Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa

Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa

Dodano: 
Tatar wołowy z pomidorkami i mozzarellą
Tatar wołowy z pomidorkami i mozzarellą Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Lubisz mięso? Tatar wołowy to mięsny klasyk! Jak idealnie przyrządzić surowe mięso, zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na tatar wołowy specjalnie dla „Wprost”.

Tatar wołowy w klasycznej wersji znanej Polakom to mięso z dodatkiem cebulki, koniecznie surowego żółtka, często podawane także z marynowanymi grzybkami i korniszonami. – Myślę, że fanom tradycyjnego tatara posmakuje też moja wersja. To tatar z włoskimi akcentami. Lekkie dodatki idealnie komponują się z mięsem, a pomidorki, ser i zielone liście nawiązują kolorami do włoskiej flagi. To danie nie tylko smakuje, ale wygląda pięknie na talerzu! – mówi Leszek Wodnicki.

Jakie mięso na tatar?

Leszek Wodnicki podkreśla, że wybierając mięso na tatar wołowy, nie należy iść na żadne kompromisy i postawić na jakość. –Jakie mięso wybrać? Bezwzględnie polędwica wołowa dobrej jakości z dobrego źródła – mówi. Mięso na tatar należy pokroić i następnie posiekać ostrym, dużym nożem.

Tatar po włosku – jak zrobić?

– Włosi nie kombinują w kuchni i stawiają na proste dodatki. Nie udziwniają, jak np. Francuzi, ale to jest wręcz pojedynek francusko-włoski na to, kto ma lepszego tatara – mówi Leszek Wodnicki. On sam postawił na dodatki kojarzące się z Włochami. Na co zwrócić uwagę, robiąc to danie? – Cebulę szalotkę, którą dodajemy do mięsa, trzeba wcześniej zahartować w zimnej wodzie, dzięki temu będzie krucha, a smak cebuli nie będzie zbyt intensywny. Do mięsa dajemy też troszeczkę musztardy, to ważny składnik tego dania – tłumaczy Wodnicki.

Całość wieńczy dodatek smakowego oleju bazyliowego. Taki olej smakowy można kupić, ale można też zrobić w domu – najprościej: miksując podgrzany olej ze świeżą bazylią, a następnie dokładnie przecedzając. Jeśli nie masz możliwości zrobienia czy kupienia takiego oleju, dodaj do dania dobrą oliwę i udekoruj je świeżą bazylią.

Przepis: Tatar wołowy z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Tatar wołowy we włoskim stylu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 250 g mozzarelli pokrojonej w małą kostkę
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Łyżka musztardy
  • Cebula szalotka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej bazyliowy
  • Mikroliście (lub kiełki) do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj wszystkie składniki
    Uszykuj wszystkie składniki
    Potrzebny będzie ostry nóż do mięsa oraz osobne deski do krojenia mięsa i do warzyw.
  2. Pokrój mięso na tatar
    Pokrój mięso na tatar
    Wyjmij mięso z lodówki tuż przed krojeniem, za pomocą dużego noża pokrój mięso w cienkie paseczki, a następnie w drobną kostkę. Posiekaj na koniec mięso jeszcze drobniej, używając noża jak tasaka.
  3. Pokrój resztę składników
    Pokrój resztę składników
    Posiekaj drobno cebulkę, ser pokrój w kostkę, pomidorki w plasterki.
  4. Uszykuj szalotkę
    Uszykuj szalotkę
    Pokrojoną szalotkę wrzuć do miski z zimną wodą. Mocz przez kilka/kilkanaście minut.
  5. Dopraw mięso
    Dopraw mięso
    Włóż mięso do miski, dodaj sól, pieprz, musztardę i namoczoną w wodzie pokrojoną drobno w kostkę szalotkę. Dodaj oliwę i dobrze wymieszaj.
  6. Dopraw dodatki
    Dopraw dodatki
    Dopraw pomidory i mozzarellę oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  7. Uformuj danie
    Uformuj danie
    Włóż mięso do specjalnych ringów, dociskając, aby uzyskać płaską powierzchnię na wierzchu. Jeśli nie masz ringu – po prostu uformuj tatar łyżką.
  8. Zaserwuj tatara
    Zaserwuj tatara
    Pomidorki i ser ułóż na mięsie. Udekoruj mikroliśćmi. Polej dookoła olejem bazyliowym.

Tatar wołowy z pomidorkami i mozzarellą

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Źródło: odzywianie.wprost.pl