Idealnie wilgotny sernik dyniowy. Szef kuchni zdradził nam swój sekret

Idealnie wilgotny sernik dyniowy. Szef kuchni zdradził nam swój sekret

Dodano: 
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy Źródło:Nova Wola
Sernik dyniowy w tym wydaniu jest idealnie wilgotny i puszysty. Autorskim przepisem na sezonowy deser podzielił się z nami Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Sekretem jest sposób pieczenia ciasta.

– Sernik dyniowy z dodatkiem dyni posmakował naszym gościom już w ubiegłym sezonie. Specjalizujemy się w kuchni polskiej, więc to połączenie sernika, który jest jednym z najbardziej popularnych polskich ciast i sezonowej dyni, która idealnie sprawdza się w takiej deserowej wersji – wyjaśnia w rozmowie z „Wprost” Paweł Suchenek.

Jak zrobić sernik dyniowy?

Dynia to bez wątpienia królowa jesieni. – To warzywo o soczystym, delikatnie słodkim miąższu. Ze względu na swój łagodny, nieco neutralny smak, daje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma daniami i można ją przyrządzić na różne sposoby – mówi autor przepisu na sernik dyniowy. Charakteru dyni dodają korzenne przyprawy, w tym przypadku aromatyczna przyprawa piernikowa, którą dodajemy do spodu sernika.

W przepisie może zaskoczyć przede wszystkim sposób pieczenia ciasta, ponieważ sernik dyniowy Pawła Suchenka jest pieczony w kąpieli wodnej. Jeżeli nigdy tego nie robiliście, nie zrażajcie się – wbrew pozorom, wcale nie jest to trudne (w przepisie jest szczegółowa instrukcja, jak zabezpieczyć ciasto, aby nie dostała się do niego woda). Po co stosować ten zabieg? – Chodzi nam z jednej strony o to, aby sernik nie wyrósł za mocno, a z drugiej dzięki tej metodzie pieczenia będzie wyjątkowo wilgotny i puszysty – mówi Paweł Suchenek.

Zwraca też uwagę na moment wyjęcia ciasta z piekarnika. Jest ono wówczas wręcz lekko lejące. – Sernik potrzebuje ok. dwóch-trzech godzin w temperaturze pokojowej, aby dobrze ostygnąć i się zestalić – radzi kucharz. Sernik możecie udekorować według własnego uznania. W przepisie to karmel i orzechy, ale nie jest to jedyna możliwość. Świetnie będą też tu pasowały także owoce takie jak figi, mango czy marakuja.

Przepis: Sernik dyniowy

Sezonowe ciasto według przepisu Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola w Warszawie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 750 g tłustego twarogu sernikowego
  • 400 g purée z dyni
  • 3 jajka (najlepiej z rolnictwa ekologicznego)
  • 3 żółtka
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kruchy spód:
  • 250 g kruchych ciastek
  • 70 g masła
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

  1. Zrób spód sernikaCiastka pokrusz na drobny „piasek”, dodaj roztopione masło, przyprawę piernikową i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do środka pokruszone ciastka i ubij, tak aby spód był zwarty i jednolity. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Zrób sernikową masęWszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zmiksuj na gładką masę i przelej do formy ze schłodzonym już spodem.
  3. Upiecz ciasto w kąpieli wodnejSernik piecz w kąpieli wodnej – tortownicę porządnie zabezpiecz z zewnątrz folią aluminiową, aby nie dostała się do niej woda, a następnie ustaw ją na większej blaszce. Do większej blachy nalej wrzącej wody, do ok. połowy wysokości sernika. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez ok. 90 minut bez termoobiegu.
  4. Udekoruj sernikUpieczonemu sernikowi pozwól ostygnąć (przez ok. 3 godziny) w temperaturze pokojowej. Wierzch udekoruj karmelem i ulubionymi orzechami.

Czytaj też:
To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
5 zdrowych przekąsek na Halloween. Na liście bananowe duchy i makaron z oczami

Źródło: Odżywianie WPROST.pl