Rzodkiewka jest znana ludziom od tysięcy lat, bo jedli ją nawet faraonowie. Jeśli spytać o zastosowanie rzodkiewki, to wiele osób od razu pomyśli o twarożku z rzodkiewką albo chrupiących plasterkach na kanapkach. Róża z finezyjnie ponacinanej rzodkiewki zdobiła niejedną sałatkę jarzynową na rodzinnych spotkaniach. Rzodkiewkę można też kisić, gotować czy piec, choć te formy wykorzystania jej w kuchni są w Polsce mniej popularne. Tak samo jest z liśćmi rzodkiewki. To zielony skarb pełen witamin i mikroelementów, który często trafia do śmietnika.
Jak wybierać liście rzodkiewki
Wybierając czerwone lub biało-czerwone rzodkiewki zwracaj uwagę nie tylko na jędrność samego korzenia. Wybierz pęczek, który ma świeże, zielone liście i w całości zabierz do domu. Zwróć uwagę, aby liście nie były pożółkłe, z brzydkimi plamami czy nadgnite. Jeśli masz to szczęście i dysponujesz własnym ogrodem – liście można w zależności od potrzeb skubać z poszczególnych roślin.
Co zawierają liście rzodkiewki
Liście rzodkiewki to nie tylko przysmak, ale źródło zdrowia. Są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo. Zawierają też glukozynolany, które w wyniku procesu trawienia są przekształcane substancje silnie przeciwnowotworowe. W Azji od dawna wykorzystuje się sok z liści w leczeniu żółtaczki. Naukowcy z uniwersytetu w Seulu dowiedli, że podawanie szczurom ekstraktu z liści rzodkiewki, obniża ciśnienie u tych zwierząt.
Właściwości liści rzodkiewki
- wzmacniają odporność
- pomagają zachować młodość skóry
- działają antynowotworowo
- pomagają regulować ciśnienie krwi
- poprawiają przemianę materii
- wspomagają leczenie żółtaczki
- oczyszczają organizm z toksyn
Co zrobić z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki mają lekko ostry, wyrazisty smak. Będą więc świetnym uzupełnieniem sałatek. Można je dodawać do zdrowych koktajli, posiekać i razem z korzeniem dodać do twarożku, ale też np. dodać do jajecznicy. Można ugotować z nich zupę krem (podobnie jak ze szpinaku), albo zrobić pyszne i zdrowe pesto. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Z przepisem warto eksperymentować i tworzyć własne wersje. Zamiast orzechów włoskich można dodać pestki słonecznika lub dyni. W wersji wegańskiej, zamiast koziego sera warto dodać namoczone wcześniej orzechy nerkowca i odrobinę płatków drożdżowych. Pesto z rzodkiewki to zdrowy dodatek do makaronów, kanapek, grzanek. Można go też wykorzystać jako dip do przekąsek.
Czytaj też:
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie

Przepis: Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to zdrowe, proste i smaczne danie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- liście z dwóch pęczków rzodkiewki
- 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 100 gram startego twardego koziego sera
- sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiUmyj i osusz liście rzodkiewki. Czosnek posiekaj na drobniejsze części. Orzechy podpraż na rumiano na suchej patelni.
- Zmiksuj składnikiLiście, oliwę, czosnek, orzechy i ser wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw do smakuDodaj sól i pieprz według uznania. Smak pesto podkręci też sok z cytryny. Pesto z liści rzodkiewki możesz przechowywać w lodówce kilka dni.