-
Jak zrobić idealny krupnik? Swój sekret zdradza Andrzej Polan
W okresie jesienno-zimowym ciepłe, rozgrzewające i treściwe zupy cieszą się ogromną popularnością. Tylko dzieci jakoś niechętnie po nie sięgają. Jak zrobić idealny krupnik, który z przyjemnością zjedzą także maluchy? Swój przepis...
DietyProduktyŻywienie Wideo -
Niespodziewani goście? Grzegorz Zawierucha udowadnia, dlaczego warto mieć w lodówce ciasto francuskie
Ciasto francuskie możemy kupić właściwie w każdym, większym sklepie spożywczym. Przechowuje się je w lodówce, a dzięki stosunkowo długiemu terminowi ważności, może uratować nas, gdy pojawią się niespodziewani goście. Największą jego...
ProduktyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Czy warto przerzucić się na kawę zbożową?
Dzień bez aromatycznej, czarnej kawy to dla wielu osób dzień stracony. Prawdziwy dramat zaczyna się wówczas, gdy ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z ulubionego napoju. Co wtedy zrobić? Można przerzucić się na kawę zbożową, która...
ProduktyŻywienie -
5 powodów, dla których możesz potrzebować preparatów multiwitaminowych
Prawdopodobnie słyszałeś, że multiwitaminy nie wydłużą ci życia. Ale co z jego poprawą? Biorąc pod uwagę, że 9 na 10 z nas nie otrzymuje wszystkich potrzebnych składników odżywczych z pożywienia, przydałaby się nam odrobina doładowania....
Żywienie -
Niedobór magnezu – objawy i metody przeciwdziałania
Magnez bierze udział w wielu procesach w organizmie. To sprawia, że niedobór magnezu jest trudny do zidentyfikowania, ponieważ wygląda na wiele innych chorób. Objawy obejmują arytmie serca, depresję, problemy trawienne, skurcze mięśni...
Żywienie -
Mniej białka i siarki w diecie – gwarancją dłuższego życia?
Wydaje się, że wszyscy są zainteresowani jakąś dietą ograniczającą kalorie, aby zwiększyć szanse na dłuższe życie przy mniejszej liczbie chorób przewlekłych. Ale co jeśli możesz uzyskać takie same korzyści związane z długowiecznością bez...
Żywienie -
Jak nieprzetworzone mięso, drób i ryby wpływają na układ krążenia i ryzyko śmierci?
Eksperci wiedzą, że przetworzone czerwone mięso może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci. Ale czy nieprzetworzone mięso, ryby i drób są mniej szkodliwe?
Produkty -
Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody
Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
ProduktyŻywienie Wideo -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sok z kiszonych buraków może nie brzmi zachęcająco, ale wystarczy poznać jego właściwości, by chociaż spróbować się go napić.
ProduktyŻywienie Wideo -
„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?
Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.
ProduktyŻywienie Wideo -
Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia
Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w...
Żywienie -
Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę?
Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey pokazał swój przepis na idealne gołąbki. Jak przygotowuje kapustę?
ProduktyŻywienie Wideo -
Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii?
Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?
ProduktyŻywienie Wideo -
Jakie przekąski są najlepsze dla naszej wątroby?
Nasz wątroba nieustannie wykonuje ciężką pracę. Choć sama w sobie nie boli, gdy się powiększy i zacznie uciskać inne narządy i powłoki brzuszne, będzie dawać o sobie znać. Sprawdź, jakie są objawy przeciążenia wątroby i jakie przekąski...
Produkty Wideo -
Jedz i chudnij
Jeśli 1 stycznia zaczęłaś się odchudzać, powinnaś już widzieć pierwsze efekty. Waga ani drgnęła, a może wręcz wzrosła? Czas zmienić taktykę.
ŻywienieOdchudzanieDietyAlicja Kowalczyk
-
Dieta teksańskich strażaków. Sprawdź, czy jest dla ciebie
Dieta teksańskich strażaków (dieta TS) to kolejna kuracja odchudzająca, która ma zapewnić szybką redukcję zbędnych kilogramów oraz poprawę stanu zdrowia. Czy warto zdecydować się na jej stosowanie? Na czym polega dieta teksańskich...
DietyProdukty -
Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki
Dieta przeciwzapalna nie jest jedynie sposobem na zredukowanie zbędnych kilogramów. Jest to przede wszystkim dieta prozdrowotna, która pozwala poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy...
DietyProdukty -
Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad
Lubisz sushi? A może ciągle nie możesz się przełamać, by spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteś w pierwszej, czy w drugiej grupie, sprawdź, jakich błędów podczas jedzenia sushi popełniać nie wypada.
ProduktyŻywienie Wideo -
Podjadanie poza ustalonymi posiłkami szkodzi nam bardziej niż obfite danie
Tu jeden cukierek, tam garść orzechów czy plasterek żółtego sera. Ni to przekąska, ni podwieczorek. Nie ma co ukrywać – masz problem z podjadaniem.
DietyOdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Wołowe czy wieprzowe? Jakie mięso będzie najlepsze na pulpety?
Wiele osób, chcąc przygotować pulpety lub klopsy, wybiera jak najchudsze mięso, głównie z indyka. Tymczasem kucharz radzi, by wybrać wołowe lub wieprzowe i wskazuje konkretny rodzaj mięsa.
OdchudzanieProdukty Wideo -
Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?
Najlepsza pomidorowa to ta, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. W teorii wydaje się, że jest to jedna z najprostszych zup, tymczasem nie zawsze wychodzi idealnie.
ProduktyŻywienie Wideo