-
Obiad z resztek – czy może być zdrowy? Radzi Daria Ładocha
Jedni mówią na to „podsumowanie tygodnia”, inni po prostu „obiad z resztek”. Miłośnicy stylu zero waste z powodzeniem wykorzystują różne niedojedzone produkty i dania. Sprawdź, jakimi pomysłami podzieliła się Daria Ładocha.
ProduktyŻywienie Wideo -
5 mitów na temat mięsa
Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zwolennicy będą podawać argumenty „za”. Weganie nie zostawią na mięsie suchej nitki. Nie wiesz, co powinieneś wiedzieć na temat mięsa? Oto 5 popularnych mitów.
ProduktyŻywienie Wideo -
Czosnek nie leczy raka, ale czy może przed nim chronić?
O ile masz zdrowy układ pokarmowy, warto dołączyć do swoich posiłków czosnek. Nie chodzi wyłącznie o witaminy, w który jest bogaty. Sporo badań wskazuje, że osoby, które go często jedzą, rzadziej chorują na raka niż te, w których diecie...
Produkty -
Jak przyrządzić kaczkę? Swoje triki zdradza Piotr Kucharski
Kaczka kojarzy nam się z wykwintną kolacją w gronie najbliższych, dlatego większość z nas je ją sporadycznie. Trzeba też przyznać, że jej przyrządzenie wymaga pewnych umiejętności.
ProduktyŻywienie Wideo -
Masz ogromną chęć na słodycze? Sprawdź, co to może oznaczać
Nieustannie masz ochotę na coś słodkiego? Masz już tego dość? A może widzisz efekty na wadze? Nie bagatelizuj tego problemu, bo im później będziesz zwlekał z walką z uzależnieniem od cukru, tym będzie ci trudniej.
ProduktyŻywienieOdchudzanie Wideo -
Kwasy omega-3 – czy podnoszą ryzyko raka prostaty?
Nowe badania pokazują, że kwasy omega-3 mogą nadal chronić przed śmiercią związaną z chorobami serca bez ryzyka raka prostaty. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w żywności, takiej jak ryby i siemię lniane, oraz w suplementach diety,...
Żywienie -
Dieta roślinna a choroba Alzheimera. Nowe badania
Nowe badania wykazały, że przestrzeganie diety bogatej w żywność pochodzenia roślinnego i niskiej zawartości produktów zwierzęcych w wieku średnim wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych w późniejszym życiu.
ProduktyDiety -
Lubisz ostre potrawy? Sprawdź, jaki mają wpływ na twój organizm
Miłośnicy ostrych potraw nie boją się nawet brać udziału w konkursach, polegających np. na zjedzeniu jak największej liczby ostrych papryczek. Takie konkurencje u niektórych już na samą myśl wzbudzają odruch wymiotny i dreszcze. Czy...
ProduktyŻywienie Wideo -
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? 5 cennych rad na start
Każdy z nas prowadzi jakąś dietę, ponieważ słowo to oznacza sposób odżywiania. Nasza dieta może być zdrowa lub nie – wszystko zależy od tego, jakie produkty w niej przeważają. Chcesz jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Dobrze...
DietyProduktyŻywienie Wideo -
Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą
Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z...
ProduktyŻywienie Wideo -
Jakie są korzyści z picia yerba mate?
Yerba mate to kofeinowa herbata wytwarzana z liści Ilex paraguariensis, ostrokrzewu występującego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Oprócz wyraźnego smaku yerba mate jest bogata w witaminy, aminokwasy i polifenole, związki...
ProduktyŻywienie -
Mleko – jaki rodzaj wybrać?
Mleko jest popularnym składnikiem codziennej diety wielu osób na całym świecie. Jaki rodzaj tego napoju wybrać, by cieszyć się najlepszymi dla naszych potrzeb właściwościami?
ProduktyŻywienie -
Cudowne właściwości imbiru, o których mogłeś nie wiedzieć
Po napar z imbiru sięgają przede wszystkim kobiety w ciąży, które zmagają się z porannymi mdłościami. Jednak nie tylko one mogą korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, co potrafi ta niezwykła roślina.
Produkty Wideo -
Awokado pozwoli wyleczyć cukrzycę typu 2?
Według badań na myszach cząsteczka tłuszczu występująca jedynie w awokado wykazuje oznaki wzmocnienia wrażliwości na insulinę.
ProduktyŻywienie -
Nie lubisz warzyw? Winne mogą być twoje geny
Niektóre geny mogą sprawić, że warzywa smakują bardziej gorzko dla niektórych osób. „Gen smaku” może wpływać na to, jak ludzie postrzegają różne smaki. Czułość kubków smakowych zmniejsza się wraz z wiekiem, więc nawet najbardziej...
Żywienie -
5 produktów spożywczych, które pomogą w walce z przeziębieniem
W sezonie jesienno-zimowym chorujemy zdecydowanie częściej. Nawet zwykłe przeziębienie potrafi niekiedy zwalić z nóg i wyłączyć nas z życia na kilka dni. Jak zwalczyć nieprzyjemne objawy i szybko dojść do siebie?
Produkty Wideo -
Jak przekonać się do kaszy jaglanej? Te przepisy oczarują każdego
Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Warto włączyć ją do codziennej diety, ale trzeba wiedzieć, jak ją przygotować, żeby faktycznie nam zasmakowała.
ProduktyŻywienie Wideo -
6 zdrowotnych korzyści, jakie wynikają z bycia weganinem
Dieta wegańska staje się coraz popularniejsza i nie tylko ze względów moralnych. Szereg badań potwierdza, że diety oparte na produktach roślinnych mają rewelacyjny wpływ na zdrowie.
DietyProdukty Wideo -
Przedszkolak nie musi chorować. Jak wzmocnić odporność dziecka dietą?
Jesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dziecięcy, jest bardziej podatny na przemarznięcie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na...
Żywienie -
Dlaczego większość z nas je za mało owoców i warzyw? Psycholog wyjaśnia
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości...
ProduktyŻywienie -
Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.
ProduktyŻywienie Wideo