Trenujesz, ale efektów nie widać? Być może po ćwiczeniach sięgasz po nieodpowiednie produkty spożywcze, które powodują przybieranie na wadze i blokują efekty treningowe. Sprawdź, czego nie należy jeść po treningu i jakie są zasady...
Detoks, detoksykacja organizmu, dieta oczyszczająca – terminy te odmieniane są przez wszystkie przypadki, jednak w ostatnich latach równie modne stało się odkwaszanie organizmu. Czy detoks alkaliczny jest na naprawdę potrzebny? W jakim...
Zdrowa pizza – czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, choć pizza, nawet w zdrowej wersji, nie powinna przecież stanowić podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę w zdrowej diecie jest miejsce także dla dań zaliczanych do fast foodów,...
Warzywa są podstawą zdrowej diety. Jedząc je często, najlepiej do każdego posiłku, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń dietozależnych oraz zadbać o utrzymanie właściwej masy ciała. Jakie warzywa warto jeść...
Warzywa są niskokaloryczne, za to bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Ponadto wiele z nich charakteryzuje się małą zawartością cukru i wysoką – błonnika, dlatego mogą być z powodzeniem spożywane na...
Eksperci twierdzą, że wiele osób zmaga się z licznymi stanami zapalnymi, ponieważ jedzą za dużo i zbyt często. Pomóc w walce z nimi może post przerywany.
Krewetki można kochać, albo nienawidzić. Jedni mogą jeść je garściami, innych ogarnia obrzydzenie, gdy tylko pojawią się na stole. Bez wątpienia – nie da się przejść obok nich obojętnie. Pytanie brzmi, czy faktycznie mają właściwości...
Jesienna plucha, więc czas pomyśleć o witaminie słońca – witaminie D. Eksperci szacują, że 90 proc. Polaków ma jej niedobór. A to oznacza słabsze kości i mięśnie, gorszą odporność, słabsze zęby, wyższe ryzyko chorób układu krążenia.
Ziołolecznictwo kojarzy nam się raczej z odległymi zakątkami Polski, gdzie duch cywilizacji na dobre się nie rozgościł. Tymczasem nawet w mieście można i warto zbierać lecznicze zioła.
Ludzie piją różne herbatki, aby lepiej radzić sobie z łagodzeniem problemów trawiennych i innych chorób od tysięcy lat. Co warto pić, by nic nie zalegało w układzie pokarmowym?
Rak płaskonabłonkowy skóry należy do jednych z najczęściej występujących nowotworów. Naukowcy odkryli, że odpowiednia podaż witaminy A może zmniejszyć ryzyko występienia tego nowotworu.
Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
Fluor jest minerałem, który łatwo wchodzi w interakcję z kośćmi i zębami, dlatego jest stosowany w stomatologii w celu zabezpieczania szkliwa. Przyjmuje się ponadto, że fluor dodany do wody pitnej nie tylko zapobiega próchnicy zębów, ale...
Dania azjatyckie w Polsce kojarzą się głównie z barami szybkiej obsługi, a co za tym idzie – z niezbyt zdrową kuchnią. Czy faktycznie dania te mają negatywny wpływ na zdrowie i lepiej ich unikać? Prawda może cię zaskoczyć.
Stan zapalny jest reakcją organizmu na podrażnienia, infekcje i różnorakie obrażenia. Krótkotrwałe stany zapalne chronią organizm i są oznaką walki z chorobą, jednak kiedy jest mowa o ich przewlekłym występowaniu, stają się szkodliwe....
Białko jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym. Dieta bogata w produkty białkowe niesie wiele zalet, w tym możliwość utraty masy ciała i jednocześnie zwiększenia masy mięśniowej. Jednak niektórzy ludzie mogą uznać, że zdrowe źródła...
Jeżeli lubisz czasem schrupać smaczne jabłko, a twoim ulubionym napojem jest zielona herbata, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy twierdzą, że produkty bogate w flawonoidy, takie jak właśnie jabłka i zielona herbata, mogą...
Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Wiele osób uważa, że sprzyjają tyciu. Tymczasem to nie one są źródłem zbędnych kalorii, a dodatki, które im towarzyszą, jak śmietana, skwarki czy tłuste sosy. Sprawdź, jak zrobić prostą sałatkę...
Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka oporności na insulinę i cukrzycy. Ale w jaki sposób i dlaczego nadmierna masa ciała napędza tę przemianę metaboliczną?
Niebieskie owoce swój żywy kolor zawdzięczają związkom roślinnym zwanym polifenolami. Jednak odpowiadają one nie tylko za to ciekawe zabarwienie. Dlaczego owoce w niebieskim kolorze są takie dobre dla naszego zdrowia?
Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?