Żydowska zapiekanka z ziemniaków jest sto razy lepsza od klasycznej. Kugel to moja ulubiona potrawa

Żydowska zapiekanka z ziemniaków jest sto razy lepsza od klasycznej. Kugel to moja ulubiona potrawa

Dodano: 
Kugiel
Kugiel Źródło: Andrzej Zygmuntowicz/Reporter
Kugel pokochają wszyscy miłośnicy zapiekanek. Tłumaczymy, z czego składa się ta potrawa i jak ją przygotować, by wyszła cudownie smaczna. 

Ziemniaki to sycący produkt, który można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. W Polsce niesamowicie lubiane i popularne są placki ziemniaczane. Możecie do nich dorzucać też niestandardowe składniki i na przykład zrobić placki ziemniaczane z sycącym dodatkiem – idealne na zimowe dni! Wiele osób chętnie przygotowuje również zapiekankę ziemniaczaną. Tę potrawę warto zrobić w mniej klasycznej wersji, stawiając na przepis z kuchni żydowskiej.

Przepis na kugel, czyli żydowską zapiekankę

Kuchnia żydowska jest znana na całym świecie, dlatego warto z niej czerpać i próbować przepisów na nowe potrawy. Jedną z nich jest kugel, który łączy ze sobą wiele składników w formie zapiekanki. Jest to najbardziej znany przysmak kuchni żydowskiej – danie świąteczne i szabasowe. My prezentujemy poniżej przepis na kugel, w którym główną rolę odgrywają ziemniaki.

Przepis: Kugel z ziemniakami

Zobaczycie, że jeśli raz przygotujecie tę potrawę, to później będziecie się nią zajadać naprawdę często.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 60 g mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotujcie warzywaNajpierw obierzcie ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzyjcie je na tarce.
  2. Wymieszacie ze sobą wszystkie składnikiWymieszajcie je z mąką, jajkami i 50 ml oleju.
  3. Upieczcie kugelŻaroodporną formę wysmarujcie olejem i napełnijcie masą ziemniaczaną. Kugel pieczcie w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jak podawać kugel?

Potrawę tę można podawać jako danie główne, ale też serwować z mięsnymi dodatkami. Niektórzy przyrządzają też kugel z różnego rodzaju produktami, na przykład z dodatkiem kapusty. W tradycyjnej wersji potrawa ta powinna być pozbawiona mięsa, jednak w różnych wariacjach jest też przyrządzana z dodatkiem żeberek lub golonki (pod wpływem temperatury mięso oddaje swój smak do ziemniaków). Składniki tego dania mogą być rozmaite – do najbardziej popularnych należą:

  • ziemniaki,
  • kasza,
  • cebula,
  • ryż,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • cukinia,
  • marchew.

Kugel powinien być nieco mokry w środku i zarumieniony na zewnątrz – wtedy będzie najsmaczniejszy. Taką żydowską zapiekankę można podawać między innymi z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Przybiera ona kształt naczynia, w którym jest podawana. Sama nazwa potrawy pochodzi jednak z czasów, gdy była serwowana w formie kuli – kształt ten utrzymywała dzięki użyciu dużej ilości jaj, które spajały ze sobą wszystkie użyte produkty.

Jak przygotować pyszny kugel? Sekret tej potrawy

Sekret udanego kugla polega na odpowiednim przygotowaniu ziemniaków – połowę z nich należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast drugą część – na drobnych oczkach. Za doskonały smak potrawy odpowiadają też przyprawy – sól i pieprz, ale również sproszkowana ostra papryka, majeranek i czosnek. Dodajcie je, jeśli chcecie, żeby wasz kugel był obłędnie aromatyczny.

Kugel będzie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niektórzy, gdy zostaje im nadmiar zapiekanki, na drugi dzień po przyrządzeniu kroją ją na grube plastry i podsmażają na oleju (do momentu, aż staną się apetycznie zarumienione). Taki kawałek można posypać też skwarkami – będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale też bardziej sycący. Według smakoszy danie to jest najlepsze właśnie na drugi lub trzeci dzień. Jeśli macie chęć na więcej kuchennych eksperymentów – spróbujcie przygotować żydowską penicylinę, czyli złoty rosół. Potrawa ta doskonale rozgrzeje podczas zimowych dni. Znanym żydowskim przysmakiem jest także czulent, czyli rodzaj gulaszu z mięsa, fasoli, kaszy jęczmiennej lub jaglanej, cebuli oraz czasami jajka na twardo.

Czytaj też:
Co zamiast masła do purée z ziemniaków? Trik jak z najlepszej restauracji zdradził mi znajomy kucharz
Czytaj też:
Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Na samą myśl o niej cieknie mi ślinka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl