apelują, by dokładnie czytać etykiety, wybierając produkty z jak najkrótszym i najbardziej „zrozumiałym” składem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie „E” są szkodliwe i sztuczne. O czym...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Mobilni, a więc niezależni
To, jak będzie wyglądała nasza starość, zależy nie tylko od sprawności umysłu, lecz także układu kostnoszkieletowego. Na jedno i drugie w dużej mierze wpływa dieta.
Składniki odżywczeProdukty -
Czy można schudnąć tylko z konkretnych partii ciała?
Czy można schudnąć tylko z konkretnych partii ciała? To pytanie zadaje sobie wiele osób, jednak odpowiedź może okazać się dość zaskakująca. Odchudzanie problematycznych obszarów ciała nie jest proste i czasami nie sposób wyszczuplić np....
OdchudzanieProdukty -
Dlaczego po imprezie, a przed drogą, warto zbadać się alkomatem?
Brak kaca? Super – myśli wielu z nas. Organizm strawił alkohol i można ruszać w drogę. No cóż, to gotowy przepis na katastrofę. Lepiej zbadać się alkomatem, na policji albo własnym (byle dobrym). Z badań wynika, że 51 proc. kierowców,...
Produkty -
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?
Ryby wydają się dobrym składnikiem naszego jadłospisu. Niestety, coraz częściej słyszymy, że są one źródłem szkodliwych i kumulujących się w naszym organizmie toksyn, które mogą powodować m.in. rozwój nowotworów. Czy ryby są faktycznie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Astaksantyna. Czy wiesz, co to jest i na co pomaga?
Olej rybny z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie jest jedynym morskim czy oceanicznym bogactwem, które może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Innym takim składnikiem jest astaksantyna. Co to takiego i w jakich...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo!
W drugiej połowie sierpnia można z powodzeniem zbierać owoce aronii. To już niedługo, dlatego też prześledźmy, dlaczego warto je zebrać i co z nimi zrobić, by skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. A te są ogromne, więc przyjrzyjmy...
ProduktyŻywienie -
Ma jedynie 21 kalorii w 100 gramach. Dlaczego warto regularnie jeść bakłażana?
Bakłażan wciąż jest w Polsce niedoceniany. Chociaż możemy kupić go w każdym większym sklepie, Polacy zdecydowanie wolą cukinię, choć to dwa zupełnie inne warzywa. Niektórzy go kochają, a inni nie znoszą. Ale w może warto jednak włączyć...
ProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo