Te ciastka zawsze poprawiają mi humor. Przepis jest bardzo prosty

Te ciastka zawsze poprawiają mi humor. Przepis jest bardzo prosty

Dodano: 
Kruche ciasteczka cytrynowe z makiem
Kruche ciasteczka cytrynowe z makiem Źródło:Shutterstock / Victoria Kurylo
Uwielbiam kruche ciasteczka w każdej postaci. I piec, i jeść. Robi się je bardzo łatwo, a wersja z cytryną i makiem jest jedną z moich ulubionych.

Kruche ciasteczka nie mogą się nie udać. Mają prosty skład, piecze się je bardzo szybko. Aby wyszły idealnie kruche, warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego do zagniatania wykorzystujemy schłodzoną margarynę, a samo ciasto należy zagnieść możliwe szybko. Aby sobie to ułatwić, można posiekać margarynę nożem. To dlatego też później jeszcze schładzamy ciasto. Możesz je oczywiście trzymać w lodówce dłużej (nawet przygotować ciasto jednego dnia, a same ciasteczka piec następnego).

W naszym przepisie możesz margarynę zastąpić masłem, jednak wówczas smak ciasteczek się zmieni – będą miały wyraźnie maślany posmak. Ilość skórki cytrynowej i maku możesz zmieniać według własnych upodobań. Możesz też eksperymentować: te same ciastka świetnie smakują także w wersji ze skórką pomarańczową albo aromatem waniliowym.

Gotowe ciasteczka możesz w dowolny sposób udekorować. Doskonale pasują tu różnego rodzaju polewy czekoladowe (możesz skorzystać z gotowych polew), ale też lukier (polecam lukier cytrynowy – aby go zrobić, wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną soku z cytryny, ważna jest konsystencja: jeśli lukier wyjdzie za rzadki, po prostu dodaj więcej cukru pudru). Nim lukier zastygnie na ciastkach, możesz je posypać dodatkowo makiem lub skórką z cytryny, ale też innymi dodatkami: orzechami czy kolorowymi posypkami. Do dekorowania kruchych ciastek zawsze warto zaangażować najmłodszych domowników.

Dla mnie to przede wszystkim ciasteczka idealne do kawy i herbaty. Ale też lubię je pakować w blaszane pudełka lub ozdobne torebki i wręczać bliskim osobom jako słodki upominek. Kruche ciasteczka możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do 2 miesięcy (mowa o nieudekorowanych ciasteczkach).

Przepis: Ciasteczka cytrynowe z makiem

Kruche ciasteczka idealne do kawy i herbaty.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 g maku

Sposób przygotowania

  1. Zagnieć ciastoSchłodzoną margarynę wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i żółtkami, dodaj skórkę otartą z cytryny i mak. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 40 min. do lodówki.
  2. Zrób ciasteczkaCiasto podziel na mniejsze części. Każdą rozwałkuj i wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie (możesz też użyć maszynki do ciastek). Piecz ok. 12-15 minut (aż będą lekko rumiane).

Czytaj też:
Idealnie wilgotny sernik dyniowy. Szef kuchni zdradził nam swój sekret
Czytaj też:
Najprostsza wersja szarlotki. Wystarczą tylko dwa składniki

Źródło: Odżywianie WPROST.pl