5 pomysłów na rozgrzewające napoje z kakao

5 pomysłów na rozgrzewające napoje z kakao

Dodano: 
Kakao z bitą śmietaną
Kakao z bitą śmietaną
Napoje z kakao świetnie rozgrzewają w chłodne zimowe dni. Jak zrobić pyszne rozgrzewające kakao?

Pyszne czekoladowe kakao z mleczną pianką – czy jest jakiś inny napój, który lepiej pasuje na chłodne, zimowe wieczory? Kakao nie tylko wspaniale smakuje, ale też dobrze rozgrzewa, a dzięki mleku dostarcza wartości odżywczych. Warto sięgać po kakao jak najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, by nie tylko rozgrzewać organizm, ale też dostarczać mu magnezu i składników odżywczych.

Czym jest kakao?

Kakao powstaje z ziaren kakaowca. Cechuje je mocny i wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z wieloma przyprawami. Prawdziwe kakao jest gorzkie i intensywne, nie przypomina dosładzanych cukrem napojów kakaopodobnych, które można kupić w marketach. Ziarna kakaowca są zdrowe, zawierają dużo składników odżywczych, dlatego gdy przyrządzamy napój na bazie prawdziwego kakao, nie musimy obawiać się o to, że dostarczamy organizmu dużo białego cukru.

Kakaowce to drzewa, które osiągają nawet 12 metrów wysokości. Rosną w Ameryce Południowej. Wyróżnia się trzy główne odmiany kakaowców, do których zaliczają się: Criollo, Forastero i Tinitario. Aby uzyskać brązowy proszek, z którym kojarzy nam się kakao, trzeba ziarna oczyścić, poddać fermentacji, uprażyć, a następnie odtłuścić. Dopiero później powstaje proszek kakaowy, który wykorzystujemy w kuchni do przygotowywania napojów i deserów.

Wartości odżywcze kakao

Kakao zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B
  • magnez
  • przeciwutleniacze
  • flawonoidy

5 pomysłów na rozgrzewające kakao

Napoje na bazie kakao można przygotować na wiele sposobów. Za klasyk uważamy napój zrobiony na bazie mleka i cukru. Takie kakao najczęściej przygotowuje się dzieciom (choć w zdrowszej wersji nie powinno w ogóle zawierać cukru). Dzięki mleku kakao dostarcza dużych ilości wapnia i witaminy D niezbędnej dla prawidłowego rozwoju układu kostnego dziecka. Witamina D dba również o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, dlatego kakao w sezonie jesienno-zimowym może pomagać zachować dobrą odporność i chronić organizm przed infekcjami.

1. Kakao z cynamonem

Kakao z cynamonem to dobra propozycja na chłodne dni. Aromatyczny napój bardzo mocno rozgrzewa i doskonale komponuje się z jesiennymi deserami takimi jak szarlotka czy jabłka zapiekane pod kruszonką. Aby zrobić takie kakao, wystarczy zagotować 1 szklankę mleka krowiego lub mleka roślinnego, dodać 3 łyżki kakao oraz pół łyżeczki cynamonu.

2. Kakao z chilli

Kakao z chilli to wersja bardziej pikantna w smaku. Aby je zrobić, wystarczy do 1 szklanki mleka dodać pół łyżeczki cynamonu oraz pół łyżeczki chilli. Taki napój dobrze komponuje się z gorzką czekoladą, którą można zetrzeć na powierzchnię kakao. Wspaniale rozgrzewa!

3. Kakao z piankami

Niezwykle popularnym zimowym napojem jest kakao przygotowywane na słodko z piankami. Do klasycznego kakao (2-3 łyżeczek kakao dodanego do szklanki mleka) dodaje się bitą śmietanę oraz bardzo słodkie pianki marshmallows. Takie napój dostarcza mnóstwa kalorii – 1 pianka ma aż 4 gramy cukru! To bardzo dużo, dlatego lepiej nie sięgać po taki deser zbyt często.

4. Kakao o smaku piernika

Dobrym pomysłem na zimowe wieczory jest z kolei przygotowanie kakao o smaku piernika. Aby zrobić taki rozgrzewający i korzenny napój, wystarczy do 1 szklanki mleka dodać 2 łyżeczki kakao oraz pół łyżeczki przyprawy do piernika. Taką przyprawę możemy też zrobić w domu, mieszając ze sobą gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon i cukier waniliowy.

5. Kakao z pastą tahini

Ta wersja napoju ma sezamowy aromat. Aby ją przygotować, należy do mleka dodać 1 łyżkę pasty tahini, która ma mocno sezamowy smak. Dobrze komponuje się z kardamonem i cynamonem.

Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o kakao

Kakao

Kakao to napój, który można przygotować na wiele sposobów. Kupując kakao, warto sprawdzać, czy nie ma w nim domieszki cukru. Prawdziwe kakao zawiera dużo magnezu i witamin! 

Kakao z cynamonem

 Kakao z cynamonem to pomysł na rozgrzewający i aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się w chłodne wieczory. Jest pyszne i zdrowe! Można je przygotować z dodatkiem mleka krowiego lub roślinnego.

Kakao z piankami

 Dużą popularnością w zimę cieszy się kakao z piankami. To bardzo słodki deser, który niestety zawiera dużo cukru. Nie warto pić go zbyt często, ponieważ nie jest zdrowy.

Kakao z bitą śmietaną

Inną wariacją na temat kakao jest napój z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. Taki deser (bo tak trzeba go nazwać) również jest bardzo kaloryczny. 

Kakao z przyprawami

Dobrym pomysłem jest natomiast przygotowywanie kakao z dodatkiem cynamonu, laski wanilii i innych rozgrzewających przypraw. Taki napój może poprawić nasze samopoczucie w chłodne dni i pomóc rozgrzać organizm, gdy mocno przemarzniemy! 
Czytaj też:
Ten napój robi furorę na świecie. Ma magiczne właściwości

 0

Czytaj także