Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!

Dodano: 
Liście rzodkiewki
Liście rzodkiewki Źródło: Shutterstock
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.

Rzodkiewka jest znana ludziom od tysięcy lat, bo jedli ją nawet faraonowie. Jeśli spytać o zastosowanie rzodkiewki, to wiele osób od razu pomyśli o twarożku z rzodkiewką albo chrupiących plasterkach na kanapkach. Róża z finezyjnie ponacinanej rzodkiewki zdobiła niejedną sałatkę jarzynową na rodzinnych spotkaniach. Rzodkiewkę można też kisić, gotować czy piec, choć te formy wykorzystania jej w kuchni są w Polsce mniej popularne. Tak samo jest z liśćmi rzodkiewki. To zielony skarb pełen witamin i mikroelementów, który często trafia do śmietnika.

Jak wybierać liście rzodkiewki

Wybierając czerwone lub biało-czerwone rzodkiewki zwracaj uwagę nie tylko na jędrność samego korzenia. Wybierz pęczek, który ma świeże, zielone liście i w całości zabierz do domu. Zwróć uwagę, aby liście nie były pożółkłe, z brzydkimi plamami czy nadgnite. Jeśli masz to szczęście i dysponujesz własnym ogrodem – liście można w zależności od potrzeb skubać z poszczególnych roślin.

Co zawierają liście rzodkiewki

Liście rzodkiewki to nie tylko przysmak, ale źródło zdrowia. Są bogate w witaminę C, fosfor, wapńżelazo. Zawierają też glukozynolany, które w wyniku procesu trawienia są przekształcane substancje silnie przeciwnowotworowe. W Azji od dawna wykorzystuje się sok z liści w leczeniu żółtaczki. Naukowcy z uniwersytetu w Seulu dowiedli, że podawanie szczurom ekstraktu z liści rzodkiewki, obniża ciśnienie u tych zwierząt.

Właściwości liści rzodkiewki

  • wzmacniają odporność
  • pomagają zachować młodość skóry
  • działają antynowotworowo
  • pomagają regulować ciśnienie krwi
  • poprawiają przemianę materii
  • wspomagają leczenie żółtaczki
  • oczyszczają organizm z toksyn

Co zrobić z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki mają lekko ostry, wyrazisty smak. Będą więc świetnym uzupełnieniem sałatek. Można je dodawać do zdrowych koktajli, posiekać i razem z korzeniem dodać do twarożku, ale też np. dodać do jajecznicy. Można ugotować z nich zupę krem (podobnie jak ze szpinaku), albo zrobić pyszne i zdrowe pesto. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Z przepisem warto eksperymentować i tworzyć własne wersje. Zamiast orzechów włoskich można dodać pestki słonecznika lub dyni. W wersji wegańskiej, zamiast koziego sera warto dodać namoczone wcześniej orzechy nerkowca i odrobinę płatków drożdżowych. Pesto z rzodkiewki to zdrowy dodatek do makaronów, kanapek, grzanek. Można go też wykorzystać jako dip do przekąsek.

Czytaj też:
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie

Makaron z pesto

Przepis: Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki to zdrowe, proste i smaczne danie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

  • liście z dwóch pęczków rzodkiewki
  • 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 100 gram startego twardego koziego sera
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiUmyj i osusz liście rzodkiewki. Czosnek posiekaj na drobniejsze części. Orzechy podpraż na rumiano na suchej patelni.
  2. Zmiksuj składnikiLiście, oliwę, czosnek, orzechy i ser wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dopraw do smakuDodaj sól i pieprz według uznania. Smak pesto podkręci też sok z cytryny. Pesto z liści rzodkiewki możesz przechowywać w lodówce kilka dni.