Sycące zupy to prawdziwe skarbnice energii i smaku. Są doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Idealnie sprawdzą się jako pożywny posiłek dla całej rodziny. Ja w tym roku postanowiłam poczęstować gości flakami. Myślę, że na pewno docenią taką potrawę, zwłaszcza jeśli przyjdą bardzo głodni. Przygotowanie flaków może być okazją do pochwalenia się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. To danie wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Jak zrobić flaki? Sprawdzony przepis
Flaki są jedną z tradycyjnych, polskich zup. Przygotowuje się ją z wołowych żołądków pokrojonych w cienkie paski, które są długo gotowane i doprawiane różnymi przyprawami. To danie bardzo sycące i aromatyczne, a jego smak doceniają zwłaszcza miłośnicy klasycznych, polskich potraw.
Przepis: Pyszne flaki
Te flaki są doskonale aromatyczne, każdy poprosi o dokładkę
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 kg flaków
- 1/2 kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 20 g majeranku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 20 g mąki
- 1 cebula
- 30 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie flakówNajpierw oczyśćcie i pokrójcie flaki w paski, a następnie na mniejsze kawałki. W najmniejsze paseczki pokrójcie je dopiero po pierwszym, 20-minutowym gotowaniu. Jeśli używacie mrożonych flaków – są już one oczyszczone i wstępnie obgotowane. Musicie wtedy rozmrozić je i gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Należy później odcedzić flaki i ponownie gotować w świeżej i osolonej wodzie przez kolejne 20 minut. Proces ten powtarzajcie do momentu, aż flaki będą miały zapach, który akceptujecie.
- Przyrządzanie wywaruObierzcie wszystkie warzywa poza cebulą i pokrójcie je w niedużą kostkę. Następnie przełóżcie je do dużego garnka, dodajcie kurczaka i gotujcie przez około godzinę – do momentu, aż mięso będzie miękkie. Potem wyjmijcie mięso i pokrójcie w paski. Znowu włóżcie je do garnka, dodajcie przyprawy (poza majerankiem) i odcedzone flaki.
- Dodawanie cebuliObierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Gdy będzie gotowa, dodajcie ją do garnka z flakami.
- Przygotowanie zasmażkiWłóżcie na patelnię mąkę i masło. Smażcie całość do momentu, aż zacznie brązowieć. Wtedy zdejmijcie ją z ognia, dodajcie odrobinę papryki w proszku, dolejcie też odrobinę zimnej wody i wymieszajcie całość. Dodajcie zasmażkę do flaków. Dosypcie też majeranek, doprawcie solą, pieprzem i zagotujcie całość.
Możecie zrobić też flaki bezmięsne – to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Takie wegetariańskie flaczki przygotujecie z boczniaków, ale dobrze sprawdzą się też opieńki czy siedzuń sosnowy.
Jak przyprawić flaki? Ważne wskazówki
Flaki są daniem, które można przyrządzić na wiele sposobów, co pozwala dostosować je do różnych gustów smakowych. Doprawienie flaków to prawdziwa sztuka, a dla niektórych osób może to być sporym wyzwaniem. Odpowiednio dobrane przyprawy potrafią wydobyć z tego dania niesamowity smak i aromat. Warto przede wszystkim postawić na ziele angielskie i liść laurowy – to absolutna podstawa. Trzeba pamiętać też o pieprzu i soli. Smak tej zupy wzbogaci również słodka papryka. Warto dodać także majeranek i gałkę muszkatołową. Flaki wspaniale smakują także z odrobiną sosu sojowego. Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać szczyptę ostrej papryki lub imbiru. Ważne jest jednak, aby nie przesadzić z przyprawami, by nie zagłuszyć naturalnego smaku flaków.
Czytaj też:
Ta sycąca zapiekanka to idealny obiad na Wszystkich Świętych. Zrobię ją dzień wcześniej, a później tylko odgrzejęCzytaj też:
Obłędnie chrupiące schabowe to moje popisowe danie na Wszystkich Świętych. Mam niezawodny sposób na panierkę