To jeden z najprostszych przepisów na muffinki z borówkami. Wystarczą dwie miski i łyżka do mieszania, zupełnie niepotrzebny ci będzie mikser, a wszystko przygotujesz dosłownie w 10 minut.
Ciasto jogurtowe bez miksera
Wystarczy, że w osobnych miskach wymieszasz składniki suche i mokre, a następnie przy pomocy łyżki połączysz obie części. Nie trzeba nawet mieszać ciasta bardzo dokładnie. Ważne, aby składniki były z grubsza połączone. Dzięki jogurtowi (możesz go ewentualnie zastąpić kefirem lub maślanką) ciasto bardzo ładnie wyrasta, a jednocześnie pozostaje lekko wilgotne. Z naszego przepisu wychodzi ok. 10-12 babeczek.
RADA: Ciasto jogurtowe bez miksera możesz także wykorzystać do zrobienia babeczek z innych owoców. Borówki śmiało możesz zastąpić np. porzeczkami, wiśniami, śliwkami czy morelami. Jest też opcja z czekoladą: oprócz świeżych borówek dodaj do babeczek także pastylki czekoladowe (z białej lub ciemnej czekolady).
Jak podawać muffiny z borówkami?
Muffiny z borówkami świetnie smakują same w sobie, jednak można je też dekorować na różne sposoby. Jeśli przygotowujesz babeczki borówkowe na przyjęcie, możesz ozdobić je bitą śmietaną lub ulubionym kremem (np. zrobionym z bitej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone) i oczywiście posypać świeżymi borówkami. Babeczki można też po prostu posypać cukrem pudrem, polać lukrem albo ulubioną polewą (można tu wykorzystać gotowe polewy czekoladowe w saszetkach).
Muffiny z borówkami to nie tylko dobra propozycja na letnie przyjęcie czy spotkanie przy kawie, ale też doskonała przekąska na podróż czy wycieczkę za miasto.
Przepis: Muffiny z borówkami
Pyszne i proste babeczki na bazie jogurtu z dodatkiem sezonowych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ekstrakt waniliowy
- 250 g borówek
Sposób przygotowania
- Zrób ciastoW oddzielnych miskach połącz składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól) oraz mokre (olej, jogurt, jajko, ekstrakt waniliowy). Następnie połącz składniki suche i mokre. Wymieszaj krótko łyżką lub widelcem – tylko do połączenia składników. Borówki umyj i osusz.
- Upiecz babeczkiPrzełóż ciasto do foremek na muffinki. Na każdą babeczkę wysyp część borówek. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Czytaj też:
Nalewka z borówki amerykańskiej. Nazywa się ją eliksirem młodościCzytaj też:
Ciasto z borówkami. Sprawdzony przepis na borówkowe ciasto jogurtowe