Naleśniki biszkoptowe to wyjątkowo delikatne i puszyste placuszki, które swoją konsystencją przypominają biszkopt. Dzięki temu są idealną bazą do słodkich potraw i wspaniale będą smakować na przykład z dżemem, kremem czekoladowym czy świeżymi owocami i serkiem mascarpone. Jest to też ciekawa wariacja tego klasycznego dania – idealnie sprawdzi się wtedy, gdy tradycyjne naleśniki już wam się znudziły.
Jak zrobić naleśniki biszkoptowe? Prosty przepis
Naleśniki biszkoptowe to połączenie naleśników z biszkoptem. W przeciwieństwie do tego ciasta nie robi się ich jednak w piekarniku, a na patelni. Co więcej – nie opadają i jest gwarancja, że zawsze się udadzą. Smakują jednak równie dobrze, co biszkopt.
Przepis: Naleśniki biszkoptowe
Te naleśniki są lekkie jak chmurka i wyśmienicie smakują
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 250 g maki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie produktówNajpierw oddzielcie białka od żółtek, a masło rozpuśćcie w kąpieli wodnej.
- Mieszanie składnikówNastępnie wodę, cukier puder, cukier waniliowy, mleko, żółtka oraz rozpuszczone masło umieśćcie w naczyniu i dokładnie wymieszajcie mikserem.
- Dodawanie mąkiPrzesiejcie mąkę i dodajcie ją do powstałej masy, cały czas mieszając.
- Ubijanie białekBiałka z dodatkiem odrobiny soli ubijcie na sztywną pianę.
- Wyrabianie ciastaDelikatnie połączcie białka z masą (użyjcie do tego łyżki).
- Smażenie naleśnikówWykładajcie ciasto na rozgrzaną patelnię i smażcie naleśniki z obu stron, aż staną się lekko rumiane.
O czym pamiętać, robiąc naleśniki biszkoptowe?
Żeby wasze naleśniki wyszły naprawdę obłędnie lekkie i delikatne, musicie pamiętać o jednej, kluczowej czynności podczas ich przygotowywania. Chodzi o przesianie mąki, zanim dodacie ją do masy. Dzięki temu ciasto na te biszkoptowe naleśniki będzie odpowiednio napowietrzone. Kolejną ważną czynnością jest dokładne ubicie piany z białek – musicie uważać jednak, żeby ich nie „przebić”, dlatego nie możecie robić tego zbyt długo. W przeciwnym razie pęcherzyki powietrza zaczną pękać, a piana straci swoje właściwości – będzie mniej elastyczna i zacznie opadać.
Jak przygotować oryginalne naleśniki?
Nie musicie ograniczać się do przygotowywania naleśników w ich klasycznej formie. Śmiało możecie eksperymentować również z tą potrawą. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie francuskich crêpes, które nie mają sobie równych. Są one bardzo cienkie, a przy tym fantastycznie chrupiące. Tradycyjne ciasto na naleśniki możecie urozmaicić też o płatki owsiane – wyjdą naprawdę bardzo smaczne, a w dodatku będą jeszcze zdrowsze. Możecie też przygotować superszybkie naleśniki bez mąki – wystarczy wymieszać ze sobą trzy produkty: jajka, serek mascarpone i masło, a następnie usmażyć. Dla prawdziwych łasuchów idealnie sprawdzą się z kolei naleśniki budyniowe – do ciasta dorzuca się po prostu jeden budyń w proszku, najlepiej o smaku waniliowym.
Czytaj też:
Z tymi radami dietetyka schudniesz. Poznaj proste zasady komponowania posiłków do walki z nadwagąCzytaj też:
Biorę szklankę płatków owsianych i jabłka. Robię z nich ekspresowe i zdrowe ciasto