Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas zadumy, ale również spotkania z najbliższymi. Zjeżdża się wtedy cała rodzina i oczywiste jest, że chcemy wszystkich ugościć pysznym jedzeniem. Poza ciastem i przekąskami obowiązkowym punktem jest sycący obiad. Ja w tym roku postanowiłam przyrządzić prostą, ale niezwykle smaczną zapiekankę.
Sycąca zapiekanka z mięsem – prosty przepis
Zapiekanka to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, które macie pod ręką, by stworzyć pyszną i pożywną potrawę. Jako podstawy możecie użyć makaronu, ryżu lub warzyw. Ja postanowiłam przygotować musakę, czyli tradycyjne greckie danie. Ta warstwowa zapiekanka przykryta delikatnym sosem beszamelowym podbiła podniebienia wielu smakoszy na całym świecie. Idealnie sprawdzi się na obiad podczas rodzinnych uroczystości. Musaka to danie, którego przyrządzenie wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek.
Przepis: Musaka
Zobaczycie, że każdy poprosi o dokładkę tej zapiekanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 700 g mielonego mięsa
- 2 bakłażany
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki czerwonego wina
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanówNajpierw pokrójcie bakłażany w plastry, a następnie posypcie odrobiną soli i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie umyjcie bakłażany i odsączcie na ręczniku papierowym. Następnie zgrillujcie na patelni plastry bakłażana lub podpieczcie je w piekarniku.
- Duszenie mięsaPosiekajcie cebulę i czosnek, a następnie podsmażcie je na oliwie. Dodajcie mięso mielone, a po kilku minutach także wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, a także odrobinę oregano i cynamonu. Duście mięso na małym ogniu przez około 40 minut.
- Pieczenie zapiekankiW żaroodpornym naczyniu układajcie naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny, sos beszamelowy. Zapiekankę zakończcie ziemniakami i beszamelem. Zapiekajcie całość w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Kluczowy w musace jest beszamel – to właśnie on nadaje zapiekance delikatności. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić idealnie aksamitny sos beszamelowy bez grudek.
Przepis: Sos beszamelowy
Ten sos beszamelowy to prawdziwa uczta dla podniebienia
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 ml mleka
- 50 g twardego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mieszanie masła z mąkąRozpuśćcie masło w rondelku, dodajcie do niego mąkę i mieszajcie przez chwilę.
- Dodanie pozostałych składnikówWolnym strumieniem wlewajcie mleko do rondelka, dodajcie również szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Dodawanie seraŚciągnijcie garnek z palnika, dodajcie ser i wymieszajcie.
Jak zrobić pyszną musakę? Praktyczne wskazówki
Aby sos mięsny był jeszcze bardziej aromatyczny, możecie dodać do niego świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek czy majeranek. Dobrze sprawdzi się też czosnek. Z kolei dla miłośników nieco bardziej pikantnych smaków idealne będzie chili w proszku (dodajcie jednak tylko odrobinę tej przyprawy). Do zapiekanki możecie dodać też inne warzywa, na przykład paprykę, cukinię lub marchewkę. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to zamiast robić samodzielnie sos beszamelowy, śmiało możecie użyć gotowego sosu z torebki. Tradycyjna musaka grecka zawiera mielone mięso jagnięce, ale możecie też eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Zapiekankę podajcie z odrobiną jogurtu naturalnego – danie będzie wtedy jeszcze smaczniejsze. Nie obawiajcie się również dodatku wina do musaki – wyparuje ono w czasie obróbki termicznej. Jeśli potrzebujecie innych pomysłów na pyszny obiad, to możecie przygotować też ekspresowy bigos – idealny na Wszystkich Świętych.
Czytaj też:
Ta zupa to tani i naturalny antybiotyk w płynie. To u mnie obowiązkowy obiad tej jesieniCzytaj też:
Za Magdą Gessler wrzucam to do rosołu. Dodatek podbija smak i poprawia lecznicze właściwości zupy