Ciasto z borówkami. Sprawdzony przepis na borówkowe ciasto jogurtowe

Ciasto z borówkami. Sprawdzony przepis na borówkowe ciasto jogurtowe

Dodano: 
Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Ciasto z borówkami według tego przepisu zawsze wychodzi. Jego bazą jest proste ciasto jogurtowe, a sekretem duża ilość pysznych borówek.

Lubisz borówki w każdej postaci? Koniecznie upiecz borówkowe ciasto. To deser, którym będzie zajadać się cała rodzina – wilgotne i puszyste ciasto pełne fioletowych owoców.

Jak zrobić ciasto z borówkami?

Zrobienie ciasta jest bardzo łatwe, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. To po pierwsze porządne ubicie jaj z cukrem (najlepiej wykorzystać do tego drobny cukier do wypieków, bo chodzi o to, aby cukier całkowicie się rozpuścił). Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Najprościej ubić jajka z cukrem wykorzystując do tego mikser – poświęć na ubijanie ok. 5 minut. Potem wystarczy już tylko wymieszać słodką masę jajeczną z resztą składników.

Do zrobienia ciasta możesz też wykorzystać zamienniki. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, a jogurt maślanką bądź kefirem. Jeśli nie przepadasz za aromatem skórki cytrynowej w cieście, dodaj inny – swój ulubiony aromat (np. waniliowy lub migdałowy). Do borówek możesz dodać także inne sezonowe owoce – np. porzeczki, agrest czy wiście.

Kruszonka do ciasta z borówkami

Jeśli lubisz kruszonkę, śmiało posyp nią ciasto borówkowe (kruszonkę nakładamy na owoce – oczywiście przed pieczeniem). Aby zrobić kruszonkę, potrzebujesz 100 g masła, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, schłodzić, a następnie rozkruszyć na całym cieście i piec ciasto jak w przepisie. Ciasto borówkowe możesz posypać przed podaniem cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Można je podawać udekorowane świeżymi borówkami.

Przepis: Ciasto z borówkami

Pyszne i łatwe ciasto na bazie jogurtu z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 400 g borówek
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najprościej zrobić to mikserem). Dodaj skórkę otartą z cytryny.
  2. Wymieszaj składniki ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko.
  3. Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp obficie borówkami. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera
Czytaj też:
Co zrobić z jagód? Pięć sprawdzonych przepisów z jagodami w roli głównej

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl