Świeżo wyciskany sok z granatów nie cieszy się tak dużą popularnością jak sok z pomarańczy czy grejpfrutów. A szkoda, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.
Czy fakt, że orzechy są kaloryczne, jest wystarczającym argumentem, by wykluczyć je z codziennej diety? Absolutnie! To jedne z najzdrowszych pokarmów, a ich właściwości są przez wiele osób niedoceniane.
Piperyna to substancja, którą możemy znaleźć w ziarenkach czarnego pieprzu. Wykazuje ona szereg działań prozdrowotnych, dlatego chętnie stosowana jest między innymi w czasie odchudzania. W jaki sposób piperyna oddziałuje na redukcję...
Kwas jabłkowy, a raczej ocet jabłkowy, jest polecanym sposobem na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Czy faktycznie pomaga on schudnąć bez większych wyrzeczeń? Jakie cechują go właściwości prozdrowotne?
Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chętnie sięgamy po nie w sezonie na grzyby leśne i delektujemy się ich smakiem, przygotowując aromatyczne potrawki, sosy, zapiekanki oraz zupy. Jak jeść grzyby, aby sobie nie...
Niedobór żelaza i związana z nim anemia mogą być spowodowane między innymi stosowaniem nieodpowiednio skomponowanej diety. W szczególności na pojawienie się niedoborów żelaza w organizmie wpływają monotonne i wyjątkowo niskokaloryczne...
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – ale czy dwa jabłka mogą być tak samo zdrowe? Zgodnie z najnowszymi badaniami, w dużej mierze zależy to od rodzaju bakterii, które zawiera dany owoc.
Lubisz od czasu do czasu spożyć smaczne chili lub dobrze doprawionego kurczaka tandoori? Ta wiadomość może nie być najlepszą rzeczą, o jakiej się dzisiaj dowiesz. Badania przeprowadzone na przedstawicielach chińskiej populacji wykazały...
Goździki kojarzą nam się głównie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Ta powszechnie dostępna przyprawa, dzięki swojemu specyficznemu, korzennemu zapachowi, idealnie łączy się ze świątecznymi wypiekami. Tymczasem po goździki można (i...
Odchudzanie, aby było skuteczne, musi opierać się na dwóch elementach: aktywności fizycznej i deficycie kalorycznym. Oznacza to, że wcale nie musimy przechodzić na jedną z popularnych, restrykcyjnych diet, a po prostu zmniejszyć...
Kurki to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Idealnie nadają się do sosów i wzbogacają smak wielu dań. Niektórzy cały rok z wytęsknieniem czekają na jajecznicę z kurkami, a ta właśnie latem smakuje najlepiej. Dowiedz...
Dieta paleo jest jedną z najpopularniejszych diet. W teorii nie ma odchudzać, choć spadek masy ciała często jej towarzyszy. Dieta paleo opiera się na zasadach żywienia naszych przodków i jak można się domyślić – obfituje w mięso i...
Będąc w ciąży należy „jeść dla dwojga”, ale absolutnie nie „za dwoje”, co często podkreślają lekarze i dietetycy. Jednak wokół żywienia kobiet ciężarnych narosło sporo mitów. Co jeść, a czego unikać?
Niedobór witaminy C jest w dzisiejszych czasach niemożliwy. Oczywiście, tylko teoretycznie. Jeśli jednak w naszej diecie nie występują warzywa i owoce (choćby w minimalnych ilościach), możemy zmagać się z różnymi, bardzo poważnymi...
Czarnuszkę kupimy na dziale z przyprawami. To maleńkie, czarne ziarenka, których używa się w niedużych ilościach. Nadają potrawie charakterystyczny smak, ale to nie jedyna ich zaleta. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje czarnuszka?
Jak zminimalizować ryzyko rozwoju raka? Czynnikem, na który mamy wpływ, jest nasza dieta. Warto wiedzieć, które produkty powinny się znaleźć w naszym codziennym menu.
Mrożonki mogą być cennym składnikiem naszej diety. W większości są one dobrym źródłem obecnych w warzywach oraz owocach witamin i minerałów. Do diety można też włączyć np. mrożone ryby i owoce morza, jednak priorytetem powinna być zawsze...
Diety o niskiej zawartości węglowodanów są bardzo korzystne dla zdrowia. Mogą pomóc zapobiec wystąpieniu wielu poważnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i zespół metaboliczny. Jednak istnieje cały szereg mitów dotyczących tej...
Tłuszcz nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Przeciętny konsument ma zakodowane w głowie, że tłuszcz tuczy, sprzyja chorobom serca i obciąża wątrobę. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Najważniejsze bowiem jest to, po jakie tłuszcze...