-
Dlaczego warto pokochać imbir. O tym mogłeś nie wiedzieć
Imbir nie każdemu smakuje ze względu na specyficzny zapach i smak. Jeśli należysz do tej grupy, dowiedz się, dlaczego mimo wszystko warto włączyć go do diety. Imbir ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
ProduktyŻywienie Wideo -
Od dziś pokochasz curry. Te przepisy zadowolą najbardziej wymagających
Curry to podstawowa przyprawa kuchni indyjskiej, jednak i w Polsce sięgamy po nią coraz chętniej. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, podsuwamy ci rewelacyjne przepisy.
Produkty Wideo -
Spożywaj więcej sera i wina, a będziesz dłużej zdrowy na umyśle
Jak odkryli naukowcy, to, co jemy i piejmy może mieć bezpośredni wpływ na zdolności poznawcze w późniejszych latach życia.
Produkty -
Popularny zamiennik cukru może być szkodliwy dla zdrowia jelit. Nowe badania
Stewia to popularny zamiennik cukru. Nie zawiera kalorii, a jest bardzo słodka. Jednak nowe badania nad stewią wskazują, że ten substytut cukru może mieć negatywny wpływ na zdrowie jelit.
ProduktyŻywienie -
5 żelaznych zasad dotyczących odchudzania przy ograniczonym czasie
Chociaż codzienne obowiązki zajmują wiele czasu, nadal możesz go mieć na skuteczne odchudzanie. Wystarczy zastosować kilka trików, które je ułatwią.
OdchudzanieProdukty -
To bezglutenowe ciasto świąteczne jest prawdziwym hitem. Sprawdź przepis
Ciasto świąteczne bez nabiału, orzechów i jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak świetnie smakuje.
Produkty -
Co można wyczarować z kalafiora? Proste i smaczne przepisy
Kalafior to jedno z najtańszych warzyw. Kupimy go w każdym, większym sklepie. Sprawdź, dlaczego warto jeść go jak najczęściej i jakie dania można z niego przyrządzić.
ProduktyŻywienie Wideo -
Chcesz podkręcić metabolizm? Ta dieta ci to ułatwi
Dieta roślinna prowadzi do utraty wagi i poprawia czynniki ryzyka kardiometabolicznego u osób z nadwagą, zgodnie z nowym randomizowanym badaniem kontrolnym opublikowanym w JAMA Network Open.
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy błonnik leczy choroby?
Choć włókno pokarmowe, zjadane wraz z żywnością pochodzenia roślinnego, nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych człowieka, to jednak stanowi niezbędny składnik zdrowej diety. Dowiedz się, w jaki sposób błonnik wspiera działanie...
Produkty -
Ekstrakt z granatu może hamować wirusa wywołującego COVID-19
Włoscy naukowcy przeprowadzili badanie wykazujące potencjalne działanie przeciwwirusowe ekstraktu z granatu na koronawirusa (SAR-CoV-2). Czy dzięki ich odkryciu chorych na COVID-19 będzie mniej?
Produkty -
Ta dieta podkręca metabolizm. Jest smaczna i zdrowa
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Musisz przede wszystkim skupić się na podkręceniu swojego metabolizmu. Porzuć różne diety cud i... zwiększ ilość produktów roślinnych.
DietyProdukty Wideo -
Ta dieta pomoże kobietom zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Zgodnie z wynikami najnowszych badań u kobiet z nadwagą, które mają ryzyko cukrzycy typu 2, najlepiej sprawdzi się dieta śródziemnomorska.
Produkty -
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny
Bigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
ProduktyŻywienie Wideo -
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów
Gazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
ŻywienieProdukty -
Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktyAnna Sierant
-
Naukowcy: Dobry sen zależy od... bakterii w jelitach
Jak się wyspać? To pytanie w dobie pandemii zadajemy coraz częściej, a bezsenność staje się powoli chorobą cywilizacyjną. Nic dziwnego, że naukowcy starają się znaleźć sposób, dzięki któremu nasz sen mógłby być zdrowszy, dłuższy i...
-
Ten mężczyzna je wszystko na surowo. Jak to argumentuje?
Nie przepadasz za gotowaniem? Możesz z niego zrezygnować i przejść na witarianizm. Sprawdź, jakie korzyści niesie tzw. surowa dieta.
DietyProdukty Wideo -
Nie potrafisz zapanować nad jedzeniem? Podpowiadamy, jak się nie przejadać
Czy potrafisz skończyć posiłek, gdy zaspokoisz głód? A może odchodzisz od stołu dopiero wtedy, gdy wystąpi nieprzyjemne uczucie rozpierania żołądka? Jeśli często się przejadasz, te porady dietetyczki mogą pomóc ci zapanować nad jedzeniem.
Żywienie Wideo -
Uprawiasz sport –nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo – niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
Produkty -
Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej
Kompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!
Produkty