-
Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego
Wiele dowodów wskazuje, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia, masę ciała i metabolizm. Nowe badania sugerują, że przyczyną jest pozytywna zmiana mikrobiomu jelitowego.
DietyOdchudzanieProduktyMikołaj Kamiński
-
Jaka dieta najlepiej wspiera płodność?
Dietetyczki Zosia Mazurek-Dudek i Anna Mazur-Gajo, które zmagały się z niepłodnością, opowiedziały o diecie, która wspomaga płodność. Jakie produkty są najlepsze, a jakich unikać?
ProduktyDiety Wideo -
Czy jedzenie jednego jajka dziennie jest dobre dla zdrowia serca? Nowe badania
Dobra wiadomość dla miłośników jaj. W nowym badaniu stwierdzono, że spożywanie jednego jajka dziennie może nie zwiększyć znacząco poziomu cholesterolu lub ryzyka chorób serca.
ProduktyDiety -
Sztuczne słodziki w połączeniu z węglowodanami mogą być bardziej szkodliwe niż same słodziki
Wpływ sztucznych substancji słodzących na mózg i ostatecznie także na metabolizm był przedmiotem gorących dyskusji w ostatnich latach. Niektóre badania wykazały niekorzystny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi, podczas gdy inne nie.
ProduktyDietyOdchudzanie -
Przyjmowanie antyoksydantów z dietą poprawia funkcje płuc u dzieci
Antyoksydanty to substancje, które ograniczają działanie wolnych rodników, mogących uszkadzać molekuły w zdrowych komórkach. Nowe badanie ze Szwecji pokazuje, że przyjmowanie antyoksydantów z dietą może wpływać pozytywnie na prawidłową...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy cukier z owoców jest szkodliwy?
Cukier owocowy, czyli fruktoza to naturalnie występujący cukier prosty, który odpowiada za słodki smak owoców, miodu oraz naturalnych przetworów owocowych np. soków i dżemów. Fruktoza znajduje się w składzie także innych produktów...
Produkty -
Dieta w Fenyloketonurii – dlaczego jest tak ważna?
Fenyloketonuria to jedna z wrodzonych chorób metabolicznych. W tym przypadku mamy do czynienia z niewłaściwą przemianą jednego z ważnych aminokwasów, czyli fenyloalaniny. Jest to choroba dziedziczna, która przekazywana jest wraz ze...
Produkty -
5 zasad przechowywania warzyw i owoców
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą...
Produkty -
Otręby na śniadanie, czyli zdrowy i smaczny sposób na rozruszanie trawienia
Jedni nie wyobrażają sobie, że mogliby wyjść z domu bez śniadania, inni nie wcisną w siebie nic o poranku. Dla jednych i drugich pokazujemy, jak przyrządzić zdrowe i smaczne jedzenie, które pobudzi trawienie. Dla pierwszych będzie to...
ProduktyDietyOdchudzanie Wideo -
Co potrafi aloes? Niesamowite właściwości, o których niewiele osób wie
Aloes jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od dawna. Jego cudowne właściwości sprawiają, że znajduje się także w składzie kosmetyków. Co potrafi i dlaczego większość kobiet powinna się z nim zaprzyjaźnić?
Produkty Wideo -
Dlaczego warto jeść śledzie? Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Sięgamy po nie przez cały rok. Jedni je kochają, inni omijają szerokim łukiem. Dlaczego warto je spożywać?
Produkty Wideo -
Dlaczego kobiety powinny regularnie jeść orzechy włoskie?
Według nowych badań regularne spożywanie orzechów jest związane ze zdrowiem i długowiecznością u kobiet. Analiza dotyczyła pań między 50. a 60. rokiem życia.
ProduktyŻywienie -
Ta dieta poprawia odporność i zdrowie jelit u osób starszych
Nowe badania wykazały, że osoby starsze, które przez rok stosowały dietę śródziemnomorską, miały zdrowsze mikrobiomy jelit i poprawiły odporność.
DietyProdukty -
Jak zrobić idealne krokiety? Swój przepis zdradziła Marieta Marecka
Większość z nas kupuje gotowe krokiety – znajdziemy je w dziale garmażeryjnym. Najczęściej do wyboru mamy krokiety z mięsem lub kapustą i grzybami. Krokiety warto jednak zrobić samodzielnie, choćby po to, by uniknąć panierki, która na...
ProduktyŻywienie Wideo -
Genialna czarnuszka. Dlaczego warto dodawać ją do wszystkiego?
Czarnuszka nadaje potrawie charakterystyczny smak, dlatego nie każdy za nią przepada. Warto się jednak przełamać, ponieważ te niepozorne ziarenka są prawdziwą skarbnicą związków odżywczych.
Produkty Wideo -
BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać?
Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.
Produkty Wideo -
Jedz na zdrowie
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością – zalecał Hipokrates. Oto trzy produkty, które nie tylko odżywiają, lecz także leczą.
ŻywienieDietyProdukty -
Suplementy na miarę XXI wieku
O niedoborach pokarmowych i ich niebezpiecznych konsekwencjach mówi się wiele. O suplementach również. Pytanie, jak wybrać te, które faktycznie pomogą zlikwidować niedobór?
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
1000, 1200, 1400, a może więcej? Ile kalorii jeść, by schudnąć?
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć? Nie ma jednej, uniwersalnej i sprawdzającej się w każdym przypadku odpowiedzi na to pytanie. Dieta odchudzająca powinna być zawsze dobierana w sposób indywidualny, bo tylko wówczas okaże się skuteczna....
DietyOdchudzanieProduktyŻywienie -
Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować?
Dieta ubogoresztkowa (dieta niskobłonnikowa) to jedna z diet leczniczych, które stosuje się w przypadku osób cierpiących na niektóre schorzenia układu pokarmowego. Dzięki diecie, która zawiera śladowe ilości błonnika, możliwe jest...
ŻywienieDietyProdukty -
Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Lista do zapamiętania
Chemia w żywności to fakt. Niestety, większość produktów spożywczych, które są przez nas powszechnie spożywane, ją zawiera. Nie wpływa to pozytywnie na nasz stan zdrowia, co potwierdzają liczne badania, jednak wpływ różnych „E” na...
ProduktyDietyŻywienie