-
Przesadziłeś z jedzeniem? Tak poprawisz pracę układu pokarmowego po świętach
Zarzekałeś się, że w te święta będzie inaczej, jednak znów sobie zbytnio pofolgowałeś? Teraz masz wyrzuty sumienia i czujesz się ociężale? Czas zadbać o układ pokarmowy, a w tym pomoże ci kilka popularnych produktów.
ProduktyŻywienie Wideo -
Zostało ci sporo jedzenia po świętach? Zobacz, czego nie można trzymać w lodówce
Zasadniczo wkładamy żywność do lodówki, aby dłużej została świeża. Jednak są wyjątki – pokarmy, którym szkodzą niskie temperatury.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Spożywaj często te produkty, jeśli chcesz mieć zdrową i piękną skórę
Odżywianie jest ważne dla zdrowia. Zła dieta może zakłócać metabolizm, spowodować przyrost masy ciała, a nawet uszkodzić narządy, takie jak serce i wątroba. To, co jesz, wpływa również na inny organ: twoją skórę.
ProduktyŻywienie -
Oto, co może się wydarzyć po zjedzeniu kurkumy
Kurkuma jest znana ze swoich przeciwzapalnych właściwości, ale w jaki sposób działa na organizm? Sprawdź, co konkretnie powoduje kurkuma.
Produkty -
Jedzenie awokado powiązane z lepszym mikrobiomem jelit
Naukowcy znaleźli dowody, że awokado wpływa na fizjologię układu pokarmowego, a także na skład i funkcje metaboliczne mikrobioty jelitowej.
Żywienie -
Prosty przepis na pieczone ziemniaki. Zobacz, jak je przygotować
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – oto idealne pieczone ziemniaki. Ale jak je przygotować? Przeczytaj przepis i porady ekspertów.
Bezpieczeństwo żywności -
Dzieci z fenyloketonurią, które rodzą się w Polsce, mają pecha
Dzieci z fenyloketonurią (PKU), które rodzą się w Polsce, mają pecha. Gdyby urodziły się w innym kraju Unii Europejskiej, miałyby szerszy dostęp do leczenia – w Polsce możliwości są ograniczone, szczególnie w świetle ostatnich zmian.
Produkty -
Tęczowa dieta, czyli jak barwa warzywa wpływa na jego właściwości
Jesz tylko kilka warzywa i owoców? Zatem nie możesz powiedzieć, że twoja dieta jest zbilansowana. Barwa warzyw i owoców ma znaczenie, a im bardziej kolorowa jest nasza dieta, tym więcej składników odżywczych dostarczamy do organizmu.
ProduktyŻywienie Wideo -
Krokiety z kapustą i grzybami sprawdzą się na wigilijnym stole. Przepis siostry Anastazji
Tradycyjne krokiety wypełnione są mięsem, jednak to te z kapustą i grzybami będą idealnym daniem na postną kolację wigilijną.
Produkty -
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach połączenia miodu z cynamonem. Sprawdźmy, czy słusznie
Miód i cynamon to dwa naturalne składniki o wielu właściwościach zdrowotnych. Niektórzy twierdzą, że ich połączenie może wyleczyć prawie każdą chorobę. Czy rzeczywiście tak jest?
Żywienie -
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W...
ProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościŻywienieEwelina Celejewska
-
Ciasto na pierogi od Magdy Gessler. Ten przepis zawiera tylko 3 składniki
Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto na pierogi? Sprawdź, jak robi to guru polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler.
Produkty -
Anna Starmach zdradza przepis na śledzie w śmietanie. Internauci: To jest pyszne!
Sałatka śledziowa to popularna potrawa na wigilijnych stołach. Sprawdź przepis na śledzie w śmietanie prosto od blogerki kulinarnej Ani Starmach.
Produkty -
Magnez to pierwiastek powszechnie spotykany w żywności. Sprawdź, jakie korzyści daje jego suplementacja
Magnez to jeden z często pomijanych, a niezwykle ważnych pierwiastków, które pomagają nam zachować dobre zdrowie. Dlaczego warto dostarczać go organizmowi z pożywienia?
ProduktyŻywienie -
Tradycyjny przepis na rybę po grecku. Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole
Zaletą ryby po grecku jest to, że możesz użyć właściwie dowolnej ryby – dorsza, morszczuka, czy pangi i przygotować ją z 3-dniowym wyprzedzeniem.
Produkty -
Wiemy, co jeść, by zachować zdrowie mózgu
Badania wskazują, że zła dieta może powodować utratę kluczowych strukturalnych i funkcjonalnych elementów mózgu, powiedziała, wraz z większą podatnością na starzenie się mózgu i demencję.
Produkty -
Każdego dnia jedz awokado. Oto powód
Każdy dietetyk przyzna, że awokado jest skarbnicą składników odżywczych. Ostatnie badania wykazały nawet, że warto jeść je każdego dnia.
ProduktyDiety Wideo -
Ten napój pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Na pewno masz go w domu
Picie herbaty może obniżyć ciśnienie krwi? Tak wykazały badania przeprowadzone przez Uniwersytety Reading i Cambridge. Okazuje się, że pozytywny wpływ na zdrowie mają produkty bogate we flawonoidy. Zalicza się do nich m.in. herbata,...
Produkty Wideo -
Naukowcy: Wchłanianie witaminy D zależy od jelit
Okazuje się, że do wzrostu witaminy D w organizmie prowadzi zawarty w jelitach maślan. Im zdrowsze jelita, tym lepsze wchłanianie witaminy D.
Produkty -
Je dwa posiłki dziennie od trzech lat. Twierdzi, że to jego sposób na mięśnie
Aseel Soueid jest kulturystą i youtuberem, który ćwiczy 6 razy w tygodniu, a także nagrywa filmiki na temat odżywiania.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności WideoGaleria -
Por – warzywo niby znane, ale niedoceniane. Ma wiele właściwości zdrowotnych
Por to taki gorszy brat cebuli i czosnku. Należy do tej samej rodziny – roślin czosnkowatych, ale sięgamy po niego rzadziej. Warto się jednak do pora przekonać i poznać jego właściwości zdrowotne.
Żywienie