-
Upał? Sięgnij po te owoce i warzywa – zawierają mnóstwo wody
Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie...
Produkty Wideo -
Naukowcy wiedzą, dlaczego wegetarianie mają słabsze kości
Osoby będące na diecie roślinnej mają większe ryzyko złamań kości z powodu obniżonej gęstości mineralnej kości. Badacze postanowili zagłębić się w przyczyny, przez które wegetarianie mają niższą gęstość kości.
DietyProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy pektyna szkodzi zdrowiu? W jakich produktach występuje?
Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są...
DietyProdukty -
Cudowne właściwości białka konopnego. Komu może pomóc?
Ziarno konopi siewnej jest źródłem wartościowego białka roślinnego, które wykazuje wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Białko konopne (proteiny konopne) zaliczane jest obecnie do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym...
Produkty -
Ocet kokosowy – kiedy warto po niego sięgnąć?
Ocet kokosowy doskonale znany jest w Azji, jednak w Polsce dopiero zyskuje grono zwolenników. Tradycyjnie wytwarza się go z pozyskiwanego poprzez nacięcie łodygi palmy kokosowej nektaru palmowego, który poddawany jest procesowi...
ProduktyŻywienie -
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?
Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Co należy jeść podczas chemioterapii?
Podczas leczenia raka wybór jedzenia jest niezwykle ważny. Chemioterapia i radioterapia powodują wiele skutków ubocznych, które mogą się pogorszyć lub poprawić w wyniku jedzenia i picia. Uzupełnienie diety w pożywne pokarmy dostarcza...
Bezpieczeństwo żywności -
Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 2
Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak,...
DietyProdukty -
Czym różni się masa od składu ciała?
Mówiąc o odchudzaniu mamy na myśli utratę zbędnych kilogramów. Jednak proporcje masy mięśniowej i masy tłuszczu w ciele są także ważnym aspektem naszej wagi. Do jego pomiaru stosuje się jednak zupełnie inne metody.
Odchudzanie -
Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni?
Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.
ProduktyŻywienie -
Trądzik u dorosłych. Jakie pokarmy mogą go powodować?
Naukowcy twierdzą, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i składników mlecznych może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku u dorosłych. Produkty takie jak mleczna czekolada, frytki i słodkie napoje mogą przyczyniać się do...
Produkty -
Czy picie wody może być szkodliwe? Lekarz odpowiada
Korzyści z picia wody płynie całe mnóstwo. Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że nic tak jak woda nie ugasi pragnienia. Poza tym dzięki niej jest regulowana temperatura naszego ciała, a także wsparte zostaje nasze trawienie.
Produkty Wideo -
10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija
Wiele naszych ulubionych potraw może wyzwalać i intensyfikować odbijanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie kontroli jest wprowadzenie kilku zmian w diecie. Niektóre pokarmy sprawiają bowiem, że łatwiej nam połykać powietrze, które...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy nasiona dyni mogą pomóc schudnąć?
Nasiona dyni to smaczna i bogata w składniki odżywcze przekąska. Badania pokazują, że oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawa zdrowia serca, a nawet zmniejszenie ryzyka niektórych...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Objawy niedoboru witaminy D u mężczyzn. Co powinno skłonić do badań?
Niedobór witaminy D podobnie objawia się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Okazuje się jednak, że w większym stopniu brak witaminy D w organizmie może odbijać się m.in. na męskiej płodności. Jakie typowe objawy powoduje niedobór...
Produkty -
Kefir wodny. Co to takiego i kto powinien po niego sięgnąć?
Kefir wodny to napój, który podbija serca zwolenników zdrowego odżywiania i stosowania naturalnych metod leczenia różnych dolegliwości. Napój ten nie zawiera w swoim składzie mleka i coraz częściej polecany jest jako zdrowy zamiennik...
Produkty -
Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?
Jeśli lubisz idealnie delikatną kukurydzę, możesz się zastanawiać, jak długo należy ją gotować. Odpowiedź zależy od jej świeżości i słodyczy, a także od tego, czy nadal znajduje się na kolbie, w łusce, czy też ma wyodrębnione same ziarna.
Produkty -
Co zjeść po ciężkim treningu?
Po treningu o dużej intensywności uzupełnij paliwo wysokobiałkowymi, bogatymi w przeciwutleniacze pokarmami. Mogą to być potrawy z jajek, awokado, a także jagody.
-
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nadmiar soli w diecie sprzyja nie tylko nadciśnieniu. Może powodować problemy jelitowe
Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
DietyProdukty -
Jak szybko zmiękczyć masło?
Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.
Produkty