Lubisz borówki w każdej postaci? Koniecznie upiecz borówkowe ciasto. To deser, którym będzie zajadać się cała rodzina – wilgotne i puszyste ciasto pełne fioletowych owoców.
Jak zrobić ciasto z borówkami?
Zrobienie ciasta jest bardzo łatwe, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. To po pierwsze porządne ubicie jaj z cukrem (najlepiej wykorzystać do tego drobny cukier do wypieków, bo chodzi o to, aby cukier całkowicie się rozpuścił). Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Najprościej ubić jajka z cukrem wykorzystując do tego mikser – poświęć na ubijanie ok. 5 minut. Potem wystarczy już tylko wymieszać słodką masę jajeczną z resztą składników.
Do zrobienia ciasta możesz też wykorzystać zamienniki. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, a jogurt maślanką bądź kefirem. Jeśli nie przepadasz za aromatem skórki cytrynowej w cieście, dodaj inny – swój ulubiony aromat (np. waniliowy lub migdałowy). Do borówek możesz dodać także inne sezonowe owoce – np. porzeczki, agrest czy wiście.
Kruszonka do ciasta z borówkami
Jeśli lubisz kruszonkę, śmiało posyp nią ciasto borówkowe (kruszonkę nakładamy na owoce – oczywiście przed pieczeniem). Aby zrobić kruszonkę, potrzebujesz 100 g masła, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, schłodzić, a następnie rozkruszyć na całym cieście i piec ciasto jak w przepisie. Ciasto borówkowe możesz posypać przed podaniem cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Można je podawać udekorowane świeżymi borówkami.
Przepis: Ciasto z borówkami
Pyszne i łatwe ciasto na bazie jogurtu z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 400 g borówek
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotuj masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najprościej zrobić to mikserem). Dodaj skórkę otartą z cytryny.
- Wymieszaj składniki ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko.
- Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp obficie borówkami. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz mikseraCzytaj też:
Co zrobić z jagód? Pięć sprawdzonych przepisów z jagodami w roli głównej