5 zalet spożywania nasion selera. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!

5 zalet spożywania nasion selera. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!

Dodano: 
Roślina
Roślina Źródło:Pexels / Akil Mazumder
Wiele roślin charakteryzują niebywałe właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest seler – a w tym także jego nasiona. Dlaczego są takie wyjątkowe?

Podobnie jak kalafior i jarmuż, seler jest warzywem, które nie potrzebuje specjalistów od reklamy, by przekonać ludzi o swojej niezwykłości. W ciągu ostatniej dekady, dzięki upowszechnieniu się soku z selera i selera naciowego jako przekąski, stał się podstawą pożywienia wpływającego na dobre samopoczucie. Ale jest też inny aspekt selera, który został prawie przeoczony: nasiona selera.

Czytaj też:
Czy burgery mogą być zdrowe?

Czym są nasiona selera?

Nasiona selera, które pochodzą z dzikich roślin selera, są od dawna używane jako powszechny składnik do marynat – i to nie bez powodu. – Zdobywające popularność nasiona selera pochodzą z selera dzikiego, podobnego do selera komercyjnego, który znajdujemy w sklepach, i mają mocniejszy i bardziej ziemisty smak – mówi dietetyk Kelly Jones.

Jednak nasiona selera są również powiązane z kilkoma korzyściami zdrowotnymi; jest podstawą medycyny ajurwedyjskiej i innych tradycyjnych ziołowych praktyk leczniczych stosowanych w leczeniu różnych dolegliwości, od ogólnych stanów zapalnych po zapalenie stawów. Chociaż Jones twierdzi, że potrzeba więcej badań naukowych, aby jednoznacznie poprzeć te zastosowania, istnieją pewne całkiem uzasadnione korzyści z nasion selera, które sprawiają, że przyprawa jest warta posiadania w swojej spiżarni. Oto, co musisz wiedzieć.

1. Mogą poprawić ciśnienie krwi
Badanie na szczurach wykazało działanie przeciwnadciśnieniowe, ale potrzebne są dalsze badania na ludziach. Jednak nasiona selera mają pewne właściwości, w tym wapń (który wspomaga skurcze serca) i kwas kawowy (który jest diuretykiem), które mogą przyczynić się do poprawy ciśnienia krwi.

2. Są bogate w żelazo
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości, która najczęściej dotyka kobiety, dzieci i sportowców. Może to prowadzić nie tylko do niskiego poziomu energii fizycznej i psychicznej, ale także do osłabienia układu odpornościowego. Łyżka nasion selera zawiera 17 procent zalecanej dziennej wartości żelaza, co jest znaczącą wartością dla grup ryzyka lub tych, którzy chcą zwiększyć poziom hemoglobiny.

3. Mogą złagodzić zapalenie stawów
Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center sugeruje, że nasiona selera mogą być stosowane w leczeniu zapalenia stawów i dny moczanowej, a także w zmniejszaniu stanu zapalnego, ze względu na ich potencjalne właściwości moczopędne. Dlatego, jeśli masz problemy ze stawami i stan zapalny, może to pomóc złagodzić napięcie i przynieść ulgę.

4. Zawierają przeciwutleniacze
Efekty przeciwutleniające są widoczne w nasionach selera, gdy są stosowane jako część ogólnej zbilansowanej diety bogatej również w inne przeciwutleniacze. W niewielkim badaniu przeglądowym znaleziono kilka silnych przeciwutleniaczy w nasionach selera, które mogą chronić organizm. Ponieważ jednak istnieją dziesiątki tysięcy przeciwutleniaczy, które działają razem, aby chronić komórki przed uszkodzeniami i spowolnić postęp chorób związanych z wiekiem, ważne jest, aby mieć zróżnicowaną dietę pełną owoców, warzyw i chudego białka.

5. Mogą wzmocnić twoje kości
Nasiona selera mogą wspierać zdrowie kości, ponieważ porcja zawiera ponad 10 procent dziennej dawki wapnia i prawie 10 procent dziennej dawki magnezu. Wapń i magnez mogą pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy, złamań i urazów, więc połącz nasiona selera z innymi pokarmami wzmacniającymi kości, takimi jak ser i jogurt, liściaste warzywa i ryby, aby uzyskać najlepsze korzyści.
Czytaj też:
Czy oliwki są dobre na odchudzanie? Odpowiedź może zaskoczyć
Czytaj też:
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?