Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
Cukinia jest bogata w żelazo, potas i magnez. Jest też skarbnicą beta-karotenu, witaminy C, K, PP i B1. Doskonale wpływa na nasz układ pokarmowy i system immunologiczny. Odkwasza organizm, redukuje stres, a na dodatek świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko, choć mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można z niej zrobić wyśmienity deser.
Ciasto z cukinii – błyskawiczny przepis
Przepis: Ciasto z cukinii
Przepis
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 120
Składniki
- szklanka mąki
- 2-3 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka oleju rzepakowego
- pół kostki rozpuszczonego masła
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka stołowa gęstego jogurtu (lub śmietany)
- 1 duża cukinia starta na drobne kawałki
- rozpuszczona czekolada do polewy
Sposób przygotowania
- Krok pierwszyW jednym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki, a w drugim łączymy ze sobą pozostałe – mokre, do których dokładamy jajka i cukier (można zastąpić go zdrowszymi zamiennikami, np. stewią lub erytrytolem), a potem resztę mieszanki sypkich dodatków.
- Krok drugiDo powstałej w ten sposób masy dokładamy drobno posiekaną cukinię oraz kawałki czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Krok trzeciW osobnym rondelku przygotowujemy polewę czekoladową (jeśli chcemy, ale można to pominąć) i smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Smacznego!
Czytaj też:
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynęCzytaj też:
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Źródło: Zdrowie WPROST.pl